Στα σκαριά νομοσχέδιο – σκούπα με 3 θετικά μέτρα

Νομοσχέδιο – σκούπα με ευνοϊκά μέτρα ετοιμάζει η Κυβέρνηση εν όψει εκλογών, το οποίο αναμένεται στη Βουλή αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση της 2ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Αξιολόγησης από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών όπου έχει βάλει «χέρι» η εφορία, την πρόβλεψη επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού και τη ρύθμιση των 120 δόσεων ή/και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 48.

Εκκρεμότητα για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το εάν πρέπει να έρθει τώρα η εδώ και μήνες αποφασισμένη αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να «χτίσει» κάποιος το αφορολόγητο του. Αν και τα σημερινά όρια χαρακτηρίζονται χαμηλά, στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται ότι μια αύξηση των ορίων π.χ. κατά 50% αφενός θα παίξει αρνητικά σε επικοινωνιακούς όρους αφετέρου μπορεί να προκαλέσει και πρακτικό πρόβλημα στα χαμηλά εισοδήματα.

Όσον αφορά στις 120 δόσεις, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς στη θεσμοθέτηση της ρύθμισης, προβλέποντας αυστηρά εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις των «έξω», εντάσσοντας την στο συνολικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αφορά στο σύνολο των παλιών χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Συμπληρωματικά ή εναλλακτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στην πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία θεωρείται μάλλον αποτυχημένη, αν κρίνει κανείς από τη μηνιαία συσσώρευση νέων απλήρωτων φόρων και τον όγκο των φορολογούμενων, που έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Σήμερα, κατ’ απαίτηση των δανειστών, οι δόσεις περιορίζονται σε 12, ενώ η απώλεια της ρύθμισης έχει καταστεί απλή υπόθεση για τους 4,2 οφειλέτες, που συχνά έχουν ανοικτούς λογαριασμούς και με την εφορία και με τα ασφαλιστικά ταμεία και με τις τράπεζες.

Η μονομερής ενέργεια εξετάζεται και σε ότι αφορά την πρόβλεψη για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Ο σχεδιασμός προβλέπει προστασία στις εισπράξεις που θα γίνονται ηλεκτρονικά – μέσω POS – υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνονται οι τρέχουσες βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή σε ταμεία, εφορίες και πιθανώς ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού αποτελεί βασικό αίτημα των Επιμελητηρίων, Συνδέσμων και Συλλόγων, ωστόσο είχε προσκρούσει στους δανειστές, ως κίνηση που υποσκάπτει την κουλτούρα των πληρωμών.