Ν. Χαρδαλιάς: «Ο ιός είναι εδώ – Μεγάλο στοίχημα το Ηράκλειο»

825 δειγματοληπτικά τεστ θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου


Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» βρέθηκε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενόψει του «ανοίγματος» των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου.

Ο Υφυπουργός προήδρευσε κλειστής τεχνικής σύσκεψης που αφορούσε στα πρωτόκολλα και στις διαδικασίες για το ασφαλές άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου και  στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας καθώς και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας αυτής την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου θα γίνει άσκηση προσομοίωσης στο αεροδρόμιο.

“Το στοίχημα του Ηρακλείου είναι μεγάλο, γιατί πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στη χώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, ο οποίος το μεσημέρι του Σαββάτου είχε βρεθεί στο αεροδρόμιο «Ν. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, απ όπου ανακοίνωσε ότι καθημερινα θα πραγματοποιούνται 275 στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβάτες διεθνών πτήσεων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας.

“Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι από την πρώτη μέρα που αναμένονται δεκάδες πτήσεις, μικρές ή μεγάλες αρρυθμίες θα είναι λυμένες, ώστε με την μοναδική σοβαρότητα και την διαδικασία που χρειάζεται, να υποδεχθούμε τους ταξιδιώτες”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς και επανέλαβε πως “τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, είναι άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Όμως, εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο, είναι και τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας”.

χαρδαλιάς - αυγενάκης

“Η χώρα θα ανοίξει με απόλυτους κανόνες Υγείας, υπευθυνότητας, απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά και όλοι οι κάτοικοι, ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί. Είναι μία δύσκολη άσκηση, παρά ταύτα έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών σχολίασε ότι “έχουν ολοκληρωθεί όλα τα πρωτόκολλα, και την Δευτέρα και την Τρίτη θα “τρέξουν” οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας”. Όπως πρόσθεσε θα υπάρχει στοχευμένη λήψη δειγμάτων μέσα από μία διαδικασία “με επιστημονικό υπόβαθρο”.

825 δειγματοληπτικά τεστ καθημερινά

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι θα γίνονται τεστ από συνεργεία υγειονομικά των ενόπλων δυνάμεων, συνεπικουρούμενα από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. “Σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό του λιμένα, κι όλους όσοι εμπλέκονται, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά”

Τα δείγματα θα είναι 825 καθημερινά και θα ελέγχονται στην Κρήτη

Ξενοδοχεία καραντίνας – “Θα συνεχιστεί η διαβούλευση – Κρούσματα θα υπάρξουν”

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ξενοδοχείων καραντίνας: “Δεν υπάρχει επιχειρησιακή λογική να υπάρχει σε ολόκληρη την Κρήτη, σε ένα σημείο, ένα ξενοδοχείο, το οποίο θα είναι ξενοδοχείο καραντίνας. Ως εκ τούτου, αυτή η άσκηση συνεχίζεται. Η συζήτηση και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες · και θα είμαστε έτοιμοι την Δευτέρα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχουμε και αφορά τα πρωτόκολλα – από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιο κρούσμα – να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα”.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, προφανώς και είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα επισκεπτών. “Κι αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους απόλυτης νηφαλιότητας και ψυχραιμίας, από όλους” σχολίασε με νόημα ο κ. Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, απευθυνόμενος και στα ΜΜΕ, “διότι η ανάγκη να προβάλλουμε την είδηση, πολλές φορές όταν αφορά ζητήματα που δεν είναι επιβεβαιωμένα ή ζητήματα η διαχείριση των οποίων είναι απλή, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή”.

σύσκεψηΦωτογραφία από την κλειστή σύσκεψη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Σε συνέχεια των προηγούμενων λεγομένων του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: “Όταν υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, υπάρχει μία διαδικασία που ακολουθούμε, ώστε να το ιχνηλατήσουμε και να το στεγανοποιήσουμε. Τη διαδικασία αυτή θα τη διαφυλάξουμε. Αυτοί που πρέπει να ξέρουν, θα ξέρουν, για να μην στιγματίσουμε ξενοδοχεία, περιοχές ή και τους ίδιους τους ανθρώπους. Κρούσματα θα υπάρχουν, κι αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργηθεί λάθος εικόνα για την πατρίδα μας”. 

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι “δεν υπάρχει κάτι που να με προβληματίζει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, ότι έχουμε τον τρόπο, έχουμε τις διαδικασίες, έχουμε τα μέσα, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και διαδικασιών. Αυτό θα συμβεί και την Τετάρτη. Προφανώς και το Ηράκλειο, έχει ιδιαιτερότητες με την έννοια ότι σε σχέση με άλλα αεροδρόμια, έχει μαζική εισαγωγή τουριστών και την πρώτη μέρα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικρές αρρυθμίες. Έχει αξία μέσα από τον μηχανισμό παρακολούθησης και μέσα από τον σχεδιασμό μας, να λύσουμε οποιαδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί”.