Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Στις πολιτικές εξελίξεις που προκαλεί στην Ελλάδα η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναφέρονται μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, περιγράφοντας το αβέβαιο μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού αλλά και για κυβερνητική κρίση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει την εκκίνηση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως είχε ξεκαθαρίσει πως θα κάνει και την περασμένη εβδομάδα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία την Παρασκευή, από τη βουλή της πΓΔΜ, με τον πρωθυπουργό Ζόταν Ζάεφ να εμφανίζεται βέβαιος πως θα περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian γράφει για την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού. «Ο Έλληνας υπ. Άμυνας παραιτείται για την συμφωνία ονομασίας της “Μακεδονίας”» γράφει στον τίτλο της και υποστηρίζει ότι λίγο πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις της παραίτησης στην κυβέρνηση συνασπισμού του Τσίπρα με 153 έδρες, εκ των οποίων οι 145 από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, γράφει ότι η Ελλάδα «ανέτρεπε» τις φιλοδοξίες της «Μακεδονίας» για σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξαιτίας της διαμάχης για την ονομασία.

Εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή, τότε οι εκλογές, που κανονικά προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, μπορεί να επισπευσθούν, τονίζει το BBC, σε δημοσίευμα με τίτλο «Κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας”».

«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσπιράς ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «άμεσα» ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, λόγω της διαφωνίας του στη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας”» γράφει η Telegraph. «Θα προχωρήσουμε αμέσως στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας από το κοινοβούλιο προκειμένου να προχωρήσουμε τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τσίπρας που αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος είναι επικεφαλής του εθνικιστικού Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων» προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Για κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα για το όνομα της «Μακεδονίας» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα ενώ οι εκλογές είναι για τον Οκτώβριο, σημειώνει.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα σπάει λόγω της συμφωνίας με τη “Μακεδονία”» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais. Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υλοποίησαν την απειλή τους να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χωρίς πλειοψηφία. Μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, προσθέτει η εφημερίδα, εναπόκειται τώρα στην Αθήνα να την επικυρώσει.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αντιδρώντας στη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Δεν είναι σαφές τι σημαίνει η παραίτησή του για την ελληνική κυβέρνηση» γράφει το Spiegel τονίζοντας ότι «το πόσα μέλη του Κόμματος των ΑΝΕΛ θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους δεν είναι ακόμη σαφές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, δεν βλέπει πάντως να κινδυνεύει η κυβέρνησή του. Ο κ. Καμμενος κάλεσε όλους τους υπουργούς του κόμματος των ΑΝΕΛ να παραιτηθούν επίσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποδεχόταν αυτές τις παραιτήσεις, αν υποβάλλονταν». Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο. Προβλέπεται ότι έως και τέσσερις βουλευτές – μέλη του κόμματος των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον Τσίπρα, ο οποίος μπορεί επίσης να βασίζεται σε τρεις άλλες ψήφους από άλλα κόμματα. Σε περίπτωση ήττας, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν πιθανές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου» εκτιμά το Spiegel.

Η γερμανική FAZ τονίζει από την πλευρά της ότι ενώ «η διαχρονική διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας» θα μπορούσε σύντομα να επιλυθεί καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ άνοιξε το δρόμο για μια διευθέτηση την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση είναι διασπασμένη». «Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ηγείται του δεξιού λαϊκιστικου  κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες  παραιτήθηκε διαφωνώντας για το νέο όνομα της  πΓΔΜ. Η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία στο ελληνικό  κοινοβούλιο για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών» γράφει η FAZ και προσθέτει: «Δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έχει 145 έδρες στο κοινοβούλιο και μέχρι σήμερα στηρίζονταν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή που έχει 300 έδρες. Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Για «κυβερνητική κρίση στην Αθήνα» κάνει λόγο η Handelsblatt τονίζοντας ότι το «εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ αποσύρεται από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη συμφωνία για το όνομα της «Μακεδονίας» και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου τον Οκτώβριο».