ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: «Μένουμε και προσευχόμαστε στο σπίτι»

Οι πιστοί δεν θα προσκυνήσουν φέτος τον Επιτάφιο

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ


«Αυτό το Πάσχα μείνετε σπίτι!» είναι η θερμή παράκληση προς τους πιστούς της Εκκλησίας της Κρήτης  που στέκεται ξεκάθαρα στο ύψος των περιστάσεων, συναισθανόμενη την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε.

Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις (είναι δεκάδες τα τηλεφωνήματα πιστών προς την Αρχιεπισκοπή) η Εκκλησία της Κρήτης, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής,  επιδεικνύει μία απόλυτα υπεύθυνη στάση και δείχνει μόνο ένα δρόμο: αυτόν της παραμονής μας στο σπίτι.

«Για να γιορτάσουμε τον Αναστάντα Χριστό, θα πρέπει να περάσει ο κοροναϊός. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε σε κανένα  “μην έρθεις, μην προσκυνήσεις”όμως οφείλουμε να έχουμε υπεύθυνη στάση και η ορθόδοξη στάση είναι υπεύθυνη. Η Εκκλησία της Κρήτης παρακαλεί τους πιστούς να στερηθούν αυτές τις ημέρες όσα ζούσαν κάθε Πάσχα και ας γίνει αυτό, αν θέλετε,  η αιτία να  διψάσουμε γιατί όταν το είχαμε στο πιάτο δεν το εκτιμούσαμε…» τόνισε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κνωσού,

Ο Πρόδρομος Ξενάκης
Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος.

Ο θεοφιλέστατος επισήμανε  ότι αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους και αναμφίβολα δύσκολη και οι αποφάσεις λαμβάνονται με βαριά καρδιά, όμως προέχει η δημόσια υγεία. «Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους που μας ρωτούν. Υπάρχουν πολλές συνειδήσεις και δεν μπορούμε να τις αναπαύσουμε όλες.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα ήταν μία ανεύθυνη στάση».Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να επιτρέψει να γίνει κάτι κακό και να κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για τη διάδοση του ιού.

Ως εκ τούτου με ειλικρίνεια και ευθύτητα καλούν θερμά τους πιστούς να μείνουν σπίτι. «Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψουμε τους πιστούς σε πονηριές. Η μετάβαση στην εκκλησία δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές που δίνει η Πολιτική Προστασία.

Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουμε κάποιον να πάρει για παράδειγμα το σκυλάκι του και να το παρκάρει έξω από την εκκλησία για να προσκυνήσει. Ψέματα δεν θα πούμε. Είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει και η ατομική ευθύνη» διαμήνυσε.

Σε διαρκή επικοινωνία με την τοπική ΕΛΑΣ

Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει αποστείλει εγκύκλιο προς όλους τους ιερείς στην οποία δίνονται λεπτομερώς οδηγίες για τα όσα προβλέπονται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα γίνονται επαφές και συνεννοήσεις με την τοπική ΕΛΑΣ ώστε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες. Σήμερα μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει συνάντηση του Θεοφιλέστατου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχο Νίκο Σπυριδάκη.

Η γραμμή που δίνεται παντού, σε εκκλησίες και μοναστήρια, είναι να μην υπάρξει ενθάρρυνση συνάθροισης πιστών αυτές τις ημέρες. Κύκλοι της Αστυνομίας ανέφεραν ότι αν χρειαστεί, θα επιβληθούν ακόμα και πρόστιμα σε όσους συρρέουν στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα με κίνδυνο να υπάρξει συνωστισμός.

Αναδίπλωση  από την Εκκλησία της Ελλάδος μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η εγκύκλιος που απεστάλη στις Μητροπόλεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία αναφέρεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι ναοί θα παραμένουν ανοιχτοί για τους πιστούς, δύο ώρες μετά την τέλεση των Ακολουθιών έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή.

Οι Ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών μονάχα με τους ιερείς, τον  ψάλτη και τον νεωκόρο, και στην συνέχεια θα ανοίγουν οι πόρτες για δύο ώρες από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και για τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτό πυροδότησε αντιδράσεις καθώς χιλιάδες πιστοί αναμένεται να συρρεύσουν στις εκκλησίες της χώρας για να προσκυνήσουν με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ό,τι έχουμε κερδίσει έως σήμερα με μεγάλες θυσίες.

Υπό το βάρος αυτών των αντιδράσεων  υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται ότι: οι ναοί θα είναι ανοιχτοί από τις 11 έως τη 1 από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη και από τη 1 έως τις 5 τη Μεγάλη Παρασκευή όμως θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό, όχι για τους πιστούς ή ατομική προσευχή. Στη διευκρινιστική εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προτρέπει τους πιστούς να μείνουν και να προσευχηθούν στο σπίτι και να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.