Ξεκινούν οι εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης – 7.000 Κρητικοί στην αναμονή

Οι εξεταστές υπάλληλοι των Περιφερειών αποφάσισαν να αναστείλουν την αποχή τους μετά από σχεδόν 5 μήνες αποχής


Επιτέλους μπορεί να σκάσει ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη χιλιάδων πολιτών και εκπαιδευτών οδήγησης στην Κρήτη… Μετά από σχεδόν 5 μήνες (!) αναστέλλεται η αποχή των υπαλλήλων-εξεταστών υποψήφιων οδηγών των Αιρετών Περιφερειών από τη διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης, κάτι που σημαίνει πως ξεκινούν ξανά οι “παγωμένες” από την 1η Οκτωβρίου εξετάσεις!

Η εξέλιξη προκαλεί, αν μη τι άλλο, μεγάλη ανακούφιση στους πάνω από 7.000 Κρητικούς συμπολίτες μας, που περιμένουν στην… ουρά όλους αυτούς τους μήνες για να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα, ενώ βαθιά είναι η ανακούφιση και σε πολλούς επαγγελματίες, αφού όλους αυτούς τους μήνες οι σχολές οδήγησης είχαν μείνει πρακτικά χωρίς δουλειά.

Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών που μέσα στην οικονομική απόγνωσή τους αναγκάστηκαν τους τελευταίους αυτούς μήνες να αναζητήσουν άλλα εργασιακά μετερίζια για το αναγκαίο… μεροκάματο!

Βεβαίως, με βάση τον τεράστιο όγκο των εξετάσεων που εκκρεμούν (πάνω από 7.000 στην Κρήτη και πάνω από 74.000 πανελλαδικά), είναι προφανές ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, για να επέλθει η ομαλότητα και για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που θέλουν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης!

Και αυτό φυσικά αν οι εξεταστές οδήγησης των Διευθύνσεων Συγκοινωνιών των Περιφερειών, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών, συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο της αναστολής της αποχής από τις εξετάσεις οδήγησης και δεν επιστρέψουν ξανά σε ανάλογες κινητοποιήσεις…

Η απόφαση της ΟΣΥΑΠΕ

Αναλυτικότερα, τα χαρμόσυνα μαντάτα για τους χιλιοταλαιπωρημένους υποψήφιους οδηγούς και για τους εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ήρθαν από τη μεριά της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος.

Το Δ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ κατ’ εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών “Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις”, καθώς και τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού αιτημάτων πολιτών για την απόκτηση άδειας οδήγησης, αναστέλλει την προκηρυγμένη αποχή των υπαλλήλων των Περιφερειών της χώρας, που είναι ενταγμένοι στα Μητρώα Εξεταστών υποψήφιων οδηγών.

Παράλληλα με την απόφαση αναστολής της αποχής από τη διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης, η ΟΣΥΑΠΕ σπεύδει να διευκρινίσει με νόημα ότι η αναστολή της κινητοποίησης γίνεται για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση με τον συνωστισμό των υποψήφιων οδηγών και δε σημαίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των εξεταστών υπαλλήλων.

«Οι εργαζόμενοι των Περιφερειών δεν μπορούμε να προσπεράσουμε άκριτα το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έλαβε υπόψη του καμιά θέση, καμιά πρότασή μας, εκτός από ζητήματα που σχετίζονται με την απαίτησή μας για διαφάνεια, και αυτά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, αφού ούτε η διαλειτουργικότητα των χρησιμοποιούμενων πληροφοριακών συστημάτων δεν εξασφαλίζεται.

Το μόνο που “λύθηκε” προσωρινά είναι η πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων ποσών της αποζημίωσης των συναδέλφων, την οποία στη συνέχεια καταργεί, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις οδήγησης αποτελούν “ειδικό” έργο που δεν αποτελεί αρμοδιότητα ενταγμένη στα καθήκοντα εργασίας των υπαλλήλων, στις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί.

Επίσης, με τον νέο νόμο:

• Παραπέμπονται σοβαρά ζητήματα σε υπουργικές αποφάσεις και κυρίως εντάσσεται το έργο των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών “εντός του ωραρίου” της λειτουργίας των υπηρεσιών, παρά την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στις Διευθύνσεις Μεταφορών.

• Συνεχίζεται το πρόβλημα με τις πρακτικές εξετάσεις των 74άρηδων, οι οποίοι υποχρεούνται, για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους, να πληρώσουν και να περάσουν και από πρακτική εξέταση οδήγησης, με οποιοδήποτε όχημα, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, χωρίς να προβλέπεται πως θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές-αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του.

• Αυξάνονται τα παράβολα, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα, προστίθενται νέα προβλήματα σε εξεταστές, εξεταζόμενους και εκπαιδευτές.

• Άνοιξε τον δρόμο ιδιωτικοποίησης του έργου των εξετάσεων, αφού οι ειδικές δοκιμασίες για την απόδειξη των δεξιοτήτων οδήγησης των υποψήφιων οδηγών και οδηγών, μπορεί να διενεργούνται σε διαμορφωμένους χώρους ή σε πίστες εκπαίδευσης οιουδήποτε φορέα.

• Δεν επανέφερε την αποζημίωση για το λεγόμενο “βοηθητικό έργο” των εξετάσεων στους υπαλλήλους που το εκτελούν», σημειώνει χαρακτηριστικά το Δ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ και επισημαίνει ακόμα:

«Μετά τα παραπάνω και τις “γκρίζες” ζώνες που παραμένουν στην υλοποίηση του νέου νόμου, είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στη διεκδίκηση με κάθε μέσο στην επίλυση των παρακάτω:

1. Συνέχιση εκτός ωραρίου του έργου των εξετάσεων οδήγησης, με χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

2. Επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους συναδέλφους που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων.

3. Απόσυρση της απόφασης για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών με πρακτικές εξετάσεις, μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, και νομοθέτηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία για όλους τους υποψήφιους οδηγούς (παλιούς και νέους).

Με αγωνιστική ετοιμότητα θα αντιμετωπίσουμε τις μεταβολές που θα έρθουν και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε αγωνιστικά, κινηματικά, συγκροτημένα και συλλογικά».