Ξερόκαμπος Σητείας: Το «άγνωστο» σεληνιακό τοπίο της Κρήτης

Περίεργα σχήματα δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο στην παραλία Αλατσολίμνη

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο και φέρνουν στο νου τοπία από άλλα μέρη του κόσμου…

Κι όμως, πρόκειται για την περιοχή του Ξερόκαμπου στη Σητεία και συγκεκριμένα την παραλία Αλατσολίμνη, η οποία αποτελεί το πιο ιδιαίτερο τοπίο της Ανατολικής Κρήτης.

Και αυτό γιατί, δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται μία μεγάλη φυσική αλυκή, η οποία το χειμώνα πλημμυρίζει με θαλασσινό ή βρόχινο νερό, δημιουργώντας μια μικρή λιμνοθάλασσα, που το καλοκαίρι στεγνώνει αφήνοντας ένα λευκό αλατούχο υπόστρωμα στην επιφάνεια της άμμου και δημιουργώντας ένα απόκοσμο, σεληνιακό τοπίο με εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Η αλυκή λειτουργούσε μέχρι το 1965. Μάλιστα, στο κέντρο της λίμνης διακρίνονται διαμορφωμένα σκάμματα για τη συλλογή αλατιού από τους κατοίκους της περιοχής.

Η μικρή αυτή λιμνοθάλασσα έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη και, μάλιστα, αποτελεί το καταφύγιο εκατοντάδων ειδών αποδημητικών πουλιών, με χαρακτηριστικότερα τους ερωδιούς, τα φοινικόπτερα, τους πελεκάνους, τις πάπιες και τα φλαμίνγκο.

Πάντως, η καλύτερη περιοχή για να επισκεφτείτε το υπέροχο αυτό τοπίο είναι την άνοιξη, όταν η λίμνη θα έχει νερό, ενώ το καλοκαίρι, απολαύστε το μπάνιο σας μπροστά στην αλυκή, όπου σχηματίζεται μια όμορφη παραλία με ρηχά νερά και αμμουδερό βυθό.

Μάλιστα, στα ανατολικά δημιουργούνται τρία μικρά «φιόρδ», οι Μούρες, ιδανικές για κατάδυση και υποβρύχιο ψάρεμα.

Το haanity αποτύπωσε την ομορφιά της περιοχής, σε ένα εντυπωσιακό βίντεο, για το οποίο αναφέρουν:

«Δείτε το βίντεο και σίγουρα θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτοί οι περίεργοι σχηματισμοί; Και πού βρίσκονται; Όχι, δεν τα έχουν χαράξει εξωγήινοι, ούτε βρισκόμαστε σε κάποια από τις πεδιάδες του Φεγγαριού, αλλά στην Νοτιοανατολική γωνία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ξερόκαμπος. Όπως το υποδηλώνει και το όνομα, η περιοχή μοιάζει με σεληνιακό τοπίο. Με εξαίρεση τις καλλιέργειες, η φύση είναι παντελώς ξερή, με τις πέτρες και το χώμα να “πυρώνονται” το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σ’ αυτό το τοπίο, η φύση και ο άνθρωπος δημιούργησαν αυτά τα περίεργα σχήματα. Η μεν φύση γιατί στη συγκεκριμένη παραλία, την Αλατσολίμνη όπως ονομάζεται, το χειμώνα η θάλασσα στην κυριολεξία “βγαίνει έξω” και εγκλωβίζεται λόγω του αναγλύφου. Έτσι δημιουργείται μια λίμνη με αλάτι.

Το καλοκαίρι, το νερό ξεραίνεται και το τοπίο είναι όπως το βλέπετε. Σ’ αυτό ακριβώς το τοπίο, οι παλαιότεροι κάτοικοι της Κρήτης, έφτιαξαν αυτά τα σχήματα για να ξεραίνεται το νερό και να βγάζουν το αλάτι. Η χρήση της περιοχής ως αλυκή, σταμάτησε το 1965. Απολαύστε την πτήση!»

πηγή: neakriti