Η απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη δεν έχει προηγούμενο σε διάρκεια ούτε στην Ελλάδα ούτε και στον κόσμο ίσως, όμως στην Κρήτη έχουν υπάρξει άλλες τρεις απαγωγές στα χρονικά, που συντάραξαν την κοινή γνώμη. Ανάμεσά τους και αυτή ενός 6χρονου κοριτσιού
Πρόκειται για τις απαγωγές του Μιχάλη Μεταξά, της μικρής Έλενας Λουλάκη και του άτυχου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, οι απαγωγείς του οποίου παρότι είχαν εισπράξει τα λύτρα, τον σκότωσαν γιατί είχαν φοβηθεί πως θα τους αναγνώριζε…
Στην δεκαετία του ΄90 το φαινόμενο των απαγωγών ήρθε και στην χώρα μας με αποτέλεσμα να καταγραφούν από την αρχή της δεκαετίας κιόλας συγκλονιστικές υποθέσεις όχι πάντα με ευτυχή κατάληξη για το θύμα που συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς και την επόμενη δεκαετία.
Το ξέσπασμα των απαγωγών στην Ελλάδα και οι περιπτώσεις ομηρίας σε λεωφορεία και όχι μόνο, στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και στις αρχές της νέας χιλιετίας, οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στην απόφαση να στείλει αξιωματικούς της να εκπαιδευτούν ως διαπραγματευτές στις ΗΠΑ και στην Μ. Βρετανία και έτσι η Αστυνομία άρχισε σταδιακά να εκσυγχρονίζεται και να ακολουθεί τις απαιτήσεις της εγκληματικότητας της εποχής.
Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη
Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη καθήλωσε τη χώρα. Το θρίλερ με τον επιχειρηματία από την Κρήτη ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο κορυφώθηκε τους επόμενους μήνες μέχρι να φτάσουμε στην πρωινή του απελευθέρωση.
Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν στο δρόμο που οδηγεί από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα.
Εκεί η Αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα για ένα εγκαταλελειμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε ανοιχτές της πόρτες του και ήταν τρακαρισμένο. Αμέσως οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το όχημα του Μιχάλη Λεμπιδάκη και επικοινώνησαν με την οικογένειά του.
Την ίδια ημέρα η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για δύο αυτοκίνητα που καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να εμβολίσουν το όχημα του επιχειρηματία.
Στο δεύτερο τον επιβίβασαν αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κρησφύγετο των δραστών.
Τα λύτρα για τον Λεμπιδάκη
Το πρώτο sms από τους απαγωγείς στάλθηκε στο κινητό του αδελφού του επιχειρηματία, εννέα ολόκληρες ημέρες από την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Με το μήνυμα τους, οι δράστες ζητούσαν λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας απόγνωση στην οικογένεια, που τους ενημέρωσε ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ιλιγγιώδες αυτό ποσό.
Ακολούθησαν κι άλλα sms από κινητά “φαντάσματα” και διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με νέα στοιχεία έριξαν το ποσό των λύτρων, αρχικά στα 70, στη συνέχεια στα 50 και τέλος στα 8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η οικογένεια μπορούσε να συγκεντρώσει. Έμενε να αποδειχτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμη ζωντανός για να γίνει η “ανταλλαγή”.
Έτσι, στις 25 Απριλίου, οι απαγωγείς άφησαν ένα USB σε σημείο της Κρήτης που περιείχε βίντεο με μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένεια του.
Στο βίντεο ο επιχειρηματίας διαβεβαίωνε τους οικείους του ότι είναι καλά στην υγεία του. Τους ζητούσε να συνεργαστούν με τους απαγωγείς του, προκειμένου να λάβει τέλος η περιπέτεια του. Μάλιστα στο βίντεο αναφερόταν και σε ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων για να αποδειχτεί ο χρόνος μαγνητοσκόπησης του μηνύματος.
Έκτοτε, οποιαδήποτε επικοινωνία σταμάτα. Οι απαγωγείς παύουν ξαφνικά την οποιαδήποτε προσπάθεια συναλλαγής με την οικογένεια, που βυθίζεται στην απόγνωση καθώς δεν έχει κανένα σημάδι ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Η νέα επικοινωνία των απαγωγέων
Στα τέλη του περασμένου Ιούνη, οι δράστες στέλνουν ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους συγγενείς του. Σε αυτό ουσιαστικά εξιστορούσε στους συγγενείς του είδηση που είχε δει σε τηλεοπτικό δελτίοτην προηγούμενη ημέρα.
Έκτοτε ξεκίνησε μια περίεργη “σιγή ασυρμάτου” από τους απαγωγείς προς την οικογένεια. Δεν υπάρχει πια έστω κι ένα σημάδι ζωής του απαχθέντος, σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα από το τελευταίο μήνυμα… ζωής.
Και τα δυο μηνύματα αποτελούνταν μόλις από δυο λέξεις: “…τα έχετε;”. Με το μήνυμα εννοούν εάν οι συγγενείς του γνωστού επιχειρηματία έχουν συγκεντρώσει το ποσό “μαμούθ” που ζητούν οι απαγωγείς.
Η απάντηση τις οικογένειας και στα δυο μηνύματα είναι συγκεκριμένη. Είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν τόσα χρήματα, διότι η οικογένεια δεν διαθέτει ρευστότητα του μεγέθους των λύτρων που ζητούν οι απαγωγείς.
Άμεσα οι συγγενείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, μπορούν να δώσουν στους απαγωγείς ένα πόσο της τάξεως των 10.000.000 ευρώ. Άλλωστε και όπως είναι γνωστό, ναι μεν η οικογένεια διαθέτει οικονομική επιφάνεια, πλην όμως αυτή είναι επενδύσεις σε ακίνητα, επιχειρήσεις και τίτλους.
Κατά συνέπεια η άμεση ρευστότητα περιορίζεται σε ένα ποσό τις τάξης των 10.000.000 ευρώ το οποίο βέβαια και διαθέτει άμεσα στους απαγωγείς. Οι απαγωγείς όμως δείχνουν άκαμπτη στάση όσον αφορά στις αρχικές του απαιτήσεις των 50 η 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Η τελευταία πρόταση των απαγωγέων
Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη οι απαγωγείς έστειλαν ένα νέο μήνυμα στην οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία. Διεμήνυσαν πως είναι διατεθειμένοι να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις τους ώστε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης να αφεθεί ελεύθερος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς ζητούν πλέον από την οικογένεια 18 εκατ. ευρώ ως λύτρα για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως και οι ίδιοι οι απαγωγείς, μετά από σχεδόν επτά μήνες, πείθονται πως η οικογένεια δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό που είχαν αρχικά ζητήσει. Η αντίστροφη μέτρηση για τις συλλήψεις που έγιναν το πρωί έχει ξεκινήσει.
Η απαγωγή Μεταξά
Η υπόθεση απαγωγής σε βάρος του 35χρονου τότε Μιχάλη Μεταξά, τον Φεβρουάριο του 1996, παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα. Θύμα της πρώτης «κρητικής» απαγωγής που σημειώθηκε στα αστυνομικά χρονικά, ήταν ο γιος του μεγαλοξενοδόχου Νίκου, ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη και πατέρας τριών παιδιών.
Ο Μιχάλης Μεταξάς κατευθυνόταν στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει το τζιπ του, όταν ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από 5 ένοπλους κουκουλοφόρους, που τον ακινητοποίησαν και τον πήραν μαζί τους. Μια ώρα μετά άγνωστος τηλεφώνησε στη σύζυγό του και απαίτησε λύτρα ύψους 1 δισ. δρχ!
Το θύμα φορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του κουκούλα, μέχρι και την απελευθέρωσή του. Οι απαγωγείς επικηρύχθηκαν τότε με 200 εκατ. δραχμές από την ΕΛ.ΑΣ., όμως μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι, με την πεποίθηση ότι οργανώθηκε μέσα από τις φυλακές να παραμένει ενεργή.
Η απαγωγή της μικρής Έλενας Λουλάκη
Η απαγωγή της 6χρονης Έλενας Λουλάκη, κόρη του εμπόρου αυτοκινήτων Δημήτρη Λουλάκη συγκλόνισε το Ηράκλειο και την χώρα γιατί «εγκέφαλος» αποδείχτηκε πως ήταν η ιδιοκτήτρια βρεφονηπιακού σταθμού, μαζί με τον γιο της, η οποία μάλιστα είχε δώσει εντολή πως αν δεν καταβάλλονταν τα λύτρα τότε οι συνεργοί της να σκότωναν το παιδί!
Το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου του 1997 η μικρή Έλενα έπεσε θύμα απαγωγής έξω από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Η «σατανική» ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού πήρε το παιδί από το σχολείο, παριστάνοντας την θεία της οικογένειας και το παρέδωσε σε συγκατηγορούμενη της.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάριν στην παρατηρητικότητα του οδηγού του σχολικού λεωφορείου, ο οποίος είχε αντιληφθεί έξω από το Παγκρήτιο την συνεργό που παρέλαβε το παιδί, όμως εκείνη συμπεριφέρθηκε ύποπτα και προσπάθησε να τον αποφύγει αν και τον γνώριζε.
Η συνεργός κράτησε το παιδί στο σπίτι της για δύο 24ωρα. Ισχυρίστηκε στη συνέχεια στις Αρχές, ότι δεν γνώριζε αρχικά για την απαγωγή και ότι φοβήθηκε να πάει στην Αστυνομία όταν είδε την είδηση στην τηλεόραση. Οι απαγωγείς απαίτησαν από την οικογένεια της 6χρονης 200 εκατομμύρια δραχμές και για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα.
Σημειώνεται, ότι το κοριτσάκι ακόμα και μετά την απελευθέρωσή του αντιμετώπισε επί σειρά ετών ισχυρό μετατραυματικό σοκ.
Η αιματηρή απαγωγή Κυπριωτάκη
Η απαγωγή σε βάρος του 50χρονου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη τον Μάιο του 2009 ήταν η πιο πρόσφατη πριν από αυτή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και συγκλόνισε όχι μόνο την Κρήτη αλλά όλη την χώρα για την αγριότητα που επέδειξαν οι απαγωγείς προς το θύμα τους, η «Τριανδρία του θανάτου» όπως τους αποκάλεσε αργότερα ο εισαγγελέας.
Ο Κυπριωτάκης βρέθηκε δολοφονημένος και απανθρακωμένος τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου του 2009 και αφού είχε πέσει θύμα απαγωγής μόλις πριν δύο ημέρες. Οι δράστες επικοινώνησαν τότε με την σύζυγο του και απαίτησαν λύτρα ύψους 300.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δράστες συμφώνησαν να τους καταβληθούν 155.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Τα χρήματα δόθηκαν, όμως οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον άτυχο άνδρα, φοβούμενοι ότι τους είχε αναγνωρίσει. Μάλιστα, ο άτυχος Γιάννης Κυπριωτάκης εντοπίστηκε απανθρακωμένος!
Οι απαγωγείς που ήταν ένας ντόπιος από το Ηράκλειο και δύο Σύροι εντοπίστηκαν τελικά από τις Αρχές, συνελήφθησαν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα, οι αστυνομικοί εντόπισαν λίστα στην κατοχή τους που είχαν καταρτίσει και με άλλα υποψήφια θύματα, επιχειρηματίες από την Κρήτη.