Οι Τούρκοι «απλώνουν χέρι» στην Κρήτη – Ζητούν δικαιώματα για τις γεωτρήσεις

Με τίτλο «Διπλή πρόκληση από την Αθήνα» κυκλοφόρησε σήμερα η Τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Ειδικότερα η Άγκυρα διαμηνύει διαμέσου της Yeni Safak ότι έχει «δικαιώματα στην Κρήτη» και ζητάει από τις Exxob Mobil και ΤΟΤΑL να μην προχωρήσουν σε έρευνες νότι του νησιού ακόμα και σε περιοχές δηλαδή που οριοθετούνται σε σχέση με την λιβυκή ΑΟΖ.

Πριν από μερικές μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε τη συμφωνία της Ελλάδας με την αμερικανική ExxonMobil για έρευνες νότια της Κρήτης.

Η Yeni Safak κυκλοφορεί με τίτλο «Διπλή πρόκληση από την Αθήνα». Η συγκεκριμένη εφημερίδα απηχεί ακριβώς τις απόψεις Ερντογάν και ο διευθυντής της Ιμπραήμ Καραγκιούλ είναι ο πιο στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Η μια… «πρόκληση» κατά την τουρκική εφημερίδα είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες απάντησε μέχρι και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.

Η δεύτερη «πρόκληση», σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ExxonMobil.

«Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης», αναφέρει η εφημερίδα, με τον συντάκτη να… προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα τότε έρχεται μια νέα κρίση στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή».

Σε άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας Turkiye, περιγράφονται τα τέσσερα βήματα που θα κάνει η Τουρκία «για την επιβολή στην Κύπρο».

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας: