ΟΠΕΚΕΠΕ – Επιδοτήσεις: Την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για διορθωτικές δηλώσεις – Διευκρινίσεις του υπουργείου

Από τις 591.459 αιτήσεις βασικής ενίσχυσης, οι 521.657 δικαιούχοι έλαβαν κανονικά προκαταβολή της τάξεως του 70%, διευκρινίζει μεταξύ άλλων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Από την Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021, οι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις


«Οι πρόσφατες αλλαγές στην κατανομή των βοσκοτόπων, αλλά και στις μεταβιβάσεις εθνικού αποθέματος υπηρετούν την ανάδειξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε κύριο πλουτοπαραγωγικό τομέα της νέας αναπτυξιακής μέρας για την χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για τον εξορθλογισμό και την εξυγίανση του συστήματος κατανομής ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Μάλιστα, όπως τονίζει το υπουργείο, σημαντική προοπτική των εν λόγω μεταρρυθμίσεων είναι η διόρθωση μακροχρόνιων στρεβλώσεων, ώστε οι πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθύνονται με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας στους πραγματικούς παραγωγούς, σε εκείνους που πραγματικά ασχολούνται με τη γεωργία.

Σε σχετική του διαβούλευση με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, παραγωγικών ενώσεων και ΚΥΔ απ’ όλη την χώρα, το υπουργείο ανακοίνωσε τις ακόλουθες διευκρινιστικές αποφάσεις:

Διασταύρωση δηλώσεων ΟΠΕΚΕΠΕ-ΑΑΔΕ

Προκειμένου να διορθωθούν μηχανογραφικές αρρυθμίες που ανέκυψαν, το σύστημα διοικητικών πράξεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ανοίξει από Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, ώστε οι παραγωγοί μέσω των συμβούλων τους (ΚΥΔ, κ.α.) να μπορούν να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις που αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Αντιστοίχιση ΑΤΑΚ με το σωστό αγροτεμάχιο
  • Αλλαγή ΑΤΑΚ
  • Αλλαγή του ποσοστού ιδιοκτησίας ανά αγροτεμάχιο
  • Εισαγωγή του αριθμού ΑΤΑΚ για την κάλυψη της δηλωθείσας έκτασης
  • Αλλαγές εκ των υστερών στο ιδιοκτησιακού καθεστώς δεν δύναται να γίνουν αποδεκτές.
  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνει μηχανογραφικά την υπολογιζόμενη έκταση σε όσα αγροτεμάχια έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 1 ΑΤΑΚ καθώς και τον προσδιορισμό έκτασης με μηχανογραφική διόρθωση της διαφοράς με την ΑΑΔΕ.
  • Οι διορθωτικές δηλώσεις των παραγωγών, δεν θα προσμετρηθούν ως διοικητικές πράξεις.

Τι διευκρινίζει το υπουργείο

Ο διασταυρωτικός έλεγχος ιδιοκτησίας μεταξύ των βάσεων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19 φεβρουαρίου 2021 και έχει προσδιοριστεί από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αποτελεί προφανές τμήμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης και μέτρο αποφυγής προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων από την ΕΕ, στα οποία μας οδηγούσε η άναρχη (στρεβλή) πολιτική των προηγούμενων χρόνων.

Στρατηγικός στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν άλλο με άδικα πρόστιμα οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων από τις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων.

Στον πρώτο διασταυρωτικό  του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΑΑΔΕ μετά την υποβολή των δηλώσεων, σε σύνολο 6.500.000 αγροτεμαχίων, στα 6,386,621 αγροτεμάχια η ταύτιση των εκτάσεων ήταν απόλυτη, (δλδ σε ποσοστό 98.3% των αγροτεμαχίων της χώρας) και η πληρωμή της προκαταβολής του 70% έγινε στο ακέραιο.

Μόλις σε 113.379 αγροτεμάχια, εμφανίστηκε αναντιστοιχία δηλώσεων ΑΑΔΕ /ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή δηλώσεις ΟΣΔΕ με αυξημένο αριθμό στρεμμάτων για επιδότηση σε σχέση με αυτές που δηλώνονταν στο Ε9 . Το ποσοστό αυτό αφορά μόνο στο 1,7% των δηλωμένων αγροτεμαχίων. Οι δηλώσεις αυτές, ετέθησαν ως όφειλαν σε διασταυρωτικό έλεγχο.

Συμπερασματικά, από τις 591.459 αιτήσεις βασικής ενίσχυσης, οι 521.657 δικαιούχοι, δηλαδή η τεράστια πλειοψηφία, που είχαν υποβάλλει ορθά, έλαβαν κανονικά προκαταβολή της τάξεως του 70% και θα λάβουν όπως ορίζεται το σύνολο του ποσού στην εκκαθάριση του ερχόμενου  Δεκεμβρίου.