Οργή Τούρκων για τις ευχές του δημάρχου Ανδριανούπολης στα ελληνικά

Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο δήμαρχος Αδριανούπολης είναι στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Με σφοδρή κριτική τούρκων πολιτών ήρθε αντιμέτωπος ο δήμαρχος της Ανδριανούπολης Ρετζέπ Γκουρκάν να αναρτήσει πανό στην πόλη, το οποίο εύχεται στους έλληνες τουρίστες για το νέο έτος ως «δήμαρχος Αδριανούπολης» αντί για δήμαρχος Εντιρνέ (Edirne).

Το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο δήμαρχος Αδριανούπολης είναι στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Cumhuriyet Halk Partisi – CHP).

Σημειώνεται ότι πολλοί Τούρκοι απορρίπτουν το «Αδριανούπολη» ως «βυζαντινή ονομασία». «Γιατί να μην γράφουμε και ‘’Κωνσταντινούπολη;» διερωτάται ένας χρήστης στο Twitter. Έως στιγμής, ο Ρετζέπ Γκουργκάν δεν έχει απαντήσει στην κριτική που δέχεται.

Ο Γκουργκάν ανάρτησε παρόμοιο πανό και στη βουλγαρική γλώσσα, στα κυριλλικά, με τη διαφορά ότι σε αυτό αναφέρεται ως «δήμαρχος Εντιρνέ».

Η Αδριανούπολη αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό για Έλληνες και Βούλγαρους, καθώς βρίσκεται στα σύνορα των δυο χωρών.

«Εντάξει, είναι μια ωραία χειρονομία. Αλλά το όνομα της πόλης μας είναι γραμμένο στις βουλγαρικές αφίσες ως Edirne, αλλά είναι (γραμμένο ως) Αδριανούπολη στις ελληνικές αφίσες. Κύριε Δήμαρχε, αυτή δεν είναι βυζαντινή πόλη. Ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 88 χρόνια», έγραψε στο Twitter ένας χρήστης.