«Οχι βία στα νοσοκομεία» -Καμπάνια του Ιατρικού Συλλόγου για την ασφάλεια στην υγεία

Από την καμπάνια ενημέρωσης του ΠΙΣ για τη βία στα νοσοκομεία

Εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στη βία σε βάρος εργαζομένων στον χώρο της Υγείας ξεκινά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).


Με πόστερ που αναγράφουν «όχι βία στα νοσοκομεία» και «όχι βία στις λευκές μπλούζες», η πρωτοβουλία έχει στόχο να ενημερώσει ασθενείς, αλλά και γιατρούς και προσωπικό στα νοσοκομεία για το φαινόμενο της βίας εντός των νοσοκομείων και πώς αυτό μπορεί να περιοριστεί με συγκεκριμένα μέτρα.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΙΣ, πλαστικός χειρουργός, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δηλώνει: «Το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία στην Ελλάδα έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα σποραδικά περιστατικά πυκνώνουν». Όπως λέει, η πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου ακολουθεί τα πρότυπα αντίστοιχων εκστρατειών άλλων χωρών της Ευρώπης.

Όπως λέει ο κ. Εξαδάκτυλος τα μέτρα της Πολιτείας στο θέμα αυτό θα πρέπει να αφορούν κάθε μορφή βίας (λεκτική, σωματική κλπ) «και οι υπαίτιοι να τιμωρούνται με αυστηρότητα (χαρακτηρισμός του αδικήματος ως «ιδιώνυμο») αλλά και οι χώροι να φυλάσσονται καλύτερα».
«Από τύχης δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Το θέμα της βίας στους χώρους της δημόσιας υγείας αποτελεί πάγιο αίτημα και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που έχει αναφερθεί σε σιερά τέτοιων περιστατικών. Τα πιο συνηθισμένα κρούσματα αφορούν επιθέσεις πολιτών κατά γιατρών σε όλη την Ελλάδα, που ανά περιπτώσεις έχουν τραβήξει ακόμη και όπλο.

Τον Ιανουάριο άνδρας γρονθοκόπησε νοσηλεύτρια και γιατρό στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Την ίδια περίοδο, συνοδός ασθενούς στο νοσοκομείο Καλαμάτας έβρισε τους εργαζόμενους και προκάλεσε αναστάτωση με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία.

«Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, αφού συνοδοί και ασθενείς έχουν τραβήξει μέχρι πιστόλια (Λαμία) και μαχαίρια (Νίκαια). Πότε επιτέλους θα πάρουν μέτρα προστασίας των λιγοστών εναπομεινάντων εργαζόμενων που πληρώνουν την επιθετικότητα, τη παραβατικότητα των επισκεπτών και ασθενών, αλλά και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης;» σημειώνει σε παλιότερη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στον χώρο της υγείας.