Ούτε 3 μήνες παράταση δεν αρκούν για το Κτηματολόγιο

Χαμός για το Κτηματολόγιο στα συμβολαιογραφεία


Το αδιαχώρητο επικρατεί στα συμβολαιογραφικά και τοπογραφικά γραφεία, από δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Βιάννου, Μινώα, Γόρτυνας και Φαιστού, Αρχανών Αστερουσίων, που τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να καταφέρουν να ενταχθούν στη διαδικασία της κτηματογράφησης στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων.

Μάλιστα ενώ θεωρητικά λήγει στις 10 Απριλίου η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων δήλωσης κτηματολογίου, οι υπεύθυνοι των γραφείων κτηματογράφησης σπεύδουν να τονίσουν ότι όχι μόνο η παράταση είναι απολύτως αναγκαία, αλλά ότι πρέπει να αφορά το λιγότερο τους τρεις μήνες.

Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των αιτήσεων που κατατίθενται αφορούν σε ιδιόκτητα κτίσματα και ελαιοτεμάχια, ενώ ακόμα δεν έχουν αρχίσει να παραλαμβάνονται δηλώσεις που αφορούν βοσκοτόπια, που είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο στη σοβαρή υπόθεση της κτηματογράφησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ολόκληρος ο Φεβρουάριος κινήθηκε σε δραματικά χαμηλούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της κτηματογράφησης ενώ το κλίμα άρχισε να αναστρέφεται το Μάρτιο, οπότε άρχισαν να ανεβαίνουν οι ρυθμοί σε ό,τι αφορά την κατάθεση των αιτήσεων εμπράγματων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή συνωστισμός επικρατεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία όπου σπεύδουν όσοι θέλουν να βρουν λύση στο ζήτημα της δήλωσης εκτάσεων που περιήλθαν στην ιδιοκτησία τους από χρησικτησία. Όπως είναι γνωστό, είναι εκατοντάδες τα ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας και οι κάτοχοι αυτών των εμπράγματων δικαιωμάτων καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους προκειμένου να εξασφαλίσουν ένορκες βεβαιώσεις για να τα κατοχυρώσουν.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια γραφειοκρατία που ποτέ δεν διαχειρίστηκαν καθώς είναι δεκάδες  οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία που όφειλαν να κάνουν για να κατοχυρώσουν τους τίτλους των εμπράγματων δικαιωμάτων τους

. Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, υπάρχουν τεράστια προβλήματα με διαθήκες, για τις οποίες δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς, με προσύμφωνα που δεν έχουν γίνει συμβόλαια και με χρησικτησίες όπου δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας… Πολύ σοβαρό πρόβλημα ανακύπτει επίσης και με τις γεωτρήσεις, οι οποίες συνήθως ανήκουν σε πολλά άτομα και υπάρχουν νομικά κενά σε σχέση με τον τρόπο που θα δηλωθούν.

Μέσα σε όλα αυτά καταγράφονται και αντιδράσεις σε σχέση με το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο κλήρος είναι διάσπαρτος και με πολλούς συνιδιοκτήτες. Όπως είναι γνωστό, στα ακίνητα εντός του αστικού ιστού η χρέωση σε κάθε ακίνητο σε όποια μορφή μπορεί να έχει (οικόπεδο, σπίτι, αγροτεμάχιο) είναι 35 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα εκτός οικισμού ακίνητα εάν ένας πολίτης έχει μόνο ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο ή ένα χωράφι πληρώνει 35 ευρώ. Αν όμως έχει δύο πληρώνει 70 ευρώ. Στην περίπτωση που ο πολίτης έχει περισσότερα από δύο ακίνητα η χρέωση είναι η ίδια. Κάπου όμως εδώ υπάρχει μια παγίδα. Ποια είναι αυτή;

Το γεγονός ότι βασικός όρος για να πληρώσει 70 ευρώ για τα περισσότερα από δύο ακίνητά του, είναι να βρίσκονται όχι μόνο στον ίδιο Δήμο, αλλά και στον ίδιο οικισμό! Επειδή όμως οι περισσότερες ιδιοκτησίες είναι διάσπαρτες, ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει ξεχωριστά για την ιδιοκτησία του σε κάθε οικισμό και έτσι το κόστος χρέωσης πολλαπλασιάζεται.

Για παράδειγμα υπάρχουν πολίτες που έχουν χωραφάκια με  ελιές σε διάφορα κοντινά χωριά  και θα πρέπει να πληρώσουν ξεχωριστά επειδή δεν είναι ενταγμένα στον ίδιο οικισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος κτηματογράφησης που θα τους χρεωθεί.