Ο “Ιντιάνα Τζόουνς” με τις κρητικές ρίζες που εντόπισε τις κλεμμένες αρχαιότητες

Στην πολύπλοκη διαδιακασία του εγκιβωτισμού στα γραφεία της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης βρίσκονται οι 47 αρχαιότητες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και κατείχε παράνομα ο Michael Steinhardt

Στην πολύπλοκη διαδικασία του εγκιβωτισμού  στα γραφεία της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης  βρίσκονται οι 47 αρχαιότητες που  θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και κατείχε παράνομα  ο Michael Steinhardt, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος που επέστρεψε κλεμμένα τεχνουργήματα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μαρμάρινος κορμός κούρου. Χρονολογείται γύρω στο 560πΧ.
Μαρμάρινος κορμός κούρου. Χρονολογείται γύρω στο 560πΧ.

Σύντομα οι αρχαιότητες  μεταξύ των οποίων και μια μινωική λάρνακα αξίας 1 εκτ δολαρίων που εντοπίστηκαν από την  εισαγγελία του Mανχάταν  η οποία   βρήκε  στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο 81χρονος   ιδρυτής κολοσσού που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια, είχε στην κατοχή του παράνομα κειμήλια παντός είδους, θα βρίσκονται  στην Ελλάδα  εκεί όπου δηλαδή ανήκουν.

Στη συλλογή του υπήρχαν 180 αντικείμενα από 11 χώρες, που έφτασαν στα χέρια του μέσω 12 εγκληματικών δικτύων λαθρεμπορίου.

Η διαδικασία της συσκευασίας αυτών των εύθραυστων αρχαιοτήτων παρουσιάστηκε χθες από τον  Αρχηγό της Μονάδας Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Μανχάταν,  ελληνοαμερικανό Ματθαίο -Μάθιου –  Μπογδάνος, ο οποίος μαζί με τον  επικεφαλής Σάιρους Βάνς -είναι το δίδυμο που ξεσκέπασε τον 81χρονο,αλλά και γενικότερα ο φόβος και ο τρόμος των σκοτεινών αυτών  κυκλωμάτων.

Για να κατανοήσουμε πώς λειτούργησε η έρευνα, αξίζει να τονιστεί ότι η  λάρνακα, ή μικρό σεντούκι για ανθρώπινα λείψανα, από την Κρήτη, που χρονολογείται μεταξύ 1400-1200 π.Χ. αγοράστηκε από τον Στάινχαρντ έναντι περίπου   575.000 δολαρίων  από γνωστό έμπορο αρχαιοτήτων και εντοπίστηκε στην κατοχή του Στάινχαρντ μέσω ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με έδρα τη Μάλτα.Σήμερα η αξία της είναι 1  εκτ δολλάρια.

Με καταγωγή από τη Λήμνο και τα Χανιά

Ο Matthew Bogdanos,  τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαιτέρως η κ.Μενδώνη,  είναι βοηθός του εισαγγελέα του Μανχάταν, πρώην μποξέρ και συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών εν εφεδρεία. Ο Μπογδάνος έχει καταγωγή από τη Λήμνο αλλά και από τα Χανιά.

Εχει ξαδέρφια στη Λήμνο αλλά και συγγενείς έξω από τα Χανιά. Στο μυαλό του δεν διαχωρίζει την αρχαία από τη σύγχρονη Ελλάδα. Τις βλέπει ως ένα ενιαίο σύνολο, ως δυο πράγματα που κινούνται κατά μήκος της ίδιας γραμμής.

Από σερβιτόρος, πεζοναύτης και βοηθός εισαγγελέα

Η περίφημη  μινωική λάρνακα ετοιμάζεται να εγκιβωτιστεί
Η περίφημη μινωική λάρνακα ετοιμάζεται να εγκιβωτιστεί

Σε νεαρή ηλικία,όπως αναφέρει σε παλαιότερη δημοσίευση της η Iefimerida, δούλευε ως σερβιτόρος στην οικογενειακή επιχείρηση (ελληνικό εστιατόριο) στο κάτω Μανχάταν,  μαζί με τον δίδυμο αδελφό του. Με την προτροπή των γονιών του εξοικειώθηκε νωρίς με τον κόσμο του Ομήρου και στα 13 του διάβασε τις ιστορίες της Οδύσσειας και της Ιλιάδας. Μεγαλώνοντας, όμως, εκείνος δεν ήθελε τα πανεπιστήμια. Προτιμούσε την πυγμαχία.

Τα τρία αδέρφια του ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους και μπήκαν στην εστίαση, ενώ εκείνος έκανε αίτηση στο σώμα των πεζοναυτών. Ο εκπαιδευτής του τον έπεισε να κάνει αίτηση για σπουδές στο Κολούμπια και εκεί σπούδασε νομικά, ιστορία και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Κατετάγη στο Σώμα Εφεδρείας των Πεζοναυτών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1977, ενώ ήταν ακόμα νεοσύλλεκτος.

Έντεκα χρόνια μετά, το 1988, παραιτήθηκε από την ενεργό δράση για να γίνει μέλος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν, ωστόσο επέστρεψε στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Έχει συμμετάσχει στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ και ήταν ενεργός κατά τη διάρκεια της επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ενώ έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε Νότια Κορέα, Λιθουανία, Γουιάνα, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κοσσυφοπέδιο.

Τον Μάρτιο του 2003 προήχθη σε συνταγματάρχη και μετατέθηκε στο Ιράκ. Εκεί ήταν που άρχισε να ασχολείται με τις κλεμμένες αρχαιότητες, με αφορμή τη λεηλασία του Μουσείου του Ιράκ στη Βαγδάτη, που είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν χιλιάδες πολύτιμες αρχαιότητες.

Ανέλαβε -για πάνω από πέντε χρόνια- την ευθύνη για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, επιτυγχάνοντας να ανακτήσει μέχρι το 2006 περίπου 10.000 αντικείμενα (μεταξύ των αρχαιοτήτων που ανακτήθηκαν ήταν το «Αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ» και η «Μάσκα της Warka»).

Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2005 του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Σπουδών από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους -τον νεότερο- για τη συμβολή του στην ανάκτηση των αρχαιοτήτων.

Το 2009 μετατέθηκε στο Αφγανιστάν ως μέλος δυνάμεων καταστολής ανταρτοπόλεμου του ΝΑΤΟ, ενώ αποδεσμεύτηκε πίσω στην Εφεδρεία των Πεζοναυτών τον Σεπτέμβριο του 2010 και επέστρεψε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Πιθανόν κάποιες ακόμα απο τις 47 αρχαιότητες να προέρχονται από την Κρήτη
Πιθανόν κάποιες ακόμα απο τις 47 αρχαιότητες να προέρχονται από την Κρήτη

Η δράση του

Στην πολύπλοκη διαδιακασία του εγκιβωτισμού στα γραφεία της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης βρίσκονται οι 47 αρχαιότητες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και κατείχε παράνομα ο Michael SteinhardtΟ Μάθιου Μπογδάνος (παντρεμένος, με 4 παιδιά) είναι αυτός που σχεδιάζει τις μυστικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων αρχαιοκαπήλων που έχουν αρπάξει σπάνια αρχαία. Μάλιστα, με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε για πρώτη φορά τμήμα αρχαιοκαπηλίας στη νεοϋορκέζικη Εισαγγελία, με την υπηρεσία να θέτει ως προτεραιότητά της τον εντοπισμό αρχαιοτήτων που κυκλώματα έχουν αρπάξει από τον ελληνικό χώρο και τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα.

Πρόσφατα είχε έρθει στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή, για να συμμετάσχει σε διημερίδα με θέμα «Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική, πολιτική και νομική διαχείριση» που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.