Ο Κρητικός αντιεισαγγελέας στον Άρειο Πάγο

Πριν από μερικές ημέρες, έγινε γνωστή – μεταξύ άλλων – η προαγωγή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης Ζαχαρία Κοκκινάκη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με αφορμή την τιμητική αυτή (και για το νησί μας) εξέλιξη, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κάνει μια μίνι αναδρομή στη σταδιοδρομία του κ. Κοκκινάκη.

Ο Ζαχαρίας Κοκκινάκης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1955 στο Καμαράκι Μαλεβιζίου. Γονείς του είναι οι Εμμανουήλ και Χριστίνα Κοκκινάκη, οι οποίοι, εκτός από τον Ζαχαρία, απέκτησαν άλλα δύο παιδιά (τον Γιώργο και τη Μαρία). Ο νέος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου αποφοίτησε το 1973 από το Καπετανάκειο Γυμνάσιο και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως ειρηνοδίκης για δύο χρόνια στη Σάμο.

Υπηρετεί ως εισαγγελικός λειτουργός με αξιοζήλευτη συνέπεια επί 37 συναπτά έτη (από το 1983 μέχρι σήμερα). Στον α’ βαθμό υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Πειραιά (δέκα χρόνια), Αθηνών, Χανίων και Ηρακλείου. Από το 1999 έως το 2001, υπηρέτησε ως εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου. Στο εν λόγω διάστημα, εξάλλου, χειρίστηκε σε προανακριτικό στάδιο την πολύκροτη υπόθεση του παιδοκτόνου Νίκου Μεταξάκη, ο οποίος είχε σκοτώσει τους τρεις ανήλικους γιους του, πετώντας τους στα νερά του Αλμυρού Ποταμού, στο Ηράκλειο.

Αφού προήχθη σε αντιεισαγγελέα Εφετών, “επέστρεψε” στον Πειραιά, στο Εφετείο του οποίου υπηρέτησε από το 2002 έως το 2005. Τη χρονιά αυτή “κατεβαίνει” ξανά στην Κρήτη και τα Χανιά (Εφετείο Κρήτης). Το 2010 προάγεται σε εισαγγελέας Εφετών και το 2011 μετατίθεται στο νεοϊδρυθέν τότε Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, υπηρετεί ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Όλο αυτό το διάστημα, έχει την εποπτεία, στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης, ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων, κάποιες εκ των οποίων απασχόλησαν την κοινή γνώμη σε πανελλήνιο επίπεδο. Σ’ αυτές συγκαταλέγεται φυσικά και η υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οποία, μετά από έξι μήνες ομηρίας του επιχειρηματία, έληξε αναίμακτα και χωρίς οι δράστες να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ, παρά τις υπέρογκες αξιώσεις τους… Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, οι χειρισμοί του Ζαχαρία Κοκκινάκη – και – στην εν λόγω υπόθεση ήταν σημαντικοί για την αίσια έκβασή της.

Όπως αναφέρουν συνάδελφοί του, αλλά και δικηγόροι, ο Ζαχαρίας Κοκκινάκης έχει άριστη νομική κατάρτιση. Άμεμπτου ηθικής και άτεγκτος όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων του και την ορθή απονομή Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζεται από την τοπική κοινωνία ως ιδιαίτερα προσηνής και μειλίχιος. Είναι πατέρας τριών παιδιών και είναι παντρεμένος με την εφέτη κ. Κατερίνα Παπαδάκη.