Ο μικρός Ραφαήλ μας χρειάζεται ξανά – Η έκκληση της μητέρας

Αυτές τις γιορτινές μέρες σε κάποια σπίτια θα επικρατήσει η χαρά και η ζεστασιά. Σε κάποια άλλα όμως, κάποιες οικογένειες θα συνεχίσουν να περνούν τον δικό τους Γολγοθά.

Μία από αυτές είναι και η οικογένεια του μικρού Ραφαήλ Σκέντζα.


Πρόκειται για το 7χρονο σήμερα αγοράκι, η περιπέτεια υγείας του οποίου είχε συγκινήσει πολλούς πολίτες της Κρήτης – και όχι μόνο – πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν δημοσιοποιήσαμε τις δυσκολίες που βιώνει η οικογένειά του, οπότε και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Κρητικοί και ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησε στο να γίνει το “μικρό θαύμα” στο οποίο ήλπιζε η οικογένεια.

Ο Ραφαήλ Σκέντζας γεννήθηκε πρόωρα.

Από την αρχή η υγεία του αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα, με τους γιατρούς να φοβούνται ότι ίσως πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου. Ευτυχώς αυτό το ενδεχόμενο γρήγορα απομακρύνθηκε. Το παιδί μπήκε στη θερμοκοιτίδα.

Όμως στη συνέχεια έπαθε σηψαιμία, ενώ παράλληλα διαγνώστηκε ότι πάσχει από τύφλωση και στα δύο μάτια. Εκεί ξεκίνησε και το δράμα για την οικογένεια, με το αγοράκι, τελικά, να χάνει το ένα μάτι του.

Όταν το παιδί έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση οφθαλμικής πρόθεσης σε ιδιωτική κλινική, ο πατέρας του Ραφαήλ απευθύνθηκε στη “Νέα Κρήτη” ζητώντας βοήθεια, διότι το κόστος για την επέμβαση έφτανε τα 1.500 ευρώ.

Δεν καλυπτόταν από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, οπότε και με τον πατέρα να είναι άνεργος ήταν αδύνατον για την οικογένεια να το διαθέσει.

Ο χρόνος όμως πίεζε και η επέμβαση έπρεπε να γίνει στην Αθήνα μέσα το πολύ σε ένα μήνα! Με τη δημοσιοποίηση του θέματος, τα τηλεφωνήματα των πολιτών (επώνυμων και μη), που θέλησαν να προσφέρουν τον οβολό τους ή ακόμα και να καλύψουν εξ ολοκλήρου το ποσό που απαιτείτο για την επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί άμεσα το μικρό αγγελούδι, “έπεφταν βροχή”, με τους Κρητικούς να αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την κοινωνική τους ευαισθησία και προσφορά. Δέκα μήνες μετά, χάρη στη βοήθεια όλων μας, ο μικρός Ραφαήλ υποβλήθηκε στην επέμβαση που χρειαζόταν σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας.

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν και έτσι του έγινε η εμφύτευση οφθαλμικής πρόθεσης, για να μπορέσει το προσωπάκι του να αναπτυχθεί κανονικά.

Χρειάζονται χρήματα

Σήμερα ο μικρός Ραφαήλ πηγαίνει στο σχολείο. Το πρόβλημα τύφλωσης δεν έχει αποκατασταθεί ολοκληρωτικά, παρ’ όλα αυτά προσπαθεί η ζωή του να αποκτήσει μια κανονική ροή. Κάθε χρόνο, ωστόσο, πρέπει να υποβάλλεται σε αλλαγή της οφθαλμικής πρόθεσης που έχει κάνει. Τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η οικογένειά του, όμως, δεν τον αφήνουν να έχει όμορφα και ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια. Επίσης δε δίνουν τη δυνατότητα στην οικογένειά του να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για την αλλαγή στην οποία πρέπει να υποβληθεί ο μικρός Ραφαήλ. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που την αναγκάζει να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας, απευθύνοντας έκκληση για στήριξη και συμπαράσταση.

Η οικογένεια, εκτός από τον Ραφαήλ, έχει άλλα δύο κοριτσάκια, που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους. Ο πατέρας του Ραφαήλ, ο κ. Στέλιος Σκέντζας, δούλευε «από δω και από ’κει» στο μεροκάματο, προσπαθώντας να θρέψει την οικογένειά του. Έχει όμως μείνει πολλές φορές άνεργος. Από την άλλη, η μάνα με τόσα παιδιά να μεγαλώσει και λόγω του ότι πρέπει επί μονίμου βάσεως να είναι δίπλα στον Ραφαήλ δεν μπορεί να εργαστεί και μένει σπίτι. Δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Μένουν στο νοίκι, με αποτέλεσμα οι γονείς να δυσκολεύονται υπερβολικά να τα βγάλουν πέρα. Έτσι πολλές φορές αναγκάζονται να δανείζονται από εδώ και από ’κει. Αυτό που ζητά σήμερα η μητέρα τού μικρού Ραφαήλ είναι μια οικονομική βοήθεια που θα χαρίσει αισιοδοξία και χαμόγελα στο παιδί και σε όλη την οικογένεια, που για μια ακόμη φορά ελπίζει στην ευαισθητοποίηση των Κρητικών, αλλά και στο πνεύμα των ημερών.

Η έκκληση της μητέρας  – Ζητά στήριξη για το αγγελούδι της

«Κάθε χρόνο γίνεται αλλαγή στο προσθετικό ματάκι του παιδιού μας. Η διαδικασία αυτή κοστίζει περίπου 1.600 ευρώ και αδυνατούμε να τα καλύψουμε. Ζητάμε από τον κόσμο για άλλη μια φορά να μας βοηθήσει. Έχουμε μαζέψει κάποιο ποσό, όμως απαιτούνται κι άλλα. Χρωστάω τέσσερα ενοίκια στο σπίτι που μένουμε. Αυτές τις άγιες μέρες παρακαλούμε όποιον μπορεί και θέλει να αφουγκραστεί το πρόβλημά μας και να μας βοηθήσει. Όσο μπορούμε κάνουμε κουράγιο για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, παρά τις στερήσεις και τις δυσκολίες. Ειδικά σε αυτό το παιδί έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος. Θέλουμε όποιος μπορεί να μας βοηθήσει. Οι εποχές είναι δύσκολες, όμως όποιος έχει τη δυνατότητα ας το κάνει. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη», μας είπε με πόνο ψυχής η μητέρα του Ραφαήλ, που εκλιπαρεί όποιον διαβάσει αυτό το ρεπορτάζ να συνδράμει, βοηθώντας το αγγελούδι της. Όσοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια για να βοηθήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν στον αριθμό 6996/150.458.