Κάτω από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης η Κρήτη

H αφρικανική σκόνη έχει κάνει και πάλι την εμφάνιση της για τα καλά, επηρεάζοντας την ατμόσφαιρα, καθώς υπάρχει από χθες αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε σημαντικό βαθμό πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

 

 

 

Μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου το φαινόμενο αυτό θα είναι έντονο, τόσο στο Ηράκλειο, όσο και σε όλο το νησί.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως οι κλιματικές αλλαγές που είναι πλέον εμφανείς και στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους επιστήμονες επηρεάζουν και τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Δεν είναι τυχαίο που το φαινόμενο αυτό είναι πλέον συχνότερο.

 

Αξίζει να γίνει αναφορά σε όλα όσα είχε αναφέρει ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή το πρωτοφανές τοπίο που είχε δημιουργηθεί τον Μάρτη του 2018.

Ο κ. Ζερεφός, είχε τονίσει πως τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι ακόμα πιο συχνή.

Ως αποτέλεσμα αναμένονται και περισσότερες μεταφορές σκόνης από την αφρικανική ήπειρο στο μέλλον, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως, είχε πει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, ακολουθώντας τις οδηγίες που εξέδωσαν οι αρμόδιες Αρχές:

Με αφορμή τα παραπάνω η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει:

– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

– Άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

– Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

(φωτογραφίες: Imageonline.gr)