Πέρασε τα σύνορα του Ατλαντικού η πρωτοβουλία Κρητικιάς για τις μάσκες

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η συγκινητική πρωτοβουλία μιας Ηρακλειώτισσας να ραφτούν ιατρικές μάσκες, που τόση ανάγκη έχουν τα νοσοκομεία και οι δομές σε όλη τη χώρα.

Συγκλονιστική είναι και ανταπόκριση από πλευράς των απλών ανθρώπων που προσφέρουν απλόχερα υφάσματα αλλά και προσωπική εργασία για την κατασκευή τους.

Η Ελευθερία Νιονάκη, διοικητική υπάλληλος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μίλησε σήμερα για 2η φορά μέσα σε λίγες ημέρες στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη και τα όσα είπε ήταν εντυπωσιακά.

Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησες από το F/B και μέσα σε λίγες ημέρες αριθμεί περισσότερα από 2.000 μέλη. Η “κίνηση” λέγεται “Μένουμε σπίτι και ράβουμε μάσκες” και καλούνται εθελοντές να ράψουν αρχικά 5.000 μάσκες, οι οποίες θα δοθούν σε πρώτη φάση στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, όμως η δράση τους επεκτείνεται και σε άλλους εργαζόμενους όπως της καθαριότητας, της Πυροσβεστικής ή τους διανομείς φαγητού.

Η πρωτοβουλία πέρασε τα Ελληνικά σύνορα και η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από εθελοντές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στη Νέα Υόρκη, όπως και στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη ενώ το βράδυ θα γίνει επικοινωνία με το Σακραμέντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κι εκεί το πατρόν.

Να σημειωθεί ότι η μάσκα που ράβεται τώρα επανασχεδιάστηκε 5 φορές προκειμένου να αποκτήσει τις σωστές προδιαγραφές προστασίας. Οι μάσκες ράβονται με θήκη, ώστε να τοποθετείται “φίλτρο” που προστατεύει καλύτερα αυτούς που τις φορούν. Τέλος όπως ανέφερε σήμερα η κ. Νιονάκη άκρως συγκινητική ήταν η κίνηση μίας κυρίας που προσέφερε μια καλοκαιρινή στολή του ΠΝ που ανήκε στον αείμνηστο σύζυγό της, προκειμένου το ύφασμά της να χρησιμοποιηθεί για το ράψιμο των προστατευτικών μασκών.