Πέτσας: Προς απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Ιουλίου

INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με τον κορωνοϊό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ζήτησε την μη πραγματοποίηση πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της πανδημίας που αποφασίστηκαν στη νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

-Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα Από την 1η Ιουλίου έγιναν 67.900 τεστ με 218 να είναι θετικά. Τα θετικά είναι τετραπλάσια απ’ ότι για παράδειγμα στο Ελ. Βενιζέλος. Αν επιδειχθεί πλαστό έγγραφο τεστ θα επιβάλλονται κυρώσεις.

-Ενισχύονται οι έλεγχοι από τις πύλες εισόδου από την Αλβανία.

-Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία στις 15 Ιουλίου και με τη Σουηδία από 22 Ιουλίου 2020. Ανάλογα με τις εξελίξεις σε χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ) εξετάζεται το άνοιγμα από τα τέλη Ιουλίου με υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν.

– Ζητήθηκε από την ειδική επιτροπή η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου.

Για την Αγία Σοφία

Αναφορικά με την πρόκληση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, είπε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος και πως απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα.

«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

Για τις κυρώσεις που θα προτείνει η Ελλάδα για την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece πως η ελληνική πλευρά θα περιμένει τις προτάσεις της ΕΕ και των εταίρων και στη συνέχεια θα καταθέσει τη δική της πρόταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία.

Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμα μέτρα κατά της Τουρκίας, στέλνοντας μήνυμα πως η γειτονική χώρα δεν μπορεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», πρόσθεσε.

Για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

«Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για το παρακράτος που χτιζόταν στη διάρκεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πραγματικά ανατριχιαστικά για τη Δημοκρατία μας και εγείρουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε:

«Μια σημαντική πτυχή των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων τους αφορά στη δημιουργία παραδικαστικού κυκλώματος για τη συκοφάντηση και τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων».

«Μια δεύτερη πτυχή αφορά σειρά παράνομων ενεργειών με στόχο τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε., υπόγειες διαδρομές χρήματος, μέσω off shore εταιρειών και εικονικών συναλλαγών, περίεργες επαφές και ταξίδια του τότε Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά. Οι αποκαλύψεις εγείρουν μείζονος σημασίας ηθικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της Δημοκρατίας. Μέρη της πτυχής αυτή βρίσκονται ήδη στη Δικαιοσύνη και κάποια στιγμή αναμένεται να φτάσουν κάποια στιγμή και στη Βουλή», πρόσθεσε.