Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα ιωδίου για την προφύλαξη από ραδιενέργεια

Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα ιωδίου για την προφύλαξη από τη ραδιενέργεια, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΠΦΣ είναι οι πληροφορίες ότι αυξήθηκε η ζήτηση για ταμπλέτες ιωδίου σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των φόβων για μια πυρηνική κλιμάκωση ή για τις συνέπειες ενός πλήγματος σε πυρηνική εγκατάσταση.

«Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν έως και 500 φορές μικρότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, από τις δόσεις που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος, επισημαίνει ο Σύλλογος. «Ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη», συμπληρώνει.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα, όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής, καταλήγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Χθες, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος, τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πάρουν ταμπλέτες ιωδίου,  εάν δεν δώσουν τη σχετική εντολή οι ελληνικές αρχές.

«Έχει παρενέργειες το ιώδιο. Σκοπό έχει να γεμίσει με ιώδιο, να φουλάρει τον θυρεοειδή, ώστε σε περίπτωση ραδιολογικού ατυχήματος ή πυρηνικής έκρηξης το ραδιενεργό ιώδιο -που έχει την ίδια χημική σύσταση με το σταθερό ιώδιο- να μην πάει στον θυρεοειδή. Άρα λοιπόν, αν δεν υπάρξει ραδιολογικό ατύχημα, αν δεν υπάρξουν μετρήσεις στην περιοχή, να μην πάρουν οι Έλληνες ιώδιο αν δεν δώσουν εντολή οι αρχές. Έχει παρενέργειες»