Πανεπιστημιακό άσυλο:Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για να προστατεύσει τα Ιδρύματα

Οι αστυνομικοί – σύνδεσμοι με εντεταλμένους κάθε πανεπιστήμιου της χώρας, η «Ομάδα Αγωγός” της ΕΛ.ΑΣ αποτελούμενη και από επιστήμονες που μελετούν το know how κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και εκπόνηση ειδικού σχεδίου που βασίζεται σε δύο άξονες, της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας (φυσικές καταστροφές), αποτελούν τις βασικές πτυχές του φακέλου με την κωδική ονομασία «Άσυλο» που χειρίζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την υλοποίηση της μιας εκ τρων βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου ή του «ασύλου αλά ελληνικά» όπως το αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής, ένα βασικό μέρος της νέας τάξης πραγμάτων πέφτει στην αρμοδιότητα κυρίως της Αστυνομίας.

Το υπουργείο, προετοιμασμένο για το νέο status quo, έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο που σε καμιά περίπτωση δεν θα δημιουργήσει την εικόνα των αστυνομοκρατούμενων πανεπιστημίων. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνουν πηγές της Κατεχάκη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δηλαδή η πρόθεση περιπολιών στους χώρους των ιδρυμάτων αλλά θα εφαρμόζεται ο νόμος όπως γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας όταν διαπιστώνονται ποινικές πράξεις και θα υπάρχει άμεση επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ χωρίς να χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη και του Συμβουλίου. Θα ισχύει δηλαδή ό,τι ισχύει και σε κάθε δημόσιο χώρο με τελικό στόχο τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ένας επιπλέον πονοκέφαλος της Αστυνομίας για τον οποίο στήνεται πλάνο αντιμετώπισης είναι το ενδεχόμενο δυναμικών αντιδράσεων από μπαχαλάκηδες και αλληλέγγυους που με πρόσχημα το πανεπιστημιακό άσυλο θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εικόνες έντασης και χάους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας χρησιμοποιώντας πιθανότατα και φοιτητικά κινήματα. Μάλιστα, οι επιτελείς της Κατεχάκη σχεδιάζουν με ιδιαίτερη προσοχή το συνολικό πλάνο σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν πιθανά λάθη ή αστοχίες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι σύνδεσμοι – αστυνομικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δεν θα επηρεάσει επιχειρησιακά την Αστυνομία. «Η κατάργηση του ασύλου επηρεάζει τα ιδρύματα γιατί όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσε διάχυτη η αίσθηση ότι δεν μπαίνει η Αστυνομία. Αυτό που θα κάνει η ΕΛ.ΑΣ είναι ότι γίνεται και στο εξωτερικό από τις αντίστοιχες υπηρεσίες» τονίζει στο ΘΕΜΑ «πηγή» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με εντολή του κ. Μιχάλη Χρυσαοχοΐδη έχει δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα η οποία δουλεύει και συνεργάζεται και με το υπουργείο Παιδείας. Βασικός στόχος είναι, λένε, να υπάρξει άμεσα ένας διαρκής αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των πρυτανικών αρχών και της Αστυνομίας. Γι’ αυτό λοιπόν για κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα θα τοποθετηθεί ένας αξιωματικός ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος της Αστυνομίας με το πανεπιστήμιο με κάποιον εντεταλμένο από την άλλη πλευρά. Ο κάθε σύνδεσμος θα βρίσκεται στην υπηρεσία του και θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την επικοινωνία με το συγκεκριμένο ίδρυμα.

Στην ουσία, αυτό που θα ζητήσουν οι αστυνομικοί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι να φτιάξουν ένα σχέδιο ασφαλείας με ποιο τρόπο θα προστατεύουν τις περιουσίες τους, τα κτήρια τους, τους εργαζόμενους (καθηγητές – προσωπικό) και τους φοιτητές. Παράλληλα με το σχέδιο ασφαλείας, θα εκπονηθεί ένα δεύτερο για έκτακτες ανάγκες. Αυτό της πολιτικής προστασίας που θα αφορά σε φωτιές, φυσικά φαινόμενα ή τεχνικά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν. Δηλαδή, ένας διπλός σχεδιασμός για την ασφάλεια των φοιτητών και των εκπαιδευτικών σε ό,τι έχει να κάνει με το έγκλημα και τις φυσικές καταστροφές γιατί τώρα, όπως επισημαίνουν στο ΘΕΜΑ αξιωματικοί, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα λένε οι αξιωματικοί. Πως δηλαδή οι πρυτανικές αρχές θα αρχίσουν σιγά – σιγά να λειτουργούν με κριτήριο την ασφάλεια των κτηρίων, την ασφάλεια των ανθρώπων τους, την περιουσία τους, την ασφάλεια των φοιτητών.

Η ομάδα «αγωγός» της Αστυνομίας

Σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, ουσιαστικά, όλη την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την κατάσταση στα πανεπιστήμια θα τα χειρίζεται μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς και μια ομάδα επιστημόνων που βλέπουν τι γίνεται και στο εξωτερικό. Γιατί στα υπόλοιπα κράτη υπάρχει συνεννόηση των πρυτανικών αρχών με τον αξιωματικό σύνδεσμο. Η συγκεκριμένη ομάδα – αγωγός θα έχει όλο το 24ωρο απευθείας επαφή με τα πανεπιστήμια έτσι ώστε να έχει ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει και που χρειάζεται να δοθεί βοήθεια ή παρέμβαση.

Οι πρυτάνεις πρέπει να ορίσουν από το πρυτανικό συμβούλιο έναν υπεύθυνο ασφαλείας που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα. Θα εκπονήσουν ένα σχέδιο θα το επεξεργαστούν με την ομάδα – αγωγό του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη και στη συνέχεια θα περάσουν στην πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου. Για να επιτευχθεί φυσικά αυτό, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής και καλή σχέση μεταξύ των πρυτανικών αρχών και του αξιωματικού συνδέσμου ο οποίος είναι το πρόσωπο που θα κάνει όλη τη δουλειά αφού εκείνος θα ασχολείται με ένα συγκεκριμένο ίδρυμα.

Επί παραδείγματι το Καποδιστριακό θα έχει τον αξιωματικό σύνδεσμο, ένας άλλος αξιωματικός θα ασχολείται μόνο με την ΑΣΟΕΕ με την υποχρέωση να παίρνει και να μεταφέρει την πληροφόρηση στο υπουργείο και να βοηθά στον σχεδιασμό των πλάνων ασφαλείας και πολιτικής προστασίας.

Αυτό που σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν οι επιτελείς του υπουργείου είναι ότι δεν πρόκειται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ να κινείται στους χώρους του πανεπιστημίου. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν πρόκειται η Αστυνομία να περιπολεί. Σήμερα η Αστυνομία μπορεί να έχει εικόνα με χίλιους δύο τρόπους. Δεν χρειάζονται περιπολίες» διευκρινίζουν με κατηγορηματικό τρόπο αξιωματικοί της Αστυνομίας επισημαίνοντας ωστόσο πως «αν χρειαστεί για συγκεκριμένο λόγο να γίνουν περιπολίες τότε αυτό το πράγμα θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί».

Σε δεύτερο χρόνο και μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις θα αποφασιστεί τι θα γίνει για παράδειγμα με τις κατειλημμένες αίθουσες του Πολυτεχνείου. «Δεν πρόκειται η Αστυνομία να κάνει εφόδους και επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δεν έχει τέτοια διάθεση και δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Σκοπός είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η σύνταξη σχεδίων ασφαλείας με διαρκή διάλογο. Και αν από εκεί και πέρα προκύψουν θέματα εγκληματικότητας, παραβατικότητας, τότε μετά από εισαγγελική εντολή θα παρεμβαίνει. Γιατί η Αστυνομία δεν λειτουργεί μόνη της, λειτουργεί με βάση τη δικονομία. Άρα δεν τίθεται ζήτημα η Αστυνομία αύριο το πρωί να αρχίσει να μπαίνει στα πανεπιστήμια…» ξεκαθαρίζει «πηγή» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φόβοι για δυναμικές αντιδράσεις

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και οι επιτελείς της Κατεχάκη για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταση και επεισόδια από ομάδες μπαχαλάκηδων και αλληλέγγυων που θίγονται από τα νέα δεδομένα. Κάτι τέτοιο λένε οι αξιωματικοί είναι πολύ πιθανό αν αναλογιστεί κανείς το γενικότερο κλίμα που υπάρχει όπως για παράδειγμα αυτό που δημιούργησε η αποφυλάκιση Κορκονέα.

Έτσι καταστρώνουν ένα δεύτερο σχέδιο μικρής διάρκειας που δεν θα έχει να κάνει με την κατάργηση του ασύλου αλλά με τις αντιδράσεις κάποιων που θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν ένταση. Σημείο αναφοράς για τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι ο ευρύτερος χώρος του Πολυτεχνείου και το πεδίο των Εξαρχείων όπου δραστηριοποιούνται ομάδες μπαχαλάκηδων.