Παράξενη υπόθεση εξαφάνισης Κρητικού δύτη

«Μας είπαν να σταματήσουμε την έρευνα…»


Μια υπόθεση που μοιάζει να έχει βγει από σενάριο ταινίας θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας.

Αγνοούμενος στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, ο δύτης Μιχάλης Κοκολάκης 46 χρόνων από τα Χανιά. Βούτηξε, όπως είπαν οι υπεύθυνοι λιμενικοί, σε απαγορευμένη ζώνη και ψάχνουν να βρουν τι πραγματικά συνέβη.

Πολλοί μιλούν για σκηνοθετημένη εξαφάνιση. Ότι ο δύτης είχε λόγους να στήσει όλη αυτή την ιστορία και να αναδυθεί σε άλλο σημείο με τη βοήθεια κάποιων τρίτων.

Κάποιοι φαίνεται πως φοβήθηκαν την έρευνα και απείλησαν τους συγγενείς του δύτη να μη φτάσουν στο «Τούνελ». Η ανήλικη κόρη του Μιχάλη Κοκολάκη, κόντρα στις απειλές, προχώρησε στην αναζήτηση του πατέρα της για να μάθει την αλήθεια. Στο πλευρό της ο αδελφός της μητέρας της και η νονά της.

Η εκπομπή πραγματοποίησε μία βαθιά έρευνα. Στα Χανιά απ’ όπου κατάγεται, στη Θεσσαλονίκη όπου διαμένουν οι αυτόπτες μάρτυρες – ιδιοκτήτης και καπετάνιος του σκάφους που επέβαινε και ανοιχτά της Σαλαμίνας, που κρύβει το μυστικό της εξαφάνισής του.

Την Κυριακή 18 Ιουλίου ο αγνοούμενος μαζί με δύο φίλους του βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Άκρο Κυνοσούρας και τη νήσο Ψυττάλεια για να δοκιμάσουν ένα υποβρύχιο σκουτεράκι, που είχε αγοράσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Την εικόνα αυτή έδωσαν οι δύο φίλοι που τον συνόδευσαν με το σκάφος τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία τους, ο δύτης βούτηξε στις 15:40, λέγοντάς τους ότι θα αναδυθεί σε 45’, κάτι το οποίο δεν έγινε. Οι ίδιοι καθυστέρησαν κοντά στις τρεις ώρες να ενημερώσουν τη Λιμενική Αρχή, γιατί έψαχναν όπως είπαν από μόνοι τους.

Η μαρτυρία τους, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους ειδικούς του Λιμενικού Σώματος, που βρίσκονταν στο πλατό του «Τούνελ». Θεώρησαν ότι δεν έλεγαν τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν ανοιχτά της Σαλαμίνας. Τόνισαν ότι η υπόθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και χρήζει βαθύτερης έρευνας.

Ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών και επόπτης δύτης καταδυτικών εργασιών, Σάκης Πρας έφερε στο στούντιο της εκπομπής ένα παρόμοιο σκούτερ με αυτό του αγνοούμενου και εξήγησε τη λειτουργία του, αλλά και πως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει.

Τι υποστήριξε στο «Τούνελ» ο καπετάνιος…

«Ήμασταν φίλοι με τον Μιχάλη περίπου δύο χρόνια. Εκείνη την ημέρα πήγαμε για μπάνιο στη Σαλαμίνα μαζί και με έναν φίλο μου και ο Μιχάλης ήθελε να δοκιμάσει ένα σκούτερ θαλάσσης που είχε αγοράσει. Είχαμε δώσει ραντεβού στο Πέραμα κατά τις 11-12. Ο Μιχάλης ήταν από πιο νωρίς εκεί. Είχε από την προηγούμενη μέρα τον καταδυτικό εξοπλισμό στο σκάφος. Αρχικά δέσαμε στην περιοχή όπου είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά εκείνος δεν ήθελε να βουτήξει. Έπεσε σε άλλο σημείο γύρω στις 4 παρά 20. Ο καιρός ήταν καλός με λίγο κύμα προς το απόγευμα. Το σημείο που έπεσε το επέλεξε τυχαία και μας είπε να σταματήσουμε μόλις ετοιμάστηκε. Δεν ανησυχήσαμε αμέσως γιατί είχε δύο μπουκάλες οξυγόνου μαζί του και το σκούτερ. Στην αρχή ψάξαμε μόνοι μας και στη συνέχεια ειδοποιήσαμε το λιμενικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρω για τις απειλές…»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν είχε λάβει και ο ίδιος απειλές, όπως είπε στην οικογένεια του δύτη, απάντησε:

«Δεν ξέρω κάτι για απειλές. Δε θυμάμαι να είπα στην οικογένεια ότι “μας πρόδωσε ο Μιχάλης” όπως λένε, αλλά αν το είπα, αυτό που εννοούσα είναι ότι του είχαμε εμπιστοσύνη και έφυγε ή μας πρόδωσε γιατί έπαθε κάτι κακό…»

Ο καπετάνιος του σκάφους έδωσε την εξής εικόνα:

«Με τις δύο μπουκάλες και με το σκούτερ είχε τη δυνατότητα να πάει πολύ μακριά, εάν το ήθελε. Αν είχε πνιγεί, θα τον βρίσκαμε με σόναρ. Κάναμε έρευνες, αλλά δεν εντοπίστηκε απολύτως τίποτα ούτε από τον εξοπλισμό του.»

Από ένα ερασιτεχνικό βίντεο που είχε στείλει ο ίδιος ο αγνοούμενος στην κόρη του και πρόβαλε το «Τούνελ», φάνηκε ότι οι δυο τους γνωρίζονταν από παλιά, αφού είχαν ταξιδέψει μαζί στην «ταραγμένη» Λιβύη. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, βρέθηκαν εκεί σε μια αποστολή για να παραδώσουν κάποια σκάφη…

«Μπορεί να έπεσε εσκεμμένα στο σημείο…»

Ο ιδιοκτήτης του σκάφους είπε στην εκπομπή:

«Τον γνώρισα εκείνες τις μέρες και είπαμε να πάμε στη Σαλαμίνα για να δούμε το μέρος. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαία η επιλογή του σημείου, ίσως και να έπεσε εσκεμμένα εκεί. Πολλά μπορεί να συνέβησαν, όλα είναι περίεργα και θέλουμε να μάθουμε τι έγινε και να βρεθεί ο Μιχάλης», ανέφερε.

«Δεν μου “κολλάει” η μαρτυρία των φίλων…»

Από το σημείο όπου έκανε τη μοιραία κατάδυση ο αγνοούμενος δύτης, το «Τούνελ» μίλησε με τον άνθρωπο που βούτηξε λίγη ώρα μετά, σε μία προσπάθεια να τον εντοπίσει.

Ο Χρήστος Σταματίου, έμπειρος δύτης, κλήθηκε από το λιμενικό την ημέρα της εξαφάνισης να πέσει στη θαλάσσια περιοχή της Κυνοσούρας Σαλαμίνας. Επί δύο ημέρες έψαχνε το βυθό και κατά μήκος της ακτής, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο ίδιος είναι βέβαιος πως κάτι άλλο αναζητούσαν και δεν ήταν εκεί για να δοκιμάσουν το σκούτερ.

«Μου έκανε εντύπωση που με τέτοιο καιρό ήρθαν σε αυτό το σημείο για να δοκιμάσουν το υποθαλάσσιο σκούτερ. Είναι λίγο περίεργο το μέρος γιατί είναι δίαυλος, περνάνε πολλά πλοία και έχει και αρκετά ναυάγια. Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, στο βαθμό που μπορούσα. Κάτι δε μου κόλλαγε στην όλη ιστορία. Είπαν ότι βούτηξε με δύο φιάλες, τη μία όμως την είδα πάνω στο σκάφος τους και έδειχνε χρησιμοποιημένη. Κανονικά εδώ απαγορεύεται να κάνεις κατάδυση και χρειάζεται ειδική άδεια. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, μπορεί να μην έχει βουτήξει και καθόλου εδώ», κατέληξε.

«Μας είπαν να σταματήσουμε την έρευνα…»

Η κόρη του δύτη, που με περίσσιο κουράγιο και θάρρος, ξεκίνησε την έρευνα για να μάθει την αλήθεια σε αυτή την παράξενη ιστορία, είπε στην εκπομπή:

«Ο μπαμπάς μου ασχολείτο με τη θάλασσα, τις βάρκες, τα σκάφη. Σε όλα τα ριψοκίνδυνα ήταν μέσα. Τον αναζητούμε εδώ και καιρό. Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα, δεχτήκαμε ένα περίεργο τηλεφώνημα. Μας είπαν να σταματήσουμε. Είναι πολύ άσχημο να θες να βρεις έναν άνθρωπο που λατρεύεις με όλη σου την ψυχή και να σε σταματάνε με τέτοιο τρόπο.»

Η ίδια αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον καπετάνιο του σκάφους από το οποίο έκανε την κατάδυση ο πατέρας της.

«Μίλησα μαζί του, μου είπε τα πράγματα από τη δική του πλευρά για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Τον ρώτησα πολλά, αλλά μου απαντούσε τα ίδια. Δε με ικανοποιούσε πλήρως ο λόγος του. Τον πατέρα μου τον έχω εξιδανικεύσει τόσο πολύ, που δεν πιστεύω ότι θα πέθαινε έτσι. Έχουμε κάνει πολλά σενάρια, αλλά μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω τι του έχει συμβεί. Πιστεύω πάρα πολύ στην εκπομπή σας και ότι θα μας βοηθήσει να μάθουμε την αλήθεια», κατέληξε.

Στην κάμερα του «Τούνελ» μίλησε και η νονά της για τα κενά σε αυτή την ιστορία. Η ίδια βρέθηκε και στο πλατό της εκπομπής, θέτοντας καίρια ερωτήματα στους ειδικούς που παρευρίσκονταν.

«Φοβάμαι και λυπάμαι για πολλά σε αυτή την υπόθεση. Ίσως να είδε κάτι και να τρόμαξε ή να αιφνιδιάστηκε. Εσκεμμένα δε θα έκανε τίποτα για να εξαφανιστεί, το πιστεύω αυτό. Υπάρχουν πολλά κενά που δεν μπορεί να μου τα καλύψει κανείς. Υπάρχουν πάρα πολλές συμπτώσεις που με κάνουν να ανησυχώ», τόνισε, ενώ έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι, να βοηθήσει για να βρουν τον άνθρωπό τους.

«Την ώρα της εξαφάνισης ήταν κλειστό το GPS…»

Το «Τούνελ» στα Χανιά που βρέθηκε, συνομίλησε και με το θείο της μικρής, που τη στηρίζει σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

«Προσπαθώ να βοηθήσω την ανιψιά μου που είναι 17 χρονών. Δική της πρωτοβουλία είναι να ψάξει, θέλει να μάθει για τον πατέρα της. Να μην μείνει με ερωτηματικά για το εάν ζει ή χάθηκε… Νιώθω υποχρεωμένος να βοηθήσω την κατάσταση», τόνισε ο κουνιάδος του αγνοούμενου, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποια γεγονότα που του έκαναν εντύπωση.

«Για κάποιο λόγο που δε γνωρίζω, το GPS του σκάφους ήταν απενεργοποιημένο.»

«Μας απείλησαν να μη συνεχίσουμε την έρευνα…»

«Το Σεπτέμβριο είχα ξεκινήσει τις επαφές με την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη για να βρούμε μία άκρη στην όλη ιστορία. Λίγο αργότερα έλαβα ένα τηλεφώνημα και μου είπαν “σταμάτα αυτό που ξεκινάς”. Η ανιψιά μου και η αδελφή μου είχαν λάβει κι αυτές κάποια περίεργα τηλεφωνήματα που τους έλεγαν να μην ψάχνουν. Σαν κάποιος να μη θέλει να μάθουμε τι έχει συμβεί. Μου είχε πει ο ίδιος ο καπετάνιος ότι είχε λάβει κι αυτός απειλές στην Αθήνα. Ισχυριζόταν ότι ο Μιχάλης τον χρησιμοποίησε γιατί αν είχε πνιγεί, θα είχε βρεθεί. Αν ζούσε κάπου ο Μιχάλης και ήταν καλά, θα έκανε τα πάντα για να επικοινωνήσει με το παιδί του», είπε στην εκπομπή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις έρευνες που έγιναν στο σκάφος από το οποίο βούτηξε για να κάνει την κατάδυση.

«Το σκάφος στο οποίο επέβαινε ερευνήθηκε και εκεί βρέθηκαν όλα τα προσωπικά του αντικείμενα.»

Ο Μιχάλης Κοκολάκης είναι εύσωμος, έχει ύψος 1.92, γκρίζα μαλλιά και σκούρα καστανά μάτια.