Αυτό είναι… λίφτινγκ – Παρεμβάσεις στο «φονικό» οδικό δίκτυο της Κρήτης

Ένα σημαντικό όσο και αναγκαίο “λίφτινγκ” είναι προ των πυλών σε στοχευμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, καθώς χθες ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε τη σύμβαση προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε 30 σημεία στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Πρόκειται για το έργο “Βελτίωση επιπέδου οδικής ασφάλειας σε θέσεις ΜΟΑ (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας” στους οδικούς άξονες:
1. Ηρακλείου-Μοιρών-Τυμπακίου-Αγίας Γαλήνης,
2. Ηρακλείου-Γουβών-Χερσονήσου-Μαλίων (παλιά εθνική οδός) και
3. Χανίων-Ρεθύμνου (παλιά εθνική οδός).

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει το έργο της στον τομέα οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του νησιού, σε συμπόρευση με τις παρεμβάσεις σε 452 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «υπεγράφη σήμερα (σ.σ. χθες) η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου που αφορά τον παλιό εθνικό δρόμο σε 30 σημεία, και ειδικά από το Ηράκλειο προς την Αγία Γαλήνη, από το Ηράκλειο προς τα Μάλια και από το Ρέθυμνο προς τα Χανιά.

Πρόκειται για 30 σημαντικές παρεμβάσεις προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που θα βελτιώσουν κατά πολύ την οδική ασφάλεια σε όλη την Κρήτη. Συνεχίζουμε με νέες μελέτες και προσπαθούμε να βρούμε τη χρηματοδότηση ούτως ώστε μαζί με τα 35 εκατομμύρια που έγινε ο διαγωνισμός για 452 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης να βελτιωθεί όσο μπορεί το οδικό δίκτυο του νησιού».
Στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης στην Περιφέρεια παρόντες επίσης ήταν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Καίτη Ιερωνυμάκη, ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας “Λατομική Α.Ε.” Αντώνης Ορφανάκης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Υποδομών Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Γιώργος Κανδεράκης και τα στελέχη της υπηρεσίας Μαρία Παπαναστασίου, Μιχάλης Ψαρουδάκης και Μανόλης Γωνιανάκης.

Το έργο

Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις στις θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας αφορούν κυρίως στην αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως διαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οροσήμανση, “ακουστικές ταινίες”, στηθαία ασφαλείας κ.λπ. Σε κάποιες θέσεις προβλέπεται συμπλήρωση-ανακατασκευή της υποδομής, όπως κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης, μικρή διαπλάτυνση του οδοστρώματος, αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα, συμπλήρωση ή κατασκευή ερείσματος, καθώς και έργα βελτίωσης της αποχέτευσης ομβρίων, εφόσον απαιτούνται. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός νέου κόμβου στην περιοχή Αγριανών και η αναβάθμιση-βελτίωση του υφιστάμενου κόμβου στις Γούβες στον οδικό άξονα Ηρακλείου-Γουβών-Χερσονήσου-Μαλίων (παλαιά εθνική οδός). Στις περιοχές των κόμβων προβλέπεται κατασκευή νησίδων και πεζοδρομίων, καθώς και η εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού.

Επαρχιακοί δρόμοι

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο “λίφτινγκ”, ύψους 34,5 εκατ. ευρώ, σε σημεία- “καρμανιόλα” του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης.
Η μεγάλη παρέμβαση αποκατάστασης του “πληγωμένου” επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού βασίζεται σε μελέτη που έχει εκπονήσει η “Εγνατία Α.Ε.”. Η μελέτη, όπως την είχαμε παρουσιάσει σε σχετικό αναλυτικό μας δημοσίευμα, ακτινογραφεί καρέ-καρέ 452 σημεία της λεγόμενης “Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας”, σημεία δηλαδή που παρουσιάζουν αυτό που ορίζεται τεχνικά ως “Μεγάλη Συγκέντρωση Ατυχημάτων” (ΜΟΑ-Α) κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του νησιού.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, από τα 3.340 χιλιόμετρα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης, τα 924 χιλιόμετρα, χοντρικά δηλαδή σχεδόν το 30% του οδικού δικτύου, χαρακτηρίζονται μέσα στη μελέτη της “Εγνατία Α.Ε.” ως προβληματικό δίκτυο!