Παρουσιάστηκε το «Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη»

Η παρουσίαση του βιβλίου «Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη: Εγχειρίδιο νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς» από τον συγγραφέα Αστυνομικό Διευθυντή Χρυσάκη Νικόλαο πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η εκδήλωση έγινε με την συνδιοργάνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Ν. Δημοκρατίας Κεφαλογιάννη Εμμανουήλ κ. Χρονάκης Νικόλαος, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κεγκέρογλου Βασίλειος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λασιθίου Κανιαδάκη Μαρία, Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φιλάρετος Ζαχαριουδάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Ζερβός Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αχαρνών Αστερουσίων Κοκοσάλης Εμμανουήλ, Εκπρόσωπος Δήμου Μαλεβιζίου Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Λυρώνη Χρύσα, η Γραμματέας Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Χουστουλάκη Μαρία, η Αντιπρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Ηρακλείου Ζόμπολα Νάντια, η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου Αντιπλοίαρχος Χασιώτη Δήμητρα, Εκπρόσωπος της Εταιρίας Χαλκιαδάκης Δαφνομήλης Νικόλαος, η Αντιπρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων Λαβεντζάκη Ηρώ, ο Διευθυντής Δημόσιου ΙΕΚ Αγίου Νικολάου Τζάβλας Ιωάννης, ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου Αγόρου Κατερίνα, ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου Καρτσάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Πικράκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών/Τοπική Διοίκηση Ηρακλείου Ζαχαριουδάκης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος εργατικού κέντρου Αγίου Νικολάου Πεπονής Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου Χαριτάκης Θωμάς, ο Πρόεδρος συνδέσμου αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Κρουσανιωτάκης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Αγίου Νικολάου Μελλισουργάκης Ιωάννης, ο Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αγίου Νικολάου Παπαδάκης Οδυσσέας, η Πρόεδρος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Μαράκη Ελένη, καθηγητές και συνεργάτες του Ωδείου Τέχνης Κρήτης Μάστακα Δώρα και Βασιλειάδης Σάββας, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και πολίτες της περιοχής.

Από την Ελληνική Αστυνομία παραβρέθηκαν, ο Βοηθός Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης Ταξίαρχος Βαρδιάμπασης Στυλιανός, ο Αναπληρωτής Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων Αστυνομικός Διευθυντής Μαστραντωνάκης Γεώργιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου Ταξίαρχος Παραδεισανός Αδάμ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου Αστυνομικός Διευθυντής Σπυριδάκης Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου Αστυνομικός Διευθυντής Καζαμίας Εμμανουήλ, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Α/Α΄Πιπεράκης Εμμανουήλ , ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παπαδάκης Χρήστος, Αξιωματικοί και Διοικητές Υπηρεσιών καθώς και λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από:

  • Την καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Λυδάκη Άννα
  • Τον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, υπ. Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ. Τακτικό Καθηγητή Σχολής Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ. και Επόπτη Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης κ. Θεοφανίδη Ευστάθιο
  • Τη δημιουργό της φιλοζωικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray ( SGS ) και του πρότυπου καταφυγίου αδέσποτων ζώων Ωρωπού κ. Κούρκουλου-Λάτση Εριέττα
  • Το συγγραφέα του βιβλίου Αστυνομικό Διευθυντή κ. Χρυσάκη Νικόλαο

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Ζερβός Αντώνιος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Ρουτζάκης Αντώνιος, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Καρακούδης Στέλιος, ο Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερονήσου Πρωτοσύγκελος κ. Τίτος, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κεγκέρογλου Βασίλειος, ο Περιφερειακός Διευθυντής ΕΛΤΑ Μεραμβελιωτάκης Εμμανουήλ, η Πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Μπομπολάκη Αναστασία, ο Γενικός Διευθυντής «Συμμαχία για την Ελλάδα» Καλούδης Γεώργιος.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ρουτζάκης Αντώνιος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Συγχαίρω τον Αστυνομικό Διευθυντή κύριο Χρυσάκη Νικόλαο, ο οποίος αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για να συγγράψει το βιβλίο, προσφέροντας μας ένα πόνημα που προέρχεται από την αστυνομική εμπειρία και την καταρτισμένη γνώση που διαθέτει και που μέσα από αυτό αναδικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υπευθυνότητα και ο σεβασμός που οφείλουμε να παρέχουμε σε κάθε μορφή ζωής. Ομοίως συγχαίρω το Δήμο Αγίου Νικολάου και την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας που περιέβαλλαν με αμέριστο ενδιαφέρον και σεβασμό την προσπάθεια του συναδέλφου μας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των ζώων.

Είμαι σίγουρος πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς, ενημέρωσης και προβληματισμού για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς άπτεται θεμάτων του καθημερινού τρόπου ζωής κι ειδικότερα, της ειρηνικής συμβίωσης του ανθρώπου και των ζώων. Παράλληλα αποτελεί σημαντικό εργαλείο γνώσης για τους Αστυνομικούς, που καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα προστασίας των ζώων συντροφιάς και έχει ήδη διανεμηθεί δωρεάν στις καθ΄ύλην αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας.

Η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους συναρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι διαχρονική, στενή και εποικοδομητική και με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης σας ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική υποστήριξη σας στο έργο μας.

Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και παιδείας… τελειώνοντας λοιπόν σας καλώ να συστρατευτούμε σε ένα κοινό αγώνα, από το μετερίζι του ο καθένας , ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης και να απολαμβάνουν τα ζώα την αγάπη, τη φροντίδα και την προστασία που δικαιούνται»

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός Νικόλαος μεταξύ άλλων τόνισε:

«…Νομίζω ότι η αποψινή εκδήλωση έχει μια ιδιαίτερη αξία γιατί για πρώτη φορά ένα μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία αγγίζεται σοβαρά και όχι επιφανειακά. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τι θέμα της διαχείρισης των ζώων είναι ένα μεγάλο ζήτημα πια σήμερα στην ελληνική κοινωνία….

Σήμερα πια το ζήτημα της διαχείρισης των ζώων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας γιατί με τη βελτίωση της καθημερινότητας μας ουσιαστικά είδαμε με άλλο μάτι και τα ζώα… Μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε δουλειά και χαίρομαι που ένα τέτοιο σοβαρό πόνημα έγινε από ένα άνθρωπο της περιοχής μας με τη συμμετοχή και τη δική μας.»

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρυσάκης Νικόλαος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για μένα και σας ευχαριστώ όλους που με τιμήσατε με την παρουσία σας…. Προσεγγίζοντας διεισδυτικά το φαινόμενο της βίας θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κακοποίηση των ζώων δεν αποτελεί μια εγκληματική συμπεριφορά της σύγχρονης μόνο εποχής… Η έμπνευση και η ενασχόληση μου με το φιλοζωικό γίγνεσθαι, αποτέλεσαν οι αγώνες και οι εθελοντές του φιλοζωικού κινήματος, η αυταπάρνηση τους για την προστασία των ζώων και δη της οργανωμένης φιλοζωικής κοινότητας.

…Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή αποτελούν δείγμα μιας συνεχούς αυξανόμενης αφύπνισης και ευαισθησίας , καταδεικνύουν την πρόθεση, τη βούληση, την επιθυμία της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω ευαισθητοποίηση του συνόλου του Αστυνομικού Προσωπικού, για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, για αλληλεγγύη, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη των εγκλημάτων βίας απέναντι στα ζώα.»

Επιπλέον, χαιρετισμό απέστειλαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Οικονόμου Ελευθέριος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Καραμαλάκης Μιχαήλ και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γουλιδάκης Ιωάννης.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Καραγιαννάκη Άννα, τη μουσική επιμέλεια είχαν ο τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας Λουδοβίκος των Ανωγείων και η Ψαράκη Ιωάννα καθώς και μουσικοί του Ωδείου Τέχνης Κρήτης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από ένστολους Αξιωματικούς.

Το παρόν Εγχειρίδιο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό με τον οποίο επιδιώκεται αφενός η νομική και γνωστική κατάρτιση και επιμόρφωση του Αστυνομικού Προσωπικού και αφετέρου η ομοιόμορφη εφαρμογή ενδεδειγμένων πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης οποιουδήποτε συμβάντος ή καταγγελίας που σχετίζεται με την εφαρμογή περί προστασίας των ζώων.

Το εν λόγω βιβλίο διανεμήθηκε στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας ως βοηθό για ζητήματα που αφορούν τη Νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, προκειμένου οι αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.