“Να κηρυχθεί η Περιφέρεια Κρήτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”

Την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το πρόβλημα του δάκου, εξέφρασε μέσα από τον Politica 89.8 και την εκπομπή του Νίκου Παπαδάκη, το διοικητικό μέλος της ΕΑΣΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, η κατάσταση στην Κρήτη είναι ήδη γνωστή, οι περισσότερες ελιές δεν ραβδίζονται συστηματικά  με αποτέλεσμα να έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα. «Το γλιοσπόριο θεωρώ ότι είναι και το κύριο αίτιο εκτός του δάκου, για τα προβλήματα αυτά. Τον τελευταίο ένα μήνα ο γλοιόσπορος έχει φέρει την κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή. Είναι μια κατάσταση που εγώ δεν την έχω ξαναζήσει. Δεν θέλω να πω ότι όλες οι περιοχές είναι το ίδιο, υπάρχουν κάποιες που δεν έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα όπως άλλες».

«Κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το πρόβλημα του λαδιού»

«Εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε το πρόβλημα ώστε να έχουμε και εμείς μια φωνή. Γιατί κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το πρόβλημα του λαδιού. Θέλουμε λοιπόν να μαζευτεί και να έχουμε μια φωνή όλοι μαζί. Έχουμε ασκήσει πιέσεις στην Περιφέρεια ώστε να κρατήσει μια γραμμή και από εκεί και πέρα η Περιφέρεια να κάνει τη δουλειά της όπως και οι τοπικοί Βουλευτές. Έχουμε μια γραμμή σε δύο χωριστά κομμάτια. Τι θα γίνει  φέτος με τις αποζημιώσεις και από πού θα αποζημιωθούμε; Μόνο από τα πακέτα de minimis. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το έχουμε ψάξει πάρα πολύ!»

Ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης

Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη πρέπει η διεύθυνση γεωργίας να κάνει εκτιμήσεις της ζημιάς ώστε να ξέρουν οι παραγωγοί τι ζημιά υπάρχει. «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό διότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις από το κράτος και να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις τους παραγωγούς. Θα βγει έτσι ένας μέσος όρος και θα ξέρουμε τι συμβαίνει. Έχουμε περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν τους συμφέρει να μαζέψουν τις ελιές, δεν βγάζουν ούτε το μεροκάματο. Είδαμε τον Υπουργό το τελευταίο διάστημα να αναφέρει πράγματα που ήταν από όλες τις φωνές μαζί. Έχουμε μπερδευτεί και εμείς οι ίδιοι. Αποζημιώσεις και πιέσεις στο Υπουργείο! Εκείνοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό του αγρότη».

«Η Περιφέρεια πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Η κατάσταση είναι σοβαρή, σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη. «Εμείς ζητήσαμε να κηρυχθεί η Περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί το ελαιόλαδο είναι μεγάλη. Πρέπει να πάμε συντονισμένα ώστε να έχουμε κάποια αποτελέσματα όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Μετά έχουμε όλο τον χειμώνα μπροστά μας ώστε οι υπηρεσίες να δουλέψουν και να κηρυχθούν. Να έχουμε ένα αποτέλεσμα αντίθετο απ’ ότι φέτος».