ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Μεγάλες προσδοκίες από το νέο ΕΣΠΑ

Από τη μονοθεματική συνεδρίαση για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης

Ως το τέλος Οκτωβρίου πρόκειται να κατατεθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει η σχετική, τελική έγκριση, μετά από τον απαραίτητα έλεγχο της Κομισιόν.

Η τελευταία φάση της διαβούλευσης πριν από την τελική κατάθεση του φακέλου πραγματοποιήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία και έγινε διά ζώσης στην αίθουσα Μίνως του ξενοδοχείου Ατλαντίς. Η συνεδρίαση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα από την πλευρά της πλειοψηφούσας παράταξης, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να δηλώνει στο πλαίσιο τοποθέτησης τους ότι η Περιφέρεια «στοχεύει σε μια δυνατή εκκίνηση για το νέο ΕΣΠΑ, με στόχο να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε πως η νέα προγραμματική περίοδος αποτελεί μια σημαντική περίοδο δημιουργίας και προόδου για την Κρήτη, η οποία και δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας και δίνει δικαίωμα και προοπτική στη συνολική ανάπτυξη του νησιού.

«Αυτή η δεκαετία μπορεί να είναι μια δεκαετία που θα έχει η Κρήτη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αρναουτάκης για να προσθέσει: «Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς και θέλουμε μέσα από τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο περιφερειάρχης παράλληλα έκανε σαφές ότι ο ρόλος της Περιφέρειας, ούτως ή άλλως θα είναι έντονα διεκδικητικός, με απώτερο σκοπό το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. «Εμείς οφείλουμε να διεκδικούμε, οφείλουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, οφείλουμε να βοηθούμε τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων για να έχουμε όχι μόνο απορροφητικότητα αλλά το μέγιστο όφελος για την κοινωνία», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής συνεδρίασης, το Συμβούλιο ενημερώθηκε αναλυτικά για την πρόταση που διαμορφώνεται από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η οποία και επανέλαβε ενημερώνοντας το σώμα ότι πρόταση θα υποβληθεί από την Περιφέρεια Κρήτης στις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί και θα ακολουθήσει ο έλεγχος της Κομισιόν για την τελική έγκριση.

«Ήδη έχουμε πάρει τις πρώτες παρατηρήσεις επί του πρώτου σχεδίου που στείλαμε το καλοκαίρι και με βάση αυτές τις παρατηρήσεις συζητήσαμε σήμερα και θα κλείσουμε και το πρόγραμμά μας για το υποβάλουμε», επεσήμανε η κ. Κασσωτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας διαδικτυακά, η δεύτερη έγινε διά ζώσης τον Σεπτέμβριο παρουσία του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκου και ακολούθησε η χθεσινή τρίτη και καταληκτική διαβούλευση.