Οι πιλότοι των πυροσβεστικών ελικοπτέρων μένουν στο… ερείπιο

Το κτήριο βρίσκεται μέσα στην 126 Σ.Μ.

Υποδομή για… πέταμα σε χειριστές ελικοπτέρου


Δίνεται κάθε χρόνο μάχη για τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορο ερχομό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων σε Ηράκλειο και Χανιά ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής, όμως η Πολιτεία φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται τα πληρώματα των ελικοπτέρων.

Πολύ περισσότερο στο Ηράκλειο όπου το ρωσικό πλήρωμα του πυροσβεστικού αεροσκάφους και ο Έλληνας σύνδεσμός τους καλούνται κάθε χρόνο να εργαστούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, παντελώς ακατάλληλες για την πολύωρη και σημαντική εργασία που προσφέρουν.

Το κτήριο όπου ξημεροβραδιάζονται οι Ρώσοι χειριστές και ο Έλληνας σύνδεσμος του ελικοπτέρου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ερείπιο, για το οποίο μάλιστα δίνεται και… ενοίκιο! Μέσα σε αυτό κάθε χρόνο και για περίπου τέσσερις μήνες καλούνται να είναι “stand by” για 17 ώρες καθημερινά, οι άνθρωποι από τους οποίους ζητείται η άμεση επέμβασή τους από αέρος για να σβήσουν οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο κατακαίνε το νησί.

Το κτήριο το οποίο έχει δοθεί βρίσκεται εντός του αεροδρομίου, ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολεμική Αεροπορία, το Μετοχικό Ταμείο της οποίας λάμβανε τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως και φέτος, ένα υψηλότατο ενοίκιο για τις… παροχές που προσφέρει.

Μέχρι να σβήσουν φωτιές, κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα

Σύμφωνα με τις περιγραφές και τις καταγγελίες που έχουν φθάσει στην «Π», το συγκεκριμένο κτήριο δείχνει και είναι πιο εγκαταλελειμμένο από ποτέ. Όταν βρέχει τα νερά μπαίνουν στο εσωτερικό του, τα κεραμίδια έχουν σπάσει, τα παράθυρα έχουν πακτωθεί για να μην ανοίγουν, ενώ και η σύνδεση στο διαδίκτυο… σέρνεται.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που κάθε χρόνο επανδρώνουν τα ελικόπτερα έχουν ζητήσει τις απαραίτητες επισκευές, όμως τίποτα δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το ενοίκιο… τρέχει.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το 2013 είχε ζητηθεί και καταβλήθηκε ως ενοίκιο τον μήνα το ποσό των χιλίων ευρώ!

Ο επί επτά χρόνια σύνδεσμος του ελικοπτέρου με την Πυροσβεστική κ. Μανόλης Βολτυράκης ερωτηθείς από την «Π» επιβεβαίωσε τις άθλιες συνθήκες του κτηρίου, στο οποίο μάλιστα χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια οι Ρώσοι που αποτελούν το πλήρωμα του ελικοπτέρου να ανέβουν στα κεραμίδια για να κάνουν κάποιες επιδιορθώσεις.

Ο κ. Βολτυράκης επιβεβαίωσε το πρόβλημα που υπάρχει με την ετοιμόρροπη κεραμοσκεπή, το νερό που μπαίνει στο εσωτερικό όταν βρέχει, τα μονίμως κλειστά και σχεδόν πακτωμένα παράθυρα.

Ο ίδιος λέει επίσης ότι υπάρχει μία σχετική επιχειρησιακή υποδομή (τηλέφωνα, ίντερνετ, υλικά διαβίωσης), η οποία υποδομή σε περίπτωση ανάγκης αλλαγής χώρου, θα απαιτήσει χρόνο, ο οποίος συνήθως δεν υπάρχει, αφού τα ελικόπτερα φθάνουν μία με δύο ημέρες το πολύ, πριν τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.