Φόβος και τρόμος για γονείς – Πλησιάζουν μαθητές για να τους δώσουν… στικάκι

Άγνωστοι παρουσιάζονται ως εκπαιδευτικοί σε μαθητές με απώτερα κίνητρα

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές του δήμου Χερσονήσου, γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί συμβούλευαν σε όλους τους τόνους μαθητές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργούν στην περιοχή τους, να είναι προσεκτικοί.

Τους είπαν πως δύο άτομα που επιβαίνουν σε αυτοκίνητο λευκού χρώματος πλησιάζουν τα παιδιά, τα προσφωνούν με τα μικρά τους ονόματα, δείχνουν να ξέρουν περισσότερα στοιχεία γι’ αυτά και τους συστήνονται ως εκπαιδευτικοί ή ιδιοκτήτες φροντιστηρίου σχολικής μελέτης.

Φέρονται δε οι παραπάνω να δίνουν στα παιδιά κάποιο “στικάκι”, ενδεχομένως διαφημιστικό, με λογισμικό που μπορεί να περάσει ιούς στον δικό τους υπολογιστή και να συλλέξει πληροφορίες που αφορούν τα στοιχεία των οικογενειών τους…

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία ενημέρωσης σε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής, με την προτροπή προς τους μαθητές, εάν βρεθούν μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους, να καταγράψουν με κάποιο τρόπο τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που μετακινούνται, χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί, για την ασφάλειά τους.

Οι γονείς

Όλα ξεκίνησαν όταν στη σελίδα “σχολείου” της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής στο Facebook αναρτήθηκε από γονιό το εξής:

«Προσοχή! Μόλις το έμαθα… Κυκλοφορεί στην ευρύτερη περιοχή Γουβών και στα γύρω χωριά ένα άσπρο Ι.Χ. μικρό αμάξι, με δύο άνδρες περίπου 60 και 45 ετών, που γνωρίζουν τα ονόματα των παιδιών της οικογένειας και λένε ότι είναι από φροντιστήριο εκπαίδευσης σχολικών μαθημάτων. Έχει ενημερωθεί η Αστυνομία. Όποιος αντιληφθεί κάτι ας το αναφέρει».

Ακολουθούν τα σχόλια:

«…Μόλις ενημερώθηκα από γονέα ότι πήγαν χθες, στις 4 το απόγευμα, στο σπίτι του στις Κάτω Γούβες. Ήταν άντρας γύρω στα 60 με μουσάκι και όντως ήξερε το ονοματεπώνυμο του γιου του… Προσοχή».
«…Και τι περιμένει η Ελληνική Αστυνομία για να κάνει κάτι; Πρώτα να αρπάξουν παιδί; Ας κάνει περιπολίες έξω από το σχολείο των παιδιών μας και στις γύρω περιοχές».
«…Αν μπορεί κάποιος ας μας ενημερώσει αν πρέπει και τι πρέπει να κάνουμε…».
Για μέρες η ανάρτηση έκανε τον γύρο των κινητών τηλεφώνων των αναστατωμένων γονέων. Κάποιοι είπαν επίσης ότι η Αστυνομία γνώριζε και ότι οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι αυξημένοι. Μόνο που η τελευταία γνώριζε μόνο για ένα στικάκι, που κυκλοφορεί ως διαφημιστικό ή κάτι τέτοιο και τίποτα άλλο… Επίσημη καταγγελία δεν υπήρξε και οι έρευνες μάλλον δεν μπορούσαν να γίνουν χωρίς αντικείμενο.

Μαθητές σε ρόλο… Σέρλοκ Χoλμς

Οι πιο υποψιασμένοι τελικά έφτασαν μέχρι εμάς, καθώς επίσημη ενημέρωση δε γινόταν, το χαλασμένο τηλέφωνο “μετέφερε”… ό,τι μπορούσε και τα παιδιά ήταν διπλά εκτεθειμένα, καθώς κάποιοι διέθεταν τα ακριβή στοιχεία τους και κάποιοι άλλοι τα προέτρεπαν να βγάλουν μόνα τους το φίδι από την τρύπα, αντί να ζητήσουν τη συνδρομή της αρμόδιας Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Ως ήταν αυτονόητο, ξεκινήσαμε πρώτα από ’κει που έπρεπε για να φτάσουμε και στο σχολείο. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης επικοινωνούσε με τα κατά τόπους τμήματά της προκειμένου να βρει άκρη, η δε Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου με αργά ανακλαστικά και μετά την παρέμβασή μας πήγε στην Αστυνομία και ακολούθως στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Διεύθυνση του σχολείου, μόλις ενημερώθηκε, φέρεται επίσης να συνάντησε αυτούς τους δύο ανθρώπους κάπου σε κάποια επίσκεψη των τελευταίων σε σπίτι της περιοχής, ενώ μάλλον είχε και διαπληκτισμό μαζί τους. Παρ’ όλα αυτά δεν ενημέρωσε τους διευθυντές των άλλων σχολείων για το τι συνέβαινε, όπως επίσης και τους γονείς, προκειμένου το λευκό αυτοκίνητο να μην είναι πρώτο θέμα στην πρωινή προσευχή και φόβος των γονιών.
Από τη Διεύθυνση του σχολείου μάθαμε ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι, που επιβαίνουν στο λευκό αυτοκίνητο, είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πουλούν λάπτοπ και ηλεκτρονικές “τσουκάλες” και κυκλοφορούν στις γειτονιές με καταλόγους ονομάτων των παιδιών, τους οποίους επιδεικνύουν λέγοντας ότι τους προμηθεύτηκαν από το σχολείο.

Πολλά τα ερωτήματα  – Οι λάθος χειρισμοί και η ασφάλεια των μαθητών

Στο σημείο αυτό προκύπτει και η λανθασμένη διαχείριση του όλου θέματος που προκάλεσε τον φόβο και τις αμφιβολίες.

Ερωτήματα: Πώς οι κατάλογοι βρέθηκαν στα χέρια τους, αφού η Διεύθυνση δεν τους έδωσε; Ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία; Γιατί άφηναν τις ημέρες να περνούν με τη φημολογία να οργιάζει; Γιατί εφόσον υπήρξε συνάντηση μαζί τους και διαπληκτισμός δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιοι, όπως και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων; Πώς φτάσαμε στο σημείο στα σχολεία της εκπαίδευσης να προτρέπουμε τα παιδιά σε ρόλο Σέρλοκς Χολμς;

Με τη σκέψη, ως εκ τούτου, στον μύθο του βοσκού που δεν έγινε πιστευτός όταν υπήρξε πραγματική ανάγκη για να προφυλάξει το κοπάδι του, διερωτώνται πολλοί γονείς το εξής: Γιατί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε από την αρχή και γιατί αναλαμβάνουν την ευθύνη ασφάλειας των μαθητών με αυτό τον τρόπο, με αναρτήσεις δηλαδή και ενημερώσεις στην πρωινή προσευχή, αντί του ορθού: ενημέρωση των Συλλόγων επίσημα και καταγγελία στην Αστυνομία για την παρέμβασή της;

Η απάντηση έχει πολλές παραμέτρους, όπως άλλωστε και η ευθύνη ασφάλειας των παιδιών, όπως προσθέτουν οι ίδιοι.