Πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο της Μεσαράς

Είναι δυο φρεγάτες που βρίσκονται πλέον μόνιμα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και επιτηρούν στα πλαίσια της ναυτικής επιχείρησης «Irini» – από την ελληνική λέξη «ειρήνη» – για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Την ευρωπαϊκή αρμάδα που θα κινείται μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης – Ιταλίας – Μάλτας θα συνδράμουν και αεροσκάφη που θα επιτηρούν από αέρος, ενώ για τον συντονισμό θα αξιοποιηθεί και το Δορυφορικό Κέντρο της Ε.Ε. (SatCen).

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε άσκηση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού νότια της Κρήτης και που ενσωματώθηκαν στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής συνοδείας και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και Μονάδων των δύο χωρών, υλοποιήθηκε αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπρόσθετα, αριθμός αεροσκαφών της ΠΑ εκτέλεσε εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελέσθηκαν πυρά Δυτικά Κρήτης και στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.