Πολλά τα προβλήματα από την έκρηξη στη ΔΕΗ

Πανικός προκλήθηκε σήμερα το μεσημέρι εξαιτίας της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα και άφησε χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του cretapost, η έκρηξη προκάλεσε φωτιά η οποία έσβησε γρήγορα ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς ένας μεγάλος μετασχηματιστής.

«Αυτήν την ώρα η φωτιά έχει σβήσει ωστόσο καταστράφηκε ολοσχερώς ένας από τους μεγάλους μετασχηματιστές που έχει ο υποσταθμός της ΔΕΗ. Το ευτύχημα είναι ότι δεν προκλήθηκε κανένας τραυματισμός και όλοι οι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγείας τους», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο γενικός περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων στην Κρήτη, Νίκος Λαγουδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο σημείο έσπευσαν δέκα οχήματα με 30 πυροσβέστες, όλη η 3η ΕΜΑΚ, άνδρες της αστυνομίας, του λιμενικού αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί

Σταδιακά αναμένεται να επανέλθει το ρεύμα σε όλο το νησί μετά την κατάσβεση της φωτιάς στον υποσταθμό της ΔΕΗ.

«Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα τροφοδοτεί πάρα πολλές περιοχές σε όλη την Κρήτη γι’ αυτό και υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε όλο σχεδόν το νησί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας σταδιακά από το μεσημέρι θα αρχίσει να επανέρχεται το ρεύμα. Προτεραιότητά μας τα νοσοκομεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα νοσοκομεία», ανέφερε σχετικά στο cretapost, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος.

Επικοινώνησε με τα αρμόδια υπουργεία ο Σταύρος Αρναουτάκης

Με την είδηση της έκρηξης του μετασχηματιστή στον υποσταθμό της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα έσπευσε στο σημείο ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρνουτάκης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Καλογερή, όπου είδε από κοντά την κατάσταση και ενημερώθηκε από τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και ακολούθως επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε πως το ατύχημα δείχνει πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πως θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα». Αναφορικά με την αποκατάσταση της ρευματοδότησης τόνισε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για να δοθεί λύση. Σε ότι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση επεσήμανε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», σημείωσε κι έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερής τόνισε πως το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν».  

Η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη στο Twitter

“Η Κρήτη θέλει έργα και όχι άλλα λόγια” σχολίασε μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τον υποσταθμό της ΔΕΗ επισκέφθηκε ο Λ. Αυγενάκης

Τη Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα επισκέφθηκε και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Καταρχάς, είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν είχαμε κανένα τραυματισμό ή οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη εξέλιξη για τους εργαζόμενους στη μονάδα.

Όπως διαπίστωσα και κατά την επίσκεψή μου, η διαδικασία της επισκευής εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό και σταδιακά αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση των περιοχών που αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Με αφορμή το σημερινό γεγονός επισημαίνουμε τη σημασία της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την καλωδιακή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών στις μονάδες παραγωγής ρεύματος και φυσικά την ανάγκη μετεγκατάστασης της συγκεκριμένης μονάδας..

Τέλος, αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους της μονάδας και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και την αποκατάσταση της ζημιάς».