ΠΟΣΑ ΤΕΣΤ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Ο Απρίλιος θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος

Κρίσιμο διάστημα για αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού είναι ο Απρίλιος, λέει στην “Π” ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος τονίζει ότι η καραντίνα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ατονήσει.

“Δεν εφησυχάζουμε” είπε ο καθηγητής σημειώνοντας ότι στο Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου εξετάζονται καθημερινά περίπου 50 δείγματα ύποπτων κρουσμάτων.

“Κάνουμε όσα τεστ χρειάζονται και έχουμε έτοιμα τα αποτελέσματα αυθημερόν από την ώρα που παραλαμβάνουμε τα δείγματα στο Εργαστήριο”, είπε σημειώνοντας ότι υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων για τα τεστ.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξεταστεί περίπου 630 δείγματα εκ των οποίων τα 13 έχουν βρεθεί θετικά.

“Είναι μικρό νούμερο και το αποδίδουμε στο γεγονός ότι η Κρήτη είναι γεωγραφικά απομονωμένη, τα ταξίδια έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και το μέτρο της καραντίνας από ό,τι φαίνεται αποδίδει” είπε.

 

Φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον

Μιλώντας στο MEGA αναφορικά με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και σε ασθενείς με κοροναϊό που βρίσκονται στο σπίτι, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε ότι «είναι μια απόφαση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Θα υπάρξουν ειδικές οδηγίες για το πώς θα χορηγείται η θεραπεία, απλώς έγινε σήμερα η ανακοίνωση για να υπάρξει καθησυχασμός.

Ότι οι άνθρωποι που θα κάτσουν σπίτι δεν θα μείνουν αβοήθητοι». Σχετικά με το πώς θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τη φαρμακευτική αγωγή, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι «γίνεται συνταγογράφηση μέσω μηνύματος.

Αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να υπάρξει και ιατρική επίβλεψη των ασθενών αυτών και όχι μόνο με τηλεφωνική επικοινωνία».

«Κανονικά θα πρέπει όποιος διαγιγνώσκεται με κοροναϊό, να καταγράφεται και να επιτηρείται», τόνισε ο κ. Σουρβίνος, ενώ αναφορικά με το αν θα παίρνουν όλοι το φάρμακο είπε ότι «οι λεπτομέρειες και ο ακριβής τρόπος θα ανακοινωθεί από την Επιτροπή».

Σε ό,τι αφορά το ποιο θα είναι το φαρμακευτικό σχήμα που θα χορηγείται στους ασθενείς που μένουν σπίτι, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε ότι «σίγουρα θα περιέχει τη χλωροκίνη. Θα ανακοινώσει η Επιτροπή τα περαιτέρω.

Είναι θέμα ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι «αν αισθάνεται κάποιος ότι επιδεινώνεται η κατάστασή του, πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και να μεταβεί στο νοσοκομείο».