Προετοιμασίες για την άσκηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης

Άρχισαν ήδη οι μετασταθμεύσεις στη Σούδα για τη μεγάλη άσκηση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Με βάση το αρχικό οργανόγραμμα έχει αρχίσει ήδη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας η εγκατάσταση εξοπλισμού και πληρωμάτων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ήδη στην αεροπορική βάση της Σούδας έχουν φθάσει τα πρώτα μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό κι εξοπλισμό, που απαιτείται για τις ανάγκες της άσκησης, αλλά και των στελεχών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης προσωπικού και εξοπλισμού αναμένεται αύριο, ημέρα κατά την οποία θα ολοκληρωθεί και η μεταστάθμευση των έξι συνολικά αεροσκαφών τύπου F – 15 Eagle.

Το προσωπικό, οι ιπτάμενοι και τα αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας θα παραμείνουν για δέκα συνολικά ημέρες στην Κρήτη, στο πλαίσιο των απαιτητικών ασκήσεων, αλλά και της σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται κοινή άσκηση στην Κρήτη μεταξύ των δύο χωρών σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών. Η άσκηση που αναμένεται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί μήνες νωρίτερα, ωστόσο πήρε παράταση λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συζητούν για περαιτέρω σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων τους, με βασική παράμετρο την αποστολή μιας πυροβολαρχίας «Πάτριοτ» στην αραβική χώρα τους επόμενους μήνες.

Ως τότε ωστόσο η συνεργασία προχωρά σε επίπεδο άσκησης, στην οποία προβλέπεται επίσης, όπως έχει ήδη γράψει η «Π», και συμμετοχή των μονάδων επιφανείας του στόλου, μεγάλου μέρους της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Στόχος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος σεναρίων, αλλά και τη διακλαδικότητα, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό μπορούν να συνεργαστούν διαφορετικά τμήματα μεταξύ τους.

Όπως είναι φυσικό, οι Τούρκοι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί μια μεγάλη και σοβαρή απειλή για την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως από την πρώτη ημέρα που συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής της άσκησης πριν από μήνες, υπήρχε εντονότατη ανησυχία από την τουρκική πλευρά, η οποία και είχε εκφραστεί μάλιστα μέσω τουρκικών μέσων ενημέρωσης.