Προληπτική απολύμανση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Επιβάτης από Μαδρίτη ένιωσε αδιαθεσία

Η 24χρονη επέστρεψε από Ισπανία και αισθάνθηκε αδιαθεσία


Κινητοποίηση την Κυριακή στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» Ηρακλείου για 24χρονη γυναίκα.

Η επιβάτης ταξίδεψε από Μαδρίτη για Αθήνα και από εκεί για Ηράκλειο ωστόσο όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο “Νίκος Καζαντζάκης” ενημέρωσε ότι ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Δεν είναι γνωστό αν έχει προσβληθεί από τον ιό του κορωνοϊού αλλά η 24χρονη οδηγήθηκε σε απομόνωση.

Από τη στιγμή που η γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία, αυτό από μόνο του κινητοποίησε τις αρχές του αεροδρομίου να προβούν σε απολύμανση των χώρων προκειμένου να προλάβουν το όποιο ενδεχόμενο. Στο αεροδρόμιο έγινε σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη κ.Πλιάκα το Σάββατο αλλά και την Κυριακή απολύμανση.

Το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε για την περίπτωση που η κοπέλα χρειαστεί μεταφορά και έχει δοθεί η οδηγία να παραμείνει προληπτικά σπίτι και σε καραντίνα. Η κατάσταση της είναι ελεγχόμενη και χωρίς έντονα συμπτώματα. Επισημαίνουμε οτι η 24χρονη δεν είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ίδια μεταφέρθηκε στο σπίτι της με Ταξί  φορώντας μάσκα και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Η αεροπορική εταιρία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον ΕΟΔΥ για το περιστατικό και να λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για τους υπόλοιπους επιβάτες. Σύμφωνα με αυτές , η εταιρία ενημερώνει τους επιβάτες της πτήσης που κάθονταν στις 2 μπροστινές σειρές , στις 2 σείρες πίσω από τη θέση της 24χρονης καθώς και τους επιβάτες στην ίδια σειρά με αυτήν. Σε αυτούς δίνονται οδηγίες, όπως τις καθορίζει ο ΕΟΔΥ, για το τι πρέπει να κάνουν τις επόμενες ημέρες.

Η αίθουσα αφίξεων παραμένει κλειστή για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες απολύμανσης και οι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης προωθούνται σε άλλες αίθουσες .

Να υπενθυμίσουμε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έβαλες τέλος στις επιβατικές πτήσεις από και προς την Ισπανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου με τρίτη κατά σειρά ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε λίγη ώρα πριν. Συγκεκριμένα, η ΥΠΑ ενημερώνει ότι από σήμερα 15 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 το βράδυ έως τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 24:00 το βράδυ αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια της Ισπανίας.

Να σημειωθεί ότι από την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων που ισχύει από Ελλάδα προς και από Ισπανία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (Cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις (sanitary) και οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του).

Αντίστοιχη διακοπή πτήσεων έχει εφαρμοστεί ήδη από και προς το σύνολο των αεροδρομίων της Ιταλίας. Η ΥΠΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον COVID-19.