Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες από τις 07:00-Ξεκίνησε η μεγάλη «μάχη» – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες από τις 07:00. Εκλογές για Ευρωκοινοβούλιο, Περιφέρειες, Δήμους, κοινότητες. Ο απόλυτος “οδηγός” με όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Τι ισχύει για τους ετεροδημότες.


Η ημέρα που καλείται να «μιλήσει» ο λαός έφτασε, μιας και οι εκλογές… είναι πλέον «εδώ», αφού οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για ευρωβουλευτές αλλά και να αποφασίσουν για τους επόμενους περιφερειάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες.

Το newsit.gr σας παρουσιάζει έναν οδηγό για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές και να μην αναρωτιέστε τελευταία στιγμή: «Που ψηφίζω».

Οι κάλπες για τις εκλογές 2019 ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 19.00 το βράδυ. 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι (4.810.075 άνδρες, 5.112.219 γυναίκες) πρέπει να… πάρουν τις αποφάσεις.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους είναι από 70 ετών και άνω, ενώ μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Στις 19.00 ακριβώς θα μάθετε και από το newsit.gr την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος όταν θα σας μεταδώσουμε το exit poll. Στην συνέχεια θα μαθαίνετε λεπτό προς λεπτό την ροή εκλογικών αποτελεσμάτων.

Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν για πρώτη φορά 528.997 εκλογείς, εκ των οποίων οι 17χρονοι είναι 106.760.

Που ψηφίζω

«Που ψηφίζω;» Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα λίγες ώρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Τα πράγματα είναι απλά. Το υπουργείο Εσωτερικών στη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους πολίτες που ψάχνουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα και σε ποιο σχολείο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για Ευρωπαίους πολίτες.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: με το που θα μπείτε στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, βγαίνει η παρακάτω φόρμα, όπου πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας όπως όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας και έτος γέννησης. μαθε που ψηφιζεις

Αμέσως μετά βγαίνει το αποτέλεσμα μαζί με τα στοιχεία σας: τον ειδικό εκλογικό αριθμό, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, αριθμό δημοτολογίου, κωδικό εκλογικού διαμερίσματος και εκλογικό διαμέρισμα, δημοτική ενότητα και δήμος, περιφερειακή ενότητα και περιφέρεια, νομό και εκλογικό τμήμα. Υπάρχει επίσης η επιλογή «Προβολή Χάρτη» για να πατήσετε και να δείτε που βρίσκεται το εκλογικό κέντρο όπου θα ψηφίσετε. που ψηφιζω

Επειδή για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) στη χώρα μας, δεν αποκλείεται κάποιοι να ψηφίζουν σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα. Στο ένα (Α) για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο (Β) για τον δήμο και την κοινότητα.

Εκλογές 2019 – Πόσους σταυρούς βάζω στις ευρωεκλογές

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Άρα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.

Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

– σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  • όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης
  • όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης
  • και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης

– Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/.

Διευκρινήσεις για ετεροδημότες

Οι 112.504 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι δημότες.

Το δικαίωμα του εκλέγειν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα («κοινοτικοί εκλογείς»), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:

Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. εκλογες 2019

Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες:

– Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

– Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

Οι εκλογές μπορούν να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις»  ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

Πόσα κόμματα και συνδυασμοί συμμετέχουν

Στις ευρωεκλογές μετέχουν 40 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, εκ των οποίων τα 14 έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς (δηλαδή με 42 υποψηφίους), ενώ οι υπόλοιποι έχουν από 3 έως 41 υποψηφίους. Συνολικά, τις 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα, διεκδικούν 1.155 υποψήφιοι.

Στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας μετέχουν 103 συνδυασμοί (έναντι 104 το 2014), διεκδικώντας 717 αιρετά αξιώματα, εκ των οποίων 13 περιφερειάρχες και 704 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών των 332 δήμων (συμπεριλαμβάνονται οι 12 νέοι που προήλθαν από τη διάσπαση πέντε δήμων) μετέχουν συνολικά 1.634 συνδυασμοί, έναντι 1.441 το 2014.

Τα αιρετά αξιώματα στο σύνολο των δήμων που διεκδικούν είναι 9.802, εκ των οποίων 332 δήμαρχοι και 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι. Στις κοινοτικές εκλογές, τέλος, το σύνολο των συμβούλων (κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους) ή προέδρων κοινοτήτων (κοινότητες έως 300 κατοίκους) που θα εκλεγούν ανέρχεται σε 21.396.