Η ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών!

Ημέρα τιμής στον εθελοντή πυροσβέστη η σημερινή και στο Ηράκλειο με τη δέουσα λαμπρότητα, από το πρωί, στη γιορτή συμμετέχουν και οι τοπικές αρχές της Πυροσβεστικής.

Από το 1991 και μετά, οι άνθρωποι αυτοί  προσφέρουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο καθιέρωσης του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη ενώ από το 2011 καθιερώθηκε η εκπαίδευσή τους.

Στο  πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού της Ημέρας Εθελοντή Πυροσβέστη, Αξιωματικοί της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηρακλείου πραγματοποιούν από το πρωί ενημέρωση για τον θεσμό, στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας – Πλατεία Κύπρου 5 (ΟΑΣΗ) –  1ος Π.Σ. Ηρακλείου-καθώς και στις εγκαταστάσεις των  Πυροσβεστικών Κλιμακίων Μοιρών, Χερσονήσου, Πύργου και Βιάννου.

Η ενημέρωση θα διαρκέσει έως τις 2 το μεσημέρι.

Οι εθελοντές πυροσβέστες στο Ηράκλειο

Την «ιδιαίτερα σημαντική προσφορά του εθελοντή πυροσβέστη» εξήρε με δηλώσεις του ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ηρακλείου, Πύραρχος Εμμανουήλ Δαμουλάκης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι εθελοντές πυροσβέστες «δεν συμμετέχουν μόνο σε πυροσβεστικά συμβάντα, αλλά και σε δράσεις της Πυροσβεστικής που έχουν να κάνουν με προληπτική πυρασφάλεια κι ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, άλλων φυσικών καταστροφών, και γενικώς αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ο κ. Δαμουλάκης επισήμανε ότι οι εθελοντές πυροσβέστες «πραγματοποιούν οκτάωρες υπηρεσίες, συγκεκριμένα τρεις κάθε μήνα στις επαγγελματικές Υπηρεσίες. Μπορούν να στελεχώσουν εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα.Επίσης μπορούν να κληθούν εκτάκτως σε περιπτώσεις γενικών επιφυλακών, όταν έχουμε πολύ σοβαρά περιστατικά».

Στο Ηράκλειο, «έχουμε 40 ενεργούς εθελοντές πυροσβέστες, 25 εξ αυτών είναι στον Πρώτο πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου και οι υπόλοιποι κατανέμονται στα  πυροσβεστικά κλιμάκια Μοιρών, Χερσονήσου, Πύργου, Βιάννου αλλά και στον 4ο Πυροσβεστικό Σταθμό και στην 3η ΕΜΑΚ», σημείωσε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ηρακλείου.

«Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους», πρόσθεσε ο κ. Δαμουλάκης, υπογραμμίζοντας πως «η τελευταία σειρά, η όγδοη, περιλαμβάνει μόνο 10 εθελοντές Πυροσβέστες».

Ποιοι μπορούν να γίνουν εθελοντές Πυροσβέστες

Δυνατότητα υποβολής αίτηση εθελοντή πυροσβέστη έχουν όσοι είναι από 18-55 ετών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλή σωματική και ψυχική υγεία, να κατέχουν τίτλους σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης και μην έχουν διωχθεί – καταδικαστεί για εγκλήματα που αποτελούν κώλυμα για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αιτήσεις μπορούν να κάνουν και αλλοδαποί, οι οποίοι μιλούν και γράφουν την ελληνική γλώσσα αλλά κι έχουν βεβαίωση παραμονής τουλάχιστον τριών ετών στη χώρα.

Η εκπαίδευση των εθελοντών πυροσβεστών (θεωρητική και πρακτική) διαρκεί τουλάχιστον 120 ώρες. Η περίοδος της εκπαίδευσης είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης ακολουθεί εξέταση τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο πρακτικό επίπεδο.

Όσοι περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις, τους χορηγείται δελτίο εθελοντή Πυροσβέστη και αμέσως ξεκινούν να εκτελούν τις υπηρεσίες τους.