Προχωρά η τουριστική επένδυση ύψους 300 εκατ. της Ικτίνος στη Σητεία

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα. Το Sitia Bay Resort, σε έκταση συνολικά 2.700 στρεμμάτων στη Σητεία, ιδιοκτησίας της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε., θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα χωρητικότητας 85 τουριστικών σκαφών και δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν συνολικά 300 πολυτελείς κατοικίες.

Στην Ικτίνος που έχει αποφασίσει να επενδύσει στον κλάδο του τουρισμού εκτός από τη βασική της δραστηριότητα, την εξόρυξη και παραγωγή μαρμάρου, ανήκει έκταση συνολικά 2.689 στρέμματα στην περιοχή.

Εξ αυτών, 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στην Σητεία Κρήτης και τα υπόλοιπα 2.133 περίπου βρίσκονται χίλια μέτρα νοτιότερα, στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη. Το έργο, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, βρίσκεται, έπειτα από τουλάχιστον 10 χρόνια διαδικασιών, σε ώριμο αδειοδοτικά στάδιο.

Η Ικτίνος στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2018 αναφέρει πως έλαβε τις σχετικές άδειες για έργα υποδομής στην στην περιοχή ιδιωτικής πολεοδόμησης της έκτασης. Επιπλέον, ξεκίνησαν πρόδρομες εργασίες διάνοιξης και διαμόρφωσης δρόμων εντός των εκτάσεων.

Με βάση το πλάνο που έχει γνωστοποιηθεί, η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση στην παραθαλάσσια περιοχή του Όρμου Φανερωμένης θα δημιουργηθούν τουριστική εγκατάσταση, ξενοδοχείο 5 αστέρων συνολικά 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων σε έκταση 116,32 περίπου στρεμμάτων και μαρίνα 85 θέσεων, ενώ σε έκταση 205 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν 100 εξοχικές κατοικίες.

Σε δεύτερη φάση στην περιοχή Σώπατα Μεσοράχης θα δημιουργηθεί οικιστική περιοχή τουριστικής κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ ((ιδιωτικής πολεοδόμησης) σε έκταση 305 περίπου στρεμμάτων για την οποία έχει χορηγηθεί η προκαταρκτική Περιβαλλοντική Έγκριση (ΠΠΕ), καθώς και γήπεδο γκολφ 18 οπών σε έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων σε όμορη θέση για την οποία έχει επίσης χορηγηθεί η προκαταρκτική Περιβαλλοντική Έγκριση (ΠΠΕ).

To project της Σητείας είχε δρομολογηθεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη γνωστή Dolphin Capital Investors (DCI). Καθώς όμως η τελευταία ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής της δρομολογώντας την πώληση του χαρτοφυλακίου της και την απόδοση των κερδών στους μετόχους της, η Ικτίνος προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού (79,6%) της κοινής εταιρείας Latirus Enterprises Ltd.

Εκτιμάται πως η εταιρεία της οικογένειας Χαϊδά συνεχίζει βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για την υλοποίηση της επένδυσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, χωρίς ακόμη να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Η εταιρεία μετά την απόκτηση του 100% της Latirus είχε αναφέρει πως για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, θα αναζητηθεί μεγάλη επενδυτική τουριστική-ξενοδοχειακή αλυσίδα, προκειμένου να το αναπτύξει και το εκμεταλλευτεί, με ή χωρίς τη συμμετοχή της Ικτίνος Ελλάς.

Sitia Bay Resort Ικτινος

Το 95% του τζίρου από το εξωτερικό

Η Ικτίνος αποτελεί μια από τις πλέον εξαγωγικές εταιρείες του Χρηματιστηρίου. Το 95% του κύκλου εργασιών του προέρχεται από εξαγωγές, κάτι που συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ρευστότητας της εταιρείας καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται με προκαταβολή του αντιτίμου.

Πέρυσι, η Ικτίνος εμφάνισε αύξηση κατά 52% στα κέρδη προ φόρων και 16,8% στις πωλήσεις σε ενοποιημένη βάση. Στο σκέλος της βασικής δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών της μητρικής αυξήθηκε κατά 11,7% και διαμορφώθηκε σε 53,17 εκατ. ευρώ έναντι 47,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ έναντι 14,91 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,1%.

Υπενθυμίζεται πως η Ικτίνος το 2017 απέκτησε τη μονάδα της πτωχευμένης “Μάρμαρα Λαζαρίδης” στη Δράμα, υλοποιώντας στη συνέχεια σημαντικές επενδύσεις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της. Υπολογίζεται ότι το εν λόγω εργοστάσιο θα προσθέσει στην εταιρεία πωλήσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου.