Προχωρούν οι αιτήσεις για το Κτηματολόγιο – Σε ποια φάση είναι η Κρήτη (φωτο)

Πότε ξεκινούν τα πρόστιμα – Τι θα πετύχουν όσοι δηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο


Σε εξέλιξη είναι οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο, ενώ μέσα στον Νοέμβριο εκπνέουν οι προθεσμίες για δέκα περιφερειακές ενότητες. Αναφορικά με την Κρήτη, όπως αποτυπώνεται από τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ανατολική Κρήτη, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις μελέτες για τον Οκτώβριο του 2019, με το Ηράκλειο να έχει συμπληρώσει το 80% και το Λασίθι το 93%.

Η δυτική Κρήτη έχει ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς, καθώς στο μεγαλύτερο της κομμάτι οι δηλώσεις εκκρεμούν και είναι υπό ανάθεση ενώ ελάχιστες έχουν ολοκληρωθεί.

Δεν χάνεται η περιουσία
Σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους δεν σημαίνει πως θα την χάσουν. Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για την διαδικασία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη τύπου τόνισε αναφορικά με  το Κτηματολόγιο, ότι “τους τελευταίους δυο μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι μήνες για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δηλώσεων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%, που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί και παλαιότερα από τη διοίκηση του Κτηματολογίου και που έχει να κάνει και με τις συμβάσεις με τους αναδόχους.

Τον μήνα Οκτώβριο, τα πράγματα πήγαν επίσης πολύ θετικά, καθώς ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος δηλώσεων που συλλέχτηκαν από όλους τους μήνες του 2019.

Το ποσοστό συλλογής ξεπέρασε έχει ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%. Και φυσικά οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλουν δηλώσεις.

Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα

–      Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.

–      Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούνπεριοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.

–      Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.

–      Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.

–      800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Πλέον το παζλ του Κτηματολογίου αρχίζει να συμπληρώνεται. Και μαζί με αυτό αρχίζει και σχηματοποιείται σιγά-σιγά το λεγόμενο γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε σε δεύτερη φάση τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη”.

Τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στις:

–      Καστοριάς/Φλώρινας

–      Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων

–      Ευβοίας

–      Αχαΐας

–      Μεσσηνίας

–      Λακωνίας

–      Αργολίδας/Κορινθίας

–      Δυτικής Αττικής/ Νησιών Αττικής

–      Σάμου/Χίου/Ικαρίας

–      Αιγίου

Για τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους Υπάρχει η άνεση χρόνου και η έγκαιρη ενημέρωση από μέρους μας, κανένας πολίτης τελικά να μην χρειαστεί να πληρώσει κανένα πρόστιμο.

Τους τελευταίους δυο μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ολοκλήρωσε με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η επόμενη ημέρα του Ελληνικού Κτηματολογίου

Α) Άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν: στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, στην άμεση στελέχωση του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, στην διευκόλυνση της διαδικασίας μετεξέλιξης των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.

Β) Εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο.

Γ) Παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ανέφερε ότι οι δέσμες μέτρων στις οποίες θα προχωρήσουμε είναι τρεις.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά στις νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Η σημαντικότερη νομοθετική παρέμβαση αφορά στην παράταση της μετεξέλιξης των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.

Η μετεξέλιξη των 292 υποθηκοφυλακείων σε 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα, υπό τη διαχείριση του Κτηματολογίου, προβλέπεται ήδη από σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018 και προβλέπει ολοκλήρωση του μετασχηματισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Ο στόχος όμως αυτός υπήρξε εξ αρχής μαξιμαλιστικός και πρακτικά ανέφικτος. Όχι μόνο λόγω των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων που προέβλεπε αλλά και λόγω αρχικών κακών σχεδιασμών καθώς και των τεράστιων καθυστερήσεων που προέκυψαν από την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Ελληνικού Κτηματολογίου. Για να μπορέσει η μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακίων να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία θα προχωρήσουμε σε παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης μέχρι το 2022. Δίνουμε δυο χρόνια ως προθεσμία ολοκλήρωσης, όπως έδινε και ο νόμος αρχική».