Πρόταση από Κρητικό να καθιερωθεί “Παγκόσμια Ημέρα κατά της οπλοχρησίας”

Επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ να καθιερωθεί «Παγκόσμια Ημέρα κατά της οπλοχρησίας» έχει αποστείλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου, Νίκος Φλεμετάκης.

Όπως είπε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η πρόταση αυτή έχει αποσταλεί από το 2014 ωστόσο μέχρι σήμερα, καμία απάντηση δεν έχει υπάρξει από την πλευρά του ΟΗΕ.

Ο κ. Φλεμετάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός που τον έκανε να προβεί στην κίνηση αυτή. Όπως είπε, η ιδέα γεννήθηκε όταν το 2014, ένας νέος άνθρωπος που βρισκόταν σε γλέντι στην Ασή Γωνιά, δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό ποιος ήταν εκείνος που πυροβόλησε.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον ΟΗΕ έχει ως εξής:

Μετά τα αλλεπάλληλα διαχρονικά κρούσματα τραυματισμών και θανάτων από τη χρήση των όπλων, με αποτέλεσμα τη θλίψη, τον πόνο, την οδύνη την οργή και την αγανάκτηση να προκαλούν οι βάρβαρες αυτές ενέργειες στους συνανθρώπους μας βαθιά μεγάλη επιθυμία μας διακατέχει να αναληφθεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης επί του συγκεκριμένου θέματος. Αφορμή της ένθερμης υποστήριξης της ιδέας αυτής είναι τα πολλαπλά κρούσματα που συμβαίνουν παγκοσμίως: Ευρώπη- Αμερική – Αφρική- Ασία. Σύμφωνα δε με έρευνα του Eυρωβαρομέτρου, το 68% των Ελλήνων θεωρούν υψηλό ή αρκετά υψηλό τον αριθμό των εγκλημάτων με τη χρήση όπλων ,49% στην Ε.Ε . ενώ το 77% εκτιμά ότι την επόμενη πενταετία τα εγκλήματα με όπλα θα αυξηθούν μόνον στην Ε.Ε., 58%. Δεν τρέφω αυταπάτες γύρω από το θέμα των δυσκολιών που θα δημιουργηθούν ίσως και από άτομα της θετικής σκέψης της οπλοχρησίας. Όμως δεν θα πρέπει να αφήσουμε τα άτομα αυτά να προκαλούν δυστυχίες αντί να προσφέρουν ανακούφιση στο συνάνθρωπο . Όλοι αν κατορθώσουμε έστω και ένα άτομο να ευαισθητοποιηθεί και να πετάξει το όπλο που κρατά στα χέρια του, θα έχουμε πολύ μεγάλη ωφέλεια.

Και η ευαισθητοποίηση θα γίνεται ετησίως με παντός είδους εκδηλώσεις παγκοσμίως. Ως πρόεδρος του Συλλόγου πολιτιστικής αναπτύξεως Ηρακλείου Κρήτης αλλά και ως άτομο υπερασπιζόμαστε την ιδέα της καθιέρωσης της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑΣ. Ως ημερομηνία προτείνω την 6η Μαΐου που τιμάται η Παγκόσμια ημέρα κατά της Δίαιτας. Παρεμπιπτόντως να σημειώσω τι αναφέρεται για την ημέρα αυτή : «Η παγκόσμια ημέρα κατά της Δίαιτας μας καλεί να αποδεχθούμε το σώμα μας χωρίς κόμπλεξ, να γιορτάσουμε την ομορφιά και την ποικιλομορφία όλων των φυσικών μεγεθών του ανθρώπινου σώματος. Να κηρύξουμε μορατόριουμ μιας μέρας στη δίαιτα και στην εμμονή μας για απώλεια βάρους. Να πληροφορηθούμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει μία δίαιτα αδυνατίσματος. Να συμβάλουμε στον τερματισμό των διακρίσεων κατά των υπέρβαρων συνανθρώπων μας». Η άποψή μου λοιπόν είναι να παραφράσουμε, χωρίς να το αγνοούμε, το κείμενο της ημέρας αυτής και να το κάνουμε «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑΣ » ,να γιορτάζεται δε και να τιμάται κάθε χρόνο την 6η ΜΑΙΟΥ .

Η Παγκόσμια ημέρα κατά της οπλοχρησίας: Να μας καλεί να αποδεχθούμε ότι η οπλοχρησία δεν είναι μαγκιά αλλά ψευτομαγκιά με την υποτιμητική σημασία. Να αποκηρύξουμε την οπλοχρησία, να προβούμε με όλους τους τρόπους σε πανστρατιά ενημέρωσης για τις συνέπειες σε ατομικό, οικογενειακό, κοινωνικό , θρησκευτικό, και δικαιοπρακτικό επίπεδο. Την αιτία την ξέρουμε, την αφορμή την πήραμε. Θέλουμε μόνον να καθιερώσουμε την ημέρα.. Ας προσπαθήσουμε. Όλοι μαζί μπορούμε. «ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ» Μία δεύτερη γνώμη μου είναι να καθιερωθεί πριν την «παγκόσμια ημέρα της Μάνας».

Πριν από την παγκόσμια ημέρα της μάνας ώστε να προσπαθήσουμε έστω και στο ελάχιστο να ανακουφίσουμε τον πόνο, την οδύνη και την θλίψη της μάνας εκείνης, που έχασε το παιδί της από μια τέτοια αψυχολόγητη και απολίτιστη ενέργεια. Γιατί το να κάνεις χρήση του όπλου είναι πρώτα θέμα μυαλού και μετά παιδείας και κατ επέκταση πολιτισμικής παιδείας .Ας προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε με κάθε θεμιτό και δυνατό ,έστω και αδύνατο, τρόπο την πολιτιστική και πολιτισμική μικρή ή μεγάλη σπίθα που εκ Θεού έχει ο καθένας στο μυαλό του.

Με την πεποίθηση ότι η παγκόσμια Οργάνωση θα μελετήσει και θα εξετάσει με θετική σκέψη την πρόταση αυτή ευελπιστούμε να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στο κτίσιμο μιας ευήλιας κατοικίας ώστε κάποτε άλλοι να προσθέσουν τα υπόλοιπα για να καθίσουν οι συνάνθρωποί μας με θέα την ανακατασκευή και παλινόρθωση του χαμένου πολιτισμού.

Με σεβασμό και εκτίμηση. Νίκος Φλεμετάκης

Υ.Γ: Αν κάτι άλλο πρέπει να πράξω ή να ενεργήσω πολύ ευχαρίστως θα σας ακούσω.