Πυροσβέστες στους δρόμους με μπλοκάκι θα μοιράζουν πρόστιμα

Το επιτυχημένο μοντέλο που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν εντυπωσιακά οι φωτιές στο νομό Ρεθύμνου μέσα από αυστηρούς ελέγχους, αναμένεται να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την Κρήτη με εντολή του περιφερειακού διοικητή της Πυροσβεστικής Ν. Λαγουδάκη.

Έτσι, στο προσεχές διάστημα πυροσβέστες από όλη την Κρήτη θα βγαίνουν στους δρόμους των πόλεων και της ενδοχώρας με μπλοκάκια για να μοιράζουν κλήσεις στους … παραβάτες.

Το συγκεκριμένο μέτρο που θυμίζει τους τροχονόμους που κόβουν κλήσεις στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είχε εφαρμοστεί κυρίως στο Ρέθυμνο, σε κάποιες περιπτώσεις στα Χανιά, είχε όμως ατονίσει στην ανατολική Κρήτη…

Ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής μας είπε: «τα μπλοκάκια αυτά προβλέπονται από το νόμο και θα δοθούν σε όλους τους πυροσβέστες του νησιού. Φυσικά πριν τη βεβαίωση παραβάσεων, θα έχει προηγηθεί η ενημέρωση του κόσμου για το τι δεν πρέπει να κάνουν στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Οι παραβάτες θα οδηγούνται στο δημόσιο κατήγορο και με τη διαδικασία της τακτικής δικασίμου θα επιβάλλονται τα πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τις 2500 ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταστολή δε θα είναι το πρώτο μέτρο που θα ληφθεί, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο που έχει ενημερωθεί, να ξέρει ότι τον περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι και οι επιβολές προστίμων που εφαρμόστηκαν τόσο το 2017 όσο και το 2018 στο Ρέθυμνο είχαν ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση των πυρκαγιών σε όλο το νομό στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πέρυσι και πρόπερσι.

ο νέος διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης αρχιπύραρχος Ν. Λαγουδάκης
Ο κ. Λαγουδάκης

Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Λαγουδάκης, «είχαμε ιστορικά ρεκόρ 20ετίας τις συγκεκριμένες περιόδους με την εφαρμογή του μέτρου.

Οι λίγοι που ήταν παραβατικοί κατάλαβαν ότι σκοπός μας ήταν να προστατεύσουμε και τους ίδιους αλλά και τους πολλούς που συμμορφώνονταν. Το ίδιο σκεπτικό έχουμε και για όλη την Κρήτη».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή όλων των ανακριτικών γραφείων της Π.Υ της Κρήτης πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο και για την οποία είχε γράψει προσφάτως η «Π», αποφασίστηκε ότι τα ανακριτικά γραφεία θα ενεργούν ενιαία, ενώ το τοπικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού  θα ενισχυθεί από ανακριτικούς υπαλλήλους.