Πόλεμος στην Ουκρανία: O πρώην Διοικητής του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ για τον “κομβικό” ρόλο της Σούδας (βιντεο)

Ο Πρώην Διοικητής του ΝΑΤΟϊκού Αρχηγείου στη Νάπολη και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, μίλησε στο OPEN και τη Γεωργία Γαραντζιώτη για τον κρίσιμο ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.


Ο Τζέιμς Φόγκο σημειώνει ότι «η βάση της Σούδας είναι ένα μέρος που προσφέρει στη συμμαχία αεροδρόμιο και μία λιμενική υποδομή που είναι πρότυπο», επισημαίνει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «90.000 τόνοι αμερικανικής παρουσίας, το αεροπλανοφόρο μας, είναι εκεί για να υπερασπιστούν την ελευθερία στην Ανατολική Μεσόγειο, σαν σύμβολο αποφασιστικότητας, εταιρικής σχέσης, συμμαχίας με φίλες χώρες» και σχολιάζει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

  • Υπάρχει σταθερή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ουάσιγκτον;
    Ο λόγος παραμένουμε στη Μεσόγειο είναι για να στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα στη Ρωσία – όπως και στους συμμάχους μας που ανησυχούν πολύ- ότι «90.000 τόνοι αμερικανικής παρουσίας, το αεροπλανοφόρο μας, είναι εκεί για να υπερασπιστούν την ελευθερία στην Ανατολική Μεσόγειο, σαν σύμβολο αποφασιστικότητας, εταιρικής σχέσης, συμμαχίας με φίλες χώρες. Η Ελλάδα είναι βασικό μέρος αυτής της συμμαχίας, όπως και η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του θεάτρου επιχειρήσεων της συμμαχίας στην περιοχή αυτή. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα αυτή τη στιγμή.»
  • Πόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ η βάση στη Σούδα και εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας;
    «Η βάση της Σούδας είναι ένα μέρος που προσφέρει στη συμμαχία αεροδρόμιο και μία λιμενική υποδομή που είναι πρότυπο, είναι εκπληκτική. Συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους και είμαστε προνομιούχοι που βρισκόμαστε στο νησί. Μας δίνει τη δυνατότητα να ελλιμενίσουμε αεροπλανοφόρο. Η αεροπορική βάση που υπάρχει εξυπηρετεί νατοϊκές αεροπορικές αποστολές, επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, αμερικανικές επιχειρήσεις αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, λειτουργεί σαν ένα «στατικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο».
  • Μιλάτε για ενότητα στη νατοϊκή συμμαχία την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα
    «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες πρέπει να μείνουν στη νατοϊκή συμμαχία και η συμμαχία θα το φροντίσει αυτό. Χρειάζεται να συνεχιστεί ο διάλογος που θα δώσει λύση στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Το μήνυμα μου είναι: Eλάτε να το αντιμετωπίσετε, καθήστε στο τραπέζι, ξεκινήστε έναν διπλωματικό διάλογο. Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που τα προβλήματα δεν θα μπορούν να επιλυθούν – αφήστε τα αυτά για κάποια άλλη στιγμή – όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ για να βοηθήσουν.»