Πότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει η τουριστική σεζόν στην Κρήτη φέτος

Φωτογραφία από Jan Vašek από το Pixabay

Πότε αναμένεται μια έστω και δειλή έναρξη της σεζόν στην Κρήτη – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις


Το 2020 η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε μεγάλο πλήγμα και στον τομέα του τουρισμού πέραν των άλλων. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη το 2021 δε φαίνεται να επαληθεύονται ωστόσο το μέλλον δε διαγράφεται το ίδιο δυσοίωνο τουριστικά όπως πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια δυναμική κατάσταση, συνεχώς εξελισσόμενη δηλαδή, που δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλείς υπολογισμούς.

Πότε τοποθετείται η έστω και… δειλή έναρξη της σεζόν για φέτος 

Η κατάσταση αν και βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου, παραμένει αρκετά ρευστή ενώ όλα δείχνουν ότι και φέτος θα μετατεθεί η έναρξη της σεζόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν χρονικά την έναρξη περίπου την περίοδο του Μαΐου. Όπως αναφέρει στο Flashnews.gr ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώτσογλου: «Για το 2021 και αφού έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός, εκτιμούμε ότι τον Μάιο τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με πληρότητες του 20-40% και από τον Ιούλιο θα μπορούμε να πούμε ότι θα φτάσει και το 70-80%. Είναι «απαραίτητος» ένας δύσκολος Μάιος, για να έχουμε μια συγκρατημένη έναρξη, που θα οδηγήσει όμως σε μια δυναμική ολοκλήρωση».

Κρατήσεις μετατίθενται ακόμα και για το 2022

Σε επίπεδο κρατήσεων αυτή την περίοδο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται αρκετά ασταθής και ρευστή όπως είναι εξάλλου αναμενόμενο. «Οι κρατήσεις είναι σε χαμηλά ποσοστά, αρκετές από τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο «μετατίθενται» για το 2022. Για φέτος θα υπάρξει πολύ last minute booking και σίγουρα έντονος ανταγωνισμός, εσωτερικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή οι touroperator κινούνται σε αμυντικά επίπεδα. Επιχειρούν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν αποδέσμευση (de-Commitment) από τις 100% συμφωνίες Guarantee που είχαν σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι θα διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση ανάμεσα στον οργανωμένο τουρισμό και τους ανεξάρτητους ταξιδιώτες, αλλά θα δούμε.» επισημαίνει ο κ. Κώτσογλου

Τι απώλεια μετρά το νησί για το 2020

Η Κρήτη επιβίωσε και μέσα από την πανδημία κατάφερε να σφραγίσει το brandname της και να καταστήσει τον προορισμό συνώνυμο με την ασφάλεια. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια χαμένη χρονιά με την Κρήτη να μετρά μεγάλες απώλειες. «Το 2020 ο τουρισμός χτυπήθηκε σε μεγάλο βαθμό, παρ’ όλες τις προσπάθειες να παραμείνουν τα εποχικά ξενοδοχεία ανοιχτά και τις προσπάθειες επέκτασης της τουριστικής σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο. Μιλάμε όμως σίγουρα για μια χαμένη χρονιά με το μέγεθος της απώλειας να αγγίζει το 80% για την Ελλάδα και το 75% για την Κρήτη. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από το 2020 είναι το γεγονός ότι η Κρήτη απάντησε παρούσα στο ερώτημα «Πού θα μπορούσα να ταξιδέψω με ασφάλεια το 2020;» ενδυναμώνοντας έτσι το brandname της, πράγμα που θα δούμε τα επόμενα χρόνια αναμένοντας την ανάκαμψη του τουρισμού μας» τονίζει ο κ. Κώτσογλου

Θα χρειαστούν χρόνια για να επέλθει τουριστική κανονικότητα

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το φετινό καλοκαίρι σε καμία περίπτωση δεν θα χαθεί, και δηλώνει σίγουρος ότι  θα είναι πολύ καλύτερο από πέρυσι, αν δε συμβεί κάτι απρόοπτο και μη αναμενόμενο και καταλήγει: «Όμως το κράτος θα πρέπει να στηρίξει κι άλλο τους ανθρώπους – επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και τους εργαζομένους, ώστε να περάσει όσο πιο ομαλά γίνεται το 2021 και να μπούμε σε μια τουριστική κανονικότητα από το 2022 ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να ξεπερνάμε τις συνέπειες της πανδημίας, κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια….»