Οι σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για να εξουδετερώσει την απλή αναλογική που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ
Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που έχει ως στόχο την προετοιμασία της χώρας μας για την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 μπορεί μεν να είναι θεσμική ωστόσο υποκρύπτει και ένα από τα σενάρια που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τεχνηέντως τις τελευταίες ημέρες από συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, περί σκέψεων διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 2021.
Το εμπόδιο της απλής αναλογικής
Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 4 μήνες ακριβώς από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται ήδη πως θα μπορούσε να κερδίσει και την επόμενη αναμέτρηση, αλλά δεν έχει κατασταλάξει ακόμη πότε θα στηθούν οι κάλπες. Το γεγονός που τον κάνει να σκέφτεται προσεκτικά τα επόμενα βήματά του είναι πως οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, οπότε ή θα πρέπει να συνεργαστεί ο πρώτος με το δεύτερο, ή σχεδόν με όλους τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς που θα έχουν μπει εάν δεν επιθυμεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον δεύτερο (που και πάλι μπορεί να μην συμπληρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 151 εδρών) ή να ξαναπάει σε εκλογές που είναι και η εκδοχή που προκρίνει ο κ. Μητσοτάκης, αφού το προσεχές διάστημα θα έχει φροντίσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο φέρνοντας την ενισχυμένη αναλογική (η οποία όμως θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές αφού θεωρείται ανέφικτο με τους υπάρχοντες συσχετισμούς του Κοινοβουλίου να συγκεντρώσει 200 βουλευτικές ψήφους).
Το εορταστικό κλίμα του Μαρτίου 2021
Οπότε ο κ. Μητσοτάκης θέλει ουσιαστικά να βρει την κατάλληλη χρονική συγκυρία ώστε να πάει σε διπλές κάλπες. Θα είναι ρίσκο να το πράξει στο τέλος της τετραετίας αφού μέχρι τότε κινδυνεύει να έχει υποστεί τη φθορά της εξουσίας.
«Το μέσο της τετραετίας όμως είναι μια καλή περίοδος» όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ακριβώς εδώ έρχεται η συγκυρία του Μαρτίου 2021 που η χώρα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από τον εθνικοαπελευθερωτικό της Αγώνα.
Οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι μέσα σε μια διετία δεν θα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, θα έχει επιδείξει ένα σημαντικό μέρος του έργου που έχει προγραμματίσει να φέρει εις πέρας και το γενικότερο κλίμα στη χώρα θα είναι εορταστικό αφού μια σειρά από εκδηλώσεις που προγραμματίζονται λέγεται ότι θα είναι εντυπωσιακές και αν μη τι άλλο θα αναπτερώσουν το ηθικό των Ελλήνων.
«Αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν ιδανικό συνδυασμό που μπορεί να μην τον αφήσουμε να πάει χαμένος» λένε ακόμη και υπουργοί που συνομιλούν πολύ συχνά με τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πολιτικός χρόνος βέβαια μέχρι τότε είναι τεράστιος ωστόσο η σκέψη αυτή τη στιγμή υπάρχει και έχει συζητηθεί σε μια από τις πολλές κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία (1821 – 2021), θα κηρύξει αύριο στις 10:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλή, κ. Κωστας Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ κατά σειρά θα μιλήσουν πέραν του κ. Τασούλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.
Αναμένεται να αναπτυχθούν οι πρώτες δράσεις της Επιτροπής οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων με τη συνδρομή δεκάδων πανεπιστημιακών καθηγητών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.