Με ρακές, μαντινάδες και selfies τα κάλαντα στον Μητσοτάκη – ΦΩΤΟ

Τα κάλαντα από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Ομόνοια», τον Σύλλογο Κρητών «Ασή Γωνιά» και τα παιδιά του κέντρου προστασίας ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» άκουσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία του κόμματος.

Τα μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Ομόνοια» ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχει στην ελληνική ομογένεια της Βορείου Ηπείρου, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν στα θέματα της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας εξαρτάται από την εν γένει συμπεριφορά της.

“Η παρουσία σας σήμερα εδώ, εκτός από τις καθιερωμένες ευχές και τη χαρά μου να σας βλέπω, έχει και έναν επιπλέον εθνικό συμβολισμό. Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε πάντα κοντά στα αναφαίρετα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Θέλω να γνωρίζετε, επίσης, ότι το μήνυμα, το οποίο στέλνουμε και σήμερα προς τη γειτονική χώρα -με την οποία επιδιώκουμε πάντα να έχουμε πολύ καλές σχέσεις γειτονίας και σεβασμού- δεν επιδέχεται καμίας απολύτως αμφισβήτησης: Η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ταυτισμένη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Είναι κάτι, στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Είναι ένα μήνυμα, το οποίο θέλω να το λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν τους όλοι. Δεν είναι δυνατόν μία χώρα, η οποία προσδοκά να είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, να αντιμετωπίζει τη μειονότητά μας με έναν τρόπο που δεν συνάδει με αυτό το οποίο αποκαλούμε ευρωπαϊκό πλαίσιο σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, υποδέχθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Κρητών «Ασή Γωνιά», τα οποία χόρεψαν παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και τραγούδησαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Μάλιστα, τα παιδιά του Συλλόγου αφιέρωσαν στον πρόεδρο της ΝΔ την εξής μαντινάδα:

«Η Αριάδνη είμαι εγώ και μίτο σου χαρίζω.

Σκότωσε τον Μινώταυρο να βγούμε απ’ το γκρίζο.

Όταν μπεις μες στον λαβύρινθο ποτέ να μην ξεχάσεις.

Τον μίτο να τον εβαστάς στην έξοδο να φτάσεις.

Του λιονταριού τη δύναμη να έχεις σαν κυβερνήσεις.

Και τσ’ Αθηνάς τη σύνεση θεριά να καταλύσεις».

Τέλος, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν στον κ. Μητσοτάκη τα παιδιά του κέντρου προστασίας ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» από τον Δενδροπόταμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο «Φάρος του Κόσμου» λειτουργεί με τη φροντίδα και την αγάπη της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, υπό τη μέριμνα του π. Αθηναγόρα Λουκατάρη. Στόχος του είναι η προστασία, η δημιουργική απασχόληση και η ομαλή ένταξη των νέων του Δενδροποτάμου στην κοινωνία και κατ’ επέκταση η εξάλειψη των προκαταλήψεων εις βάρος των ρομά σε όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την πρόσκληση και του τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα και άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τον π. Αθηναγόρα για το έργο που επιτελεί, τόνισε: «Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι που σας έχουμε σήμερα εδώ πατέρα Αθηναγόρα. Είναι πραγματικά πάρα πολύ σπουδαίο αυτό το οποίο έχετε κάνει. Είστε ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος και θέλω να σας το πω από καρδιάς διότι αποδείξατε με την αγάπη και τη δουλειά σας τόσα χρόνια σε μία ξεχασμένη γωνιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Απευθυνόμενος στα παιδιά του «Φάρου του Κόσμου», σημείωσε: «Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε όρια στις φιλοδοξίες σας και στα όνειρα σας. Έχετε καταφέρει καταπληκτικά πράγματα και αποδείξατε έμπρακτα αυτό το οποίο αποτελεί και το δικό μας κεντρικό πολιτικό μήνυμα: Θέλουμε να δώσουμε σε όλα τα Ελληνόπουλα ίσες ευκαιρίες να διακριθούν στη ζωή τους. Το πόσο μακριά και το πόσο ψηλά θα φτάσετε εξαρτάται από εσάς. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζετε ότι η μειονεκτική θέση από την οποία ξεκινάτε δεν μπορεί από μόνη της να προδιαγράψει την πορεία σας. Δεν υπάρχουν όρια στο πού μπορείτε να φτάσετε. Και να μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Το 2019 να είναι μία χρονιά χαρούμενη για εσάς, για τις οικογένειες σας, και για εσάς πατέρα Αθηναγόρα. Ο Θεός να σας έχει καλά και να συνεχίσετε την καταπληκτική δουλειά που κάνετε. Να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα, το βαθύ μήνυμα αισιοδοξίας, χαράς και αγάπης, και πέρα από τα όρια της δικής σας ενορίας και γεωγραφικής ενότητας. Για εμάς, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά και όσοι δουλεύουν μαζί σας, είστε ένας φάρος αισιοδοξίας. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο μήνυμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και για το νέο έτος -μήνυμα χαράς, αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης, ελπίδας- από τη δουλειά την οποία κάνετε όλοι μαζί εσείς. Δώσατε τις ευκαιρίες και αποδείξατε ότι τα στερεότυπα είναι εδώ για να τα σπάμε. Να τα συνθλίβουμε. Για να μπορούμε πραγματικά να αισθανόμαστε ότι είμαστε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών».