Ρersona non grata ο Λίβυος πρέσβης, θα απελαθεί σήμερα -Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Καμία έκπληξη δε προκάλεσε στη κυβέρνηση η κίνηση της Τουρκίας να εγκρίνει το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη / Φωτογραφία: Intime /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας της Τουρκίας με τη Λιβύη από το τουρκικό Κοινοβούλιο δεν έμεινε ασχολίαστη από στελέχη της κυβέρνησης.


«Αργά ή γρήγορα, η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όλες οι ενέργειές της δεν έχουν νομική βάση και άρα κανένα αποτέλεσμα», σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό Κοινοβούλιο και την πρόθεση της Άγκυρας να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες των θαλασσίων ζωνών όπως περιγράφονται σε αυτήν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίστηκαν να αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τη σπουδή η συμφωνία να κατατεθεί την Τετάρτη το βράδυ στην τουρκική Βουλή, λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, και να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο ήταν γνωστό στην Αθήνα λίγο μετά την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο και έτυχε εκτενούς μελέτης από την κυβέρνηση.

Η Αθήνα υπογραμμίζει διαρκώς το παράνομο και νομικά άκυρο της συγκεκριμένης συμφωνίας, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος. Ο Λίβυος πρέσβης θα κληθεί από τον υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, θα του εξηγηθεί ο λόγος απέλασής του, θα του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός persona non grata και θα λάβει μια προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από τη χώρα. Ταυτόχρονα έχουν προσκληθεί στη χώρα μας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, που και οι δύο πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Αντίκεινται, δηλαδή, στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης.

Πιέσεις για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης από το εξωτερικό

Ανάλογες πιέσεις υπάρχουν και από μια σειρά άλλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, γνωστοποιώντας τις ελληνικές θέσεις και λαμβάνοντας τη στήριξή τους. Αποτέλεσμα του ασφυκτικού διπλωματικού πρέσινγκ που ασκείται είναι οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τους ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας, οι οποίοι συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις περί παράνομης συμφωνίας.

Πιθανό να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής το μνημόνιο συνεργασίας

Σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα από ελληνικής πλευράς και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και θα κριθεί αν απαιτείται κάποια νέα πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιας και η Επιτροπή έχει ήδη καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες, ενώ οι ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινούνται ήδη ανοιχτά για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και επιμένει στη μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Άγκυρας. Στελέχη της εκτιμούν ότι έχει σταλεί το μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που αντιλαμβάνεται τόσο τη διπλωματική απομόνωση στην οποία οδηγείται, όσο και την αδυναμία της να στηρίξει, και, πολύ περισσότερο, να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, που θα βασίζονται σε μια συμφωνία η οποία απορρίπτεται από το δεύτερο μέρος που περιλαμβάνεται σε αυτήν.