Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

AP Photo/Virginia Mayo

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το μέλλον του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων και την απόφαση αρκετών χωρών, αρκετές από τις οποίες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναστείλουν την χορήγησή του.

Μεταξύ αυτών των χωρών, η Γαλλία και η Ιταλία που ήδη άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική, τονίζοντας ότι θα ξανά ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από κάποιες χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με περιστατικά θρομβώσεων και πρόσθεσε πως «τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων».

Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα και οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτά τα περιστατικά.

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τακτική να εθνικοποιούνται οι επιτυχίες και να κοινοτικοποιούνται τα προβλήματα».

«Μπορεί κάποιες χώρες να αγοράζουν εμβόλια κι εκτός ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), o οποίος διερευνά 30 περιστατικά θρόμβωσης και χαμηλών αιμοπεταλίων μεταξύ των 5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εμβόλιο.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ επισημαίνει ότι «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και ξεκαθαρίζει ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν μειώνει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλα αίτια».

«Σε αυτή τη φάση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερσταθμίζουν τους κινδύνους, και συνιστά συνέχιση των εμβολιασμών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό, παρά την μερική ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες, συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», τόνισε μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ κ. Παυλάκης.