Σαν βγεις στον πηγαιμό για το…φαράγγι, να είσαι ενημερωμένος και προετοιμασμένος!

«Το πρώτο λάθος που κάνουμε όλοι είναι ότι υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και το δεύτερο ότι δεν γνωρίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για το φαράγγι που θέλουμε να διασχίσουμε»


Την πρόταση να τοποθετηθούν σε όλα τα φαράγγια της Κρήτης, προειδοποιητικές και περιοριστικές πινακίδες επαναφέρει στο προσκήνιο ο επικεφαλής της ΕΔΕΑΚ Γιάννης Δασκαλάκης, με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά στο φαράγγι του Ρίχτη στη Σητεία, όπου τουρίστες αλλά και Έλληνες, έχασαν τον προσανατολισμό τους ζητώντας βοήθεια μέσω του αριθμού 112.

«Το πρώτο λάθος που κάνουμε όλοι είναι ότι υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και το δεύτερο ότι δεν γνωρίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για το φαράγγι που θέλουμε να διασχίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι κανείς, δήμος, περιφέρεια ή άλλος φορέας, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τον αποκλεισμό π.χ. της πρόσβασης σε ακατάλληλες ώρες.

Σε κανένα φαράγγι της Κρήτης, δεν μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τον βαθμό δυσκολίας, τον χρόνο της διαδρομής ή την κατάσταση του μονοπατιού. Λόγω και του χειμώνα που προηγήθηκε, είχαμε από πολύ νωρίς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλαγή που έχουν υποστεί όσον αφορά την μορφολογία. Είχαμε πει ότι θα υπάρξει πρόβλημα”.

«Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την τοποθέτηση πινακίδων αλλά όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι είναι και ευθύνη του κάθε επισκέπτη να είναι σωστά προετοιμασμένος και ενημερωμένος για το τι θα συναντήσει κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.

Παράλληλα, ο κ. Δασκαλάκης, επεσήμανε ότι σε κάθε επιχείρηση εντοπισμού που στήνεται χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα, την ίδια ώρα που υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να επέμβουν σε πολλά ακόμα περιστατικά.

Όσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα, αν δεν οργανωθούμε και δεν πάρουμε τα σωστά μέτρα ασφαλείας, σίγουρα θα έχουμε περιστατικά που δεν θα έχουν αίσια κατάληξη.