Σεισμός: Το μεγάλο εστιακό βάθος μας έσωσε από τις ζημιές

Το μεγάλο εστιακό βάθος ήταν αυτό που μας έσωσε από τις ζημιές, στον σεισμό που ταρακούνησε το πρωί ολόκληρη την Κρήτη, όπως εξήγησε μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Καρακώστας.

«Ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 70 χιλιόμετρα. Εξαιτίας του μεγάλου βάθους ο σεισμός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ότι έγινε αισθητός σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα είναι λιγότερο επικίνδυνος σε σύγκριση με έναν επιφανειακό σεισμό», εξήγησε ο κ. Καρακώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει ανησυχία για τον ενδεχόμενο να εκδηλωθούν ισχυροί μετασεισμοί, καθώς όπως επισήμανε οι σεισμοί με τόσο μεγάλο εστιακό βάθος δεν χαρακτηρίζονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Αισθητός μέχρι τα Γιάννενα

Ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων είχε αποτέλεσμα να γίνει αισθητή η δόνηση στα παράλια της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας, μέχρι και τα Γιάννενα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καρακώστας.

«Στον συγκεκριμένο σεισμό εμπλέκεται η καταδυόμενη λιθοσφαιρική πλάκα, κάτω από το Αιγαίο. Είναι μία περιοχή γνωστή για την έντονη σεισμική της δραστηριότητα. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε το 2013, με μεγαλύτερο μέγεθος και ήταν επιφανειακός, αλλά είχε επίκεντρο πιο δυτικά. Ο ευρύτερος χώρος συνδέεται επίσης με τον μεγάλο σεισμό που έγινε το 365 μ.Χ. και είχε μέγεθος 8 Ρίχτερ. Φυσικά δεν συζητάμε σήμερα για τέτοιο σεισμό», είπε ο κ. Καρακώστας και εξήγησε ότι οι σεισμοί που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη περιοχή δεν προκαλούν προβλήματα στις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, των Κυθήρων και της Πελοποννήσου.

Παρά τη μεγάλη απόσταση στην οποία έγινε αισθητός ο σεισμός, ο κ. Καρακώστας εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι δεν συνδέεται με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε χθες την Αλβανία.

«Είναι πολύ μακριά το επίκεντρο του σεισμού της Αλβανίας. Σε απόσταση 600 και 700 χιλιομέτρων δεν υπάρχει δυνατότητα ένας σεισμός 6,4 Ρίχτερ να διεγείρει άλλο σεισμό αυτού του μεγέθους», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις αρχικές συγκεχυμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος της δόνησης, ο κ. Καρακώστας εξήγησε ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά το σεισμό γίνεται αυτόματος υπολογισμός, ο οποίος μπορεί να μην είναι ακριβής. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε δύο σταθμούς μέτρησης που κατέγραψαν πολύ μεγάλο μέγεθος και σε συνδυασμό με τις μετρήσεις άλλων σταθμών υπολογίστηκε αρχικά 6,4 Ρίχτερ. Αυτό έγινε αυτόματα. Όταν όμως στη συνέχεια εξετάζουμε τα στοιχεία μπορούμε να απομονώσουμε τις εσφαλμένες μετρήσεις. Έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμοί Ρίχτερ».