Ποια η κατάσταση σε ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο και Χανιά
Πάσχα στο χωριό, τα μεσάνυχτα, με μάσκες αλλά χωρίς περιορισμούς στην πληρότητα των εκκλησιών φαίνεται να κάνουμε δύο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας.
Η κυβέρνηση σταδιακά και παρά τις αντιρρήσεις των ειδικών άρει τα μέτρα περιορισμού. Αρχικά ήρθη ο περιορισμός στην κυκλοφορία κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, έπειτα επέστρεψε η μουσική σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, με πιο πρόσφατο μέτρο την κατάργηση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης σε εσωτερικούς χώρους (εστιατόρια, καφετέριες, υπηρεσίες και καταστήματα).
Από την πλευρά τους, τρεις επιστήμονες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξηγούν στο cretapost ότι μπορεί μεν η πανδημία να βρίσκεται σε αποδρομή ωστόσο η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι τεράστια.
Πολλές από τις κλινικές στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι είτε πλήρεις είτε στα όριά τους, ενώ μεγάλη πίεση δέχονται και οι non covid ΜΕΘ κι αυτό «διότι τα covid περιστατικά έχουν καταλάβει χώρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από non covid» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, Διευθυντής στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Συνέπεια τούτου είναι οι κλίνες στις ΜΕΘ covid να αδειάζουν αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία non covid περιστατικών «καθώς ο χώρος είναι μολυσματικός» αναφέρει ο κ. Γεωργόπουλος.
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργος Μπέας, ο Διευθυντής της ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος αλλά και ο Διευθυντής της ΜΕΘ Βενιζελείου κ. Ανέστης Κιούλπαλης μιλούν στο cretapost και περιγράφουν ψύχραιμα και με νηφαλιότητα πώς ακριβώς έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης.
Δ. Γεωργόπουλος – Διευθυντής ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ
«Η ΜΕΘ covid έχει 8 ασθενείς ενώ στο πικ της πανδημίας είχαμε 22», επισημαίνει ο κ. Γεωργόπουλος και συνεχίζει λέγοντας «θα θέλαμε περισσότερες κλίνες γενικά διότι υπάρχει πίεση στα non covid περιστατικά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα κρεβάτια, γιατί ο χώρος (σ.σ. όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με κορωνοϊό) είναι μολυσματικός. Δηλαδή, δεν έχουμε πίεση από covid περιστατικά πλέον αλλά είναι μεγάλη η πίεση από τα non covid, διότι τα covid περιστατικά καταλαμβάνουν χώρους που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν».
Στο ΠΑΓΝΗ οι κλίνες ΜΕΘ έχουν ως εξής:
16 κλίνες (covid19 – πλήρεις σήμερα είναι οι 8) και επιπλέον
11 κλίνες (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – non covid ΜΕΘ – 100% πληρότητα)
Γ. Μπέας – Διοικητής Γ.Ν. Χανίων
«Υπάρχει αποκλιμάκωση και σαφής σε σχέση με Ιανουάριο – Φεβρουάριο που ήμασταν σε 100% κάλυψη και είχε ασφυκτική πίεση. Μάλιστα, σε πέντε περιπτώσεις χρειάστηκε να στείλουμε περιστατικά στο Ρέθυμνο» τονίζει ο κ. Μπέας και συνεχίζει λέγοντας ότι «υπάρχει αναζωπύρωση που είναι αποτέλεσμα του τριημέρου της 25ης Μαρτίου. Στα ΤΕΠ covid υπάρχει έντονη προσέλευση ασθενών. Η πίεση δεν έχει σταματήσει. Στην Καρδιολογική κλινική εχει 22 ασθενείς σε συνολικά 24 κλίνες (μόνο δύο κρεβάτια ελεύθερα), η Ορθοπεδική έχει 31 ασθενείς στις 34 κλίνες συνολικά. Η non covid ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς σε 6 νέες κλίνες. Εξακολουθεί να υφίσταται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν φθάνει στα επίπεδα του πρώτου διμήνου. Απλά τώρα υπάρχει πίεση σε κλινικές εκτός covid, όπως στις Παθολογικές, τη Χειρουργική, την Ορθοπεδική, την Καρδιολογική και την Νευρολογική, ενώ σημαντική πίεση δέχεται και η Μονάδα Εμφραγμάτων (ΜΕΘ για καρδιοπαθείς)».
Στο Γ.Ν. Χανίων οι κλίνες ΜΕΘ έχουν ως εξής:
Σύνολο κλινών 21
12 covid
5 non covid και
4 ΜΕΘ καρδιοπαθών
Α. Κιούλπαλης – Διευθυντής ΜΕΘ Βενιζελείου
«Προφανώς δεν βρίσκεται σε αποδρομή η πανδημία με περισσότερους από 40 στην κλινική covid του νοσοκομείου και χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά» λέει ο κ. Κιούλπαλης και συνεχίζει τονίζοντας ότι «είναι πολύ ηπιότερα τα συμπτώματα των μεταλλάξεων Όμικρον και Όμικρον 2, γι’ αυτό δεν είναι τόσο γεμάτες οι ΜΕΘ covid, αλλά οι κλινικές covid εν γένει παραμένουν γεμάτες».
«Τα προβλήματα στο νοσοκομείο έγκειται στο γεγονός ότι δεν δημιουργηθηκαν σταθερες κλινικές κορωνοϊού εξ αρχής. Δεν προσλήφθηκε ούτε ένας γιατρός covid. Απλά τα τμήματα ανέλαβαν εκ περιτροπής να στέλνουν γιατρούς στις κλινικές κορωνοϊού. Διότι νόμιζαν ότι πρόκειται για επιδημία που θα κρατήσει λίγους μήνες και θα περάσει και ήδη διαρκεί δύο χρόνια και δεν φαίνεται αποκλιμάκωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες. Ίσα ίσα που είναι υπερκορεσμένα τα νοσοκομεία, παρότι έχουν μειωθεί τα βαριά περιστατικά και οι διασωληνωμένοι».
«Συνολικά (σε όλο τον κόσμο) αντιμετωπίστηκε ως κάτι περαστικό η πανδημία. Υπάρχει τεράστια πίεση στα non covid περιστατικά διότι έχουμε μειώσει τα κρεβάτια επειδή τα έχουμε δεσμεύσει για covid περιστατικά. Αυτά τα κρεβάτια λείπουν. Δεν είχαμε μεγάλη αύξηση σε κλίνες ΜΕΘ, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες για τα τροχαία, εγκεφαλικά, εμφράγματα, σηψαιμίες. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πίεση.
Στο Βενιζέλειο οι ΜΕΘ έχουν ως εξής:
Συνολικά 15 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
9 non covid
6 covid
Εκ των οποίων οι 4 κλίνες προέρχονται από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.