Σε μαϊντανό και σέλινο το μυστικό κατά του κοροναϊού;

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ Π.Κ. ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


 

Ασπίδα κατά του κοροναϊού υψώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης! Η Nature Crete Pharmaceuticals (NCP, ncp.gr), spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανακοίνωσε δύο σημαντικές ανακαλύψεις των επιστημόνων της, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19, στοχεύοντας συντηρημένες πρωτεΐνες του ιού, δηλαδή πρωτεΐνες για τις οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί λειτουργικές μεταλλάξεις:

Η πρώτη αφορά ουσίες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα (μαϊντανός, σέλινο, κουμ-κουατ) και έχουν αποτρεπτική και θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Οι επιστήμονες, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών αλλά και βιολογικών μεθόδων απέδειξαν ότι η φυσική πολυφαινόλη φορτουνελλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο κουμ-κουατ, αλλά και ανάλογά της που βρίσκονται στο σελινο και το μαϊντανό, δρουν σε κύριες πρωτεΐνες του κοροναϊού (κύρια πρωτεάση, MPro) και εμποδίζουν τη δράση της, αναστέλλοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Η ανακάλυψη αυτή τίθεται άμεσα στην διάθεση του κοινού για ελεύθερη χρήση.

H NCP θεωρεί ότι η αξιοποίηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση της λοιμώξεως, και αποτελεί μια προσφορά τόσο της εταιρείας, όσο και του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνία.

Η επιστημονική εργασία των αποτελεσμάτων (συνεργασία επιστημόνων της NCP, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θράκης) έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Molecules.

Η δεύτερη αφορά στη φυσική φαινολική ουσία παρα-κυμένιο (p-cymene).

Η ουσία αυτή, που βρίσκεται σε αρωματικά φυτά, προέκυψε ότι δρα εκλεκτικά στην πρωτεΐνη nucleocapsid του κοροναϊού, εμποδίζοντας τη λειτουργία της και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Παράλληλα, δρα και στην νουκλοπρωτεΐνη του ιού της γρίπης με ανάλογη δράση.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία δρα και προστατευτικά, προφυλάσσοντας τα κύτταρα από την μόλυνση, και μπορεί να αποτελέσει βάση για φάρμακο με κοινή δράση στις δύο ασθένειες (γρίπη και COIVID-19).

Τα αποτελέσματα αυτά που προέκυψαν από τη συνεργασία των επιστημόνων της NCP, και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θράκης δημοσιεύθηκαν στο διεθνές έγκυρο περιοδικό Pharmacology Research and Perspectives.

Ανάλογα του παρακυμενίου έχουν ήδη πατενταριστεί διεθνώς (WO2021/160768) και η NCP βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμακευτικού σκευάσματος.

Η NCP είναι spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιολογίας, και είναι μέλος του Elevate Greece και του cluster Βιολογικών Εταιρειών HBio.