Σοκ από την αποκάλυψη: Βρέφος σε τάπερ είχαν πετάξει σε κάδο ανακύκλωσης

Σοκ από το μακάβριο εύρημα, όπως αποκάλυψαν οι απλήρωτοι υπάλληλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου


Την απίστευτη αποκάλυψη ότι εργαζόμενη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου υπέστη σοκ όταν βρήκε «ένα μωρό σε τάπερ» έκανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημόκριτος Σαλούστρος κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της νέας περιόδου.

Το θέμα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των εργαζομένων για το γεγονός ότι έχουν μείνει απλήρωτοι από τον ιδιώτη που λειτουργεί το ΚΔΑΥ.

Όπως διευκρινίστηκε επρόκειτο για έμβρυο, προφανώς από αποβολή, που πετάχτηκε στα σκουπίδια μέσα σε τάπερ στις αρχές του 2018, ενώ ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι μια ενεργή οβίδα εντοπίστηκε στον ιμάντα της ανακύκλωσης του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) του Ηρακλείου, ακριβώς ένα χρόνο πριν από το έμβρυο, δηλαδή στις αρχές του 2017. Επισημάνθηκε ακόμη ότι σε 1,5 χρόνο έχουν γίνει 14 εργατικά ατυχήματα. Οι εργαζόμενοι όμως προχώρησαν και σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία αναφορικά με τον τρόπο που ο ιδιώτης εργολάβος λειτουργεί το εργοστάσιο, λέγοντας ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά που οι δημότες πετούν στους μπλε κάδους… αντί να πηγαίνουν στην ανακύκλωση καταλήγουν στον ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων.

Όπως είπαν, το ίδιο έκανε ο εργολάβος πετώντας επί 180 ημέρες τα ανακυκλώσιμα υλικά στον ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων και δε γινόταν ανακύκλωση, αφού το εργοστάσιο δε λειτουργούσε. Αυτά και άλλα πολλά, που ακούγονται ως σημεία και τέρατα να συμβαίνουν στο ΚΔΑΥ, καταγγέλθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου από τους εργαζόμενους που άφησαν σαφείς αιχμές και για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει εδώ και δύο χρόνια η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, λέγοντας ότι, ενώ ξέρουν, καλύπτουν τον εργολάβο. Οι εργαζόμενοι μάλιστα υποστήριξαν ότι προσφάτως κάλεσαν την Αστυνομία για να μπουν να δουλέψουν στο εργοστάσιο, καθώς ο εργολάβος είχε φέρει, όπως είπαν, άλλον εργολάβο για να κλείσουν συμφωνία.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να υπάρξει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σε δύο άξονες:

1) Να αρχίσει ξανά η ανακύκλωση και να πληρωθούν οι μισθοί τους.

2) Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να υπογράψει σύμβαση με ΕΣΔΑΚ και Δήμο Ηρακλείου. και να μην απολυθεί κανένας από το προσωπικό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είπε ότι δεν έχει καμία ευθύνη ο Δήμος, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» Γιάννης Κουράκης δήλωσε ότι θα πρέπει η στάση του Δήμου να είναι επιθετική, να κληθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης να έρθει στο Ηράκλειο για να δώσει λύση. Οι περισσότεροι από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όπως ο Ηλίας Λυγερός των «Ενεργών Πολιτών», υποστήριξαν τη λύση το εργοστάσιο να περιέλθει στη διαχείρισης του ΕΣΔΑΚ.

Στο μεταξύ, η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα διακόπηκε για περίπου μία ώρα και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κάλεσε διαπαραταξιακή στο γραφείο του για το θέμα, με τους Κουράκη, Λυγερό και Κουκιαδάκη να επισημαίνουν πώς είναι δυνατόν να συγκαλείται μια διαπαραταξιακή ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που πρέπει να λάβει απόφαση. Τελικά, στο κάλεσμα τού κ. Λαμπρινού ανταποκρίθηκαν οι Σισαμάκης και Σχοιναράκη, ενώ υπήρξε και συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν και αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα. Ομόφωνο ψήφισμα ελήφθη για τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με «Κλεισθένη» είχε το «πάνω χέρι» η αντιπολίτευση!

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της νέας δημοτικής περιόδου κατέδειξε πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν τον έλεγχο του Σώματος έναντι μιας μειοψηφικής δημοτικής Αρχής. Το θέμα του ορισμού εκπροσώπου του Δήμου για σύγκληση αυτόκλητης καθολικής γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. αποσύρθηκε ύστερα από πρόταση του Γιάννη Κουράκη να δοθεί στο Σώμα ο φάκελος της οικονομοτεχνικής μελέτης για τη ΔΕΠΑΝΑΛ.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Λυγερός έκανε χρήση του νόμου «Κλεισθένη» και εισήγαγε εκτός ημερήσιας διάταξης πρόταση της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες» για κατάθεση πρότασης ένταξης στον «ΦιλόΔημο ΙΙ».

«Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα και η οποία αφορά: Α) σε μελέτες και εξοπλισμούς πυροπροστασίας σε σχολικά κτήρια της πόλης του Ηρακλείου, και Β) για δημιουργία ραμπών πρόσβασης και χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε σχολικά κτήρια. Το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος ΙΙ” στις δύο από τις τρεις προσκλήσεις του δημιουργεί προϋποθέσεις για χρηματοδότηση σημαντικών και απαραίτητων παρεμβάσεων σε σχολικά κτήρια της πόλης μας. Το πρόγραμμα, μετά την τελευταία παράτασή του, κλείνει στις 31/12/2019.

Επειδή σε σχολικά κτήρια του Δήμου Ηρακλείου είναι απαραίτητες τέτοιες παρεμβάσεις, να καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης στις παραπάνω κατηγορίες. Το αίτημα, μετά από την αναγκαία συγκεκριμενοποίηση από τις υπηρεσίες, θα προωθηθεί για ένταξη».

Ο κ. Λυγερός έβαλε και άλλα θέματα, όπως τον ΒΟΑΚ, τους ΦΟΔΣΑ και την απομάκρυνση του ENISA.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το θέμα της σύναψης συμφωνητικού παράτασης μίσθωσης του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων αποσύρθηκε με ομόφωνη απόφαση κατόπιν πρότασης του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ενώ και το επόμενο θέμα, που αφορούσε στη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του εργαστηρίου συντήρησης και αποκατάστασης των έργων τέχνης του Δήμου, απεσύρθη.