Στην Ελλάδα φθάνουν σήμερα οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

AP Photo / David Zalubowski

Τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, κατά της covid-19 οι οποίες θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, παραλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα.

Η διαδικασία παραλαβής των εμβολίων στη χώρα μας, βρίσκεται σε εξέλιξη παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της εταιρίας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις που αφορούν την Ευρώπη και έπειτα από το «πάγωμα» των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις.

Από την εταιρεία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα τη Δευτέρα και δεν αναμένεται καμία καθυστέρηση ή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους τη Δευτέρα, με το «άνοιγμα» της πλατφόρμας των ραντεβού για νέες ομάδες πληθυσμού.

Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία για το ζήτημα περιστατικών θρόμβωσης που στις ΗΠΑ συσχετίστηκαν με το εν λόγω εμβόλιο, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η χρήση του. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενημερώνεται επίσημα από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και εφόσον υπάρξει ζήτημα θα συνεδριάσει, όπως συνέβη και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι ανακοινώσεις που προκάλεσαν αναστάτωση

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών να συστήσουν αναστολή της χρήσης του στις ΗΠΑ, λόγω περιστατικών θρόμβωσης, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση αυτή «απολύτως αναπάντεχη», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι «εξετάζει αυτά τα περιστατικά μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν μπορούσε να προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο στην παρούσα φάση.

Η εταιρεία είχε ξεκινήσει χθες, Δευτέρα, να παραδίδει το μονοδοσικό εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις χώρες της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια αναμένονταν να φτάσουν αύριο, Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπήκε πριν από μερικές μέρες στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά.

Σε σχετική ανακοίνωσή του την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο ΕΜΑ ενημέρωνε ότι η αρμόδια επιτροπή PRAC έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση σήματος ασφαλείας για τέσσερις αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων (σχηματισμός θρόμβων αίματος που καταλήγουν στην απόφραξη αγγείου) σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Ένα εκ των τεσσάρων περιστατικών ήταν θανατηφόρο.